Hyppää pääsisältöön

Rakkaudesta jääkiekkoon

Olutpanimot ovat jääkiekon näkyvimpiä sponsoreita, vaikka olutrahan osuus jääkiekon tuloista on vähäinen.

Jääkiekko tuntuukin olevan panimoille tärkeämpää kuin olut jääkiekolle. Alkoholiteollisuus – olutpanimot mukaan lukien – näyttää olevan samassa tilanteessa kuin tupakkateollisuus runsaat kolmekymmentä vuotta sitten.

Tupakkayhtiöt harasivat viimeiseen asti mainontakieltoa vastaan muun muassa vetoamalla sellaisiin tutkimustuloksiin, joissa tupakan syöpävaarallisuus jäi vähänkin auki.

Vähän samaan tapaan toimii alkoholiteollisuus nyt. Yhtiöt kyseenalaistavat tutkimusnäytön, vaikka tutkimusmaailmasta tulee yhä vahvempaa näyttöä sille, että mainonta lisää ja aikaistaa nuorten alkoholinkäyttöä.

Alkoholiteollisuus haluaa itsesääntelyllä estää uudet mainontarajoitukset.

Britannian parlamentin alahuoneen terveysvaliokunta selvitti alkoholiteollisuuden toimintatapoja reilut kolme vuotta sitten. Valiokunta hankki neljän alkoholiyhtiön ja niiden käyttämien mainostoimistojen sisäisiä dokumentteja selvittääkseen, toimiko teollisuuden itsesääntely.

Dokumentit läpikäyneen professori Gerard Hastingsin mukaan teollisuus rikkoo omia ohjeitaan. Hänen löydöstensä mukaan nuoret ovat alkoholiyrityksille tärkeä markkinointikohderyhmä, ja urheilusponsorointia käytetään varsinkin nuorten miesten värväämiseen asiakkaiksi.

Alkoholiteollisuus käyttää 15- ja 16-vuotiaista kerättyjä tietoja markkinointikampanjoiden suunnitteluun ja toteutukseen. Yritysten sisäisissä asiakirjoissa puhutaan sumeilematta "pojista" ja "tytöistä", kun niissä kuvaillaan markkinoinnin kohderyhmiä.

Voi tietenkin olla, että alkoholiteollisuus toimii Suomessa eettisemmin kuin Britanniassa, mutta on vaikea keksiä, miksi näin olisi.

Sponsoritulot korvattavissa

Sosiaalia- ja terveysministeriön ilmoituksen mukaan Jyrki Kataisen (kok) hallitus aikoo kieltää alkoholin ulkomainonnan mutta sallia edelleen olutsponsoroinnin viihdetapahtumissa ja urheilussa.

Yksinkertaisen laskuharjoituksen perusteella näyttää siltä, että olutyhteistyö ei kuitenkaan ole jääkiekolle mikään kynnyskysymys.

SM-liigaseurat budjetoivat kuluneelle kaudelle pääsylipputuloja 26 miljoonaa, markkinointituottoja 38 miljoonaa ja muita tuloja 23 miljoonaa euroa, eli seurojen yhteenlaskettu tulobudjetti oli 87 miljoonaa euroa.

Jääkiekkoliitto taas paljasti alkoholimainontalausunnossaan, että Jääkiekkoliiton (maajoukkueen), SM-liigan ja Mestiksen panimoilta saama sponsoritulo on yhteensä noin kaksi miljoonaa euroa vuodessa. Suomen suurimman panimon Sinebrychoffin toimitusjohtaja Pekka Tiainen taas kertoi MOT:lle, että yhtiö sponsoroi viittä SM-liigan seuraa alle miljoonalla eurolla vuodessa.

Rikkaimmat SM-liigaseurat kokoavat pelkkiä markkinointituottoja reilut neljä miljoonaa euroa vuodessa, joten olutsponsoroinnin osuus tuloista on keskimäärin hyvinkin pieni.

Ammattilaisurheilu ei kuollut tupakkarahan katoamiseen, eikä se kuole, vaikka terveysnäkökohdista vähintään yhtä huonosti perusteltavissa oleva yhteistyö alkoholiyritysten kanssa päättyisi.

Pitkässä juoksussa voisi käydä toisinpäin: jos esimerkiksi jääkiekon ja alkoholiteollisuuden liitto purettaisiin, jääkiekon imago voisi "puhdistua" ja tulla lähemmäksi terveellistä elämää ja kestäviä elämäntapoja – ja tämä voisi lopulta kerryttää liittojen ja seurojen kassaan jopa enemmän rahaa kuin nyt tulee alkoholiyrityksiltä.

Kommentit