Hyppää pääsisältöön

Yle Puhe: Huijarisyndroomasta kärsivät lahjakkaat naiset

Huijarisyndroomasta kärsivät lahjakkaat naiset. Kuva: Jesse Therrien, stock.xchng

Kaikki työtoverini ovat fiksumpia ja lahjakkaampia. Jos onnistun työtehtävässä, kyseessä on hyvä tuuri. Kuka tahansa pystyisi tähän. En voi hakea tuota työtä, en kuitenkaan ole riittävän hyvä.

Huijarisyndroomasta (impostor syndrome) kärsivät erityisesti lahjakkaat nuoret naiset, jotka työskentelevät muiden älykkäiden, lahjakkaiden ihmisten ympäröiminä ja jatkuvan seurannan alaisina. He tuntevat olevansa merkittävästi työtovereitaan huonompia ja arvelevat päässeensä työhönsä vain huijaamalla muut uskomaan, että heistä