Hyppää pääsisältöön

Bloggaavat mutsit juoksevat omaa aikaa

v

Espoolaisen Esport Areenan sisäjuoksuradalla ohi juoksee naislauma. Vauhti kovenee joka kierroksella ja välillä vilkuillaan ranteesta sykemittaria. 

Vuoden mutsi –blogin ja samannimisen kirjan kirjoittajat Katja Lahti ja Satu Rämö haastoivat bloggaavia äitejä juoksuharrastuksen pariin. Tähtäimessä on Naisten Kymppi eli mutsien kymppi 26. toukokuuta. 

Ote Vuoden mutsi -blogista:

”Kuten tiedätte, elämä mutsina pakottaa välillä epämukavuusalueelle, varsinkin urheiluharrastusten suhteen. Jumpat alkavat ikävästi ajallaan (ja ovet vielä lukitaan, ettei edes pääse kesken sisään) ja salille raahautuminen on joskus työn ja tuskan takana. Perheellistymisvaiheessa vanhemmat joutuvatkin etsimään uusia, helpompia uria harrastaa urheilua. On vain muutama laji, joka ei katso kelloa. Yksi on juokseminen. Emme edellytä lantionpohjanlihaksia, vyötäröä tai pohjakuntoa. Motivaatio (=kypsyminen omaan rapakuntoon) riittää.” 

Katjan ja Sadun lisäksi radalla juoksee tänään kymmenen haasteen vastaanottanutta mutsia. Juoksemista he opettelevat juoksukoulussa personal trainereiden Harri Kokon ja Kimmo Kourusen ohjaamina. Tänään mutsijoukko juoksee toista kertaa yhdessä, ja vuorossa on vauhtikestävyys ja kilpailuun valmistautumistreeni. 

Miksi mutsit juoksevat?

- Saa omaa aikaa!
- Ja juokseminen on henkireikä arjessa.

- Mä innostuin lenkkeilystä jo jokin aika sitten.
- Inhoan juoksemista. Lenkille lähteminen on tosi vaikeaa. Ajattelin, että ryhmän tuki auttaisi.
- Haluaisin saada siitä elämäntavan. Olisin sellainen lenkkeilevä mutsi.
- Ja on siinä se itsensä voittamisen fiilis!

- Musta on ihanaa kuunnella äänikirjoja juostessa.
- Kuuntelen stand-uppia, musiikki vaan sotkee juoksurytmin…
- Mä kuuntelen kyllä hiljaisuutta, kun kerrankin siihen on mahdollisuus.
 


Mikä juoksukoulusta on jäänyt mutseille mieleen?

- Sykkeet täytyy saada aisoihin.
- Se vauhdin asettaminen oikeaksi on haasteellista.
-
 Vaikeinta on saada ne sykkeet ja vauhti kohtaamaan oikein.
- Oikealla sykkeellä polttaa rasvaa enemmän.
- Musta oli ihanaa kun tällä kerralla annettiin lupa myös seurata sitä omaa fiilistä.
- Mutta kyllä niitä sykkeitä on hyvä seurata mittaristakin.
- Ehkä sitä oppii tuntemaan itsensä niin, että tietää ne sykkeet ihan omasta fiiliksestäkin. 
- Vaikeinta musta on, että sinne lenkille pitäisi lähteä. Aina tulee jotain lasten kanssa.

Bloggaavat mutsit juoksevat omaa aikaa. Kuva: Stock.xchng, Vibor Lisjak

Bloggaavien mutsien lenkkeilyvinkit:

 • Jokainen voi asettaa omat tavoitteet lenkille, ei kilpailua.
 • Voit kuunnella rauhassa äänikirjoja, musiikkia tai hiljaisuutta.
 • Aikatehokasta & ajasta riippumatonta.
 • Ei välineurheilua.
 • Juosta voi myös vaunujen kanssa.
 • Lenkkeily on yllättävän monipuolista.
 • Lenkille voi lähteä suoraan kotiovelta.
 • Luonto- ja happivaikutus!
 

Mutsien kympistä bloggaavat:

Gravid - raskaana / Sara

Kahvia ja unelmia / Nonariina

Kupla / Paula

Lähiömutsi / Hanne

Paspartuu / Dorit

Project Mama / Katja

Pudonneita omenoita / Liina

Rouvan Ruuhkavuodet / Maria

Salamatkustaja / Satu

Valeäidin tunnustukset / Hanne

Vihreä Lintu / Leena

Yksi, kaksi, meitä on vain kaksi / Tessa

Linkit:

Kommentit
 • Näyttelijä Taisto Reimaluoto: "Toisten eteen tehty työ kantaa."

  Elämässä runot lääkitsevät ja yhteispeli kannattelee.

  Taisto Reimaluoto on näyttelijänä tulisieluinen oman tien kulkija ja vahva runojen tulkitsija. Useissa elokuvissa, televisiosarjoissa sekä teatteriproduktioissa näytellyt taiteilija kokee että toisten eteen tehdyn työ kannattaa aina. Kajaanin runoviikon esiintyjänä ja johtajana vuodet 2011-2018 toimineelle Reimaluodolle yhteispeli on kaikessa kaiken avain.

 • Keskustele radiolupien jakamisesta!

  Kaupallisen radion lupien jakaminen

  Vuodenvaihteessa alkaa kaupallisessa radiotoiminnassa uusi vaihe, kun kymmenen vuoden radioluvat astuvat voimaan. Suomessa luvat on jaettu ns. kauneuskilpailussa, mutta olisiko huutokauppa parempi vaihto? Asiaa ovat selvittäneet Mika Mäkilä ja Janne Holopainen. Kuulemme myös Radiomedian toimitusjohtajan Stefan Möllerin kommentit asiaan.

 • Keskustele valehtelemisesta

  Miksi valehtelemme?

  Mikä saa meidät toimimaan vastoin moraaliamme ja turvautumaan joskus valehtelemiseen? Millaisissa tilanteissa toisen valehtelu saattaa saada hyväksyntämme? Entä onko sanonta "rehellisyys maan perii" totta?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Näyttelijä Taisto Reimaluoto: "Toisten eteen tehty työ kantaa."

  Elämässä runot lääkitsevät ja yhteispeli kannattelee.

  Taisto Reimaluoto on näyttelijänä tulisieluinen oman tien kulkija ja vahva runojen tulkitsija. Useissa elokuvissa, televisiosarjoissa sekä teatteriproduktioissa näytellyt taiteilija kokee että toisten eteen tehdyn työ kannattaa aina. Kajaanin runoviikon esiintyjänä ja johtajana vuodet 2011-2018 toimineelle Reimaluodolle yhteispeli on kaikessa kaiken avain.

 • Keskustele radiolupien jakamisesta!

  Kaupallisen radion lupien jakaminen

  Vuodenvaihteessa alkaa kaupallisessa radiotoiminnassa uusi vaihe, kun kymmenen vuoden radioluvat astuvat voimaan. Suomessa luvat on jaettu ns. kauneuskilpailussa, mutta olisiko huutokauppa parempi vaihto? Asiaa ovat selvittäneet Mika Mäkilä ja Janne Holopainen. Kuulemme myös Radiomedian toimitusjohtajan Stefan Möllerin kommentit asiaan.

 • Keskustele valehtelemisesta

  Miksi valehtelemme?

  Mikä saa meidät toimimaan vastoin moraaliamme ja turvautumaan joskus valehtelemiseen? Millaisissa tilanteissa toisen valehtelu saattaa saada hyväksyntämme? Entä onko sanonta "rehellisyys maan perii" totta?

 • Keskustele huipputuloisista!

  Se suurituloisin promille

  Millaista on kaikkein suurituloisten elämä Suomessa? Eniten tienaavan promillen sisällä erottuu kolme joukkoa: perijät, ammattijohtajat ja yrittäjät. Millaista heidän elämänsä on ja mitä he ajattelevat suomalaisesta yhteiskunnasta? Kunniansa saavat kuulla niin poliitikot, media kuin koko hyvinvointivaltiokin.

 • Keskustele metsäpolitiikasta

  Mihin suuntaan metsiemme hoitoa pitäisi viedä?

  Miten Suomen metsiä pitäisi sekä hyödyntää taloudellisesti että pitää huolta hiilinieluista ja luonnon monimuotoisuudesta? Miten siis sekä säästää että syödä kakku?

 • Keskustele huvipuistoista!

  Huvittavaa bisnestä

  Mistä huvipuistojen tuotto syntyy, ja miten investoida niin, että yleisö tulee aina uudelleen ja uudelleen? Kun vielä on kesää jäljellä huvipuistotaloudesta kertovat Lasten päivän säätiön ja Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin ja Särkänniemen kehitysjohtaja Ville Aarresuo. Puhelimen päähän saamme Sariolan kiertävän tivolin toimitusjohtajan Ville Sariolan.

 • Kai Ekholm: Kirjasto on lupaus sivistyksestä, yhteisyydestä, ja jatkuvuudesta

  Kansalliskirjasto inspiroi edelleen Kai Ekholmia

  Kirjojen lukemisen lähettilääksi intoutunut tutkija ja tietokirjailija Kai Ekholm tietää mistä puhuu. Lähes neljäkymmentä vuotta kirjastomaailmassa työskennellyt, Kansalliskirjaston ylihoitajan virasta eläköitynyt Kai Ekholm puhuu lämmöllä kirjojen lukemisen merkityksestä ja kirjastojen tärkeydestä. Tampereen yliopistossa lehtorina sekä Vaasan yliopistossa professorina toiminut Ekholm keskittyy nyt eläköidytään organisoimaan omaa laajaa kirja- ja levykokoelmaansa. Useita tietokirjoja, ja dekkareita kirjoittaneena hän unelmoi myös kirjoittavansa enemmän tulevaisuudessa.

 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.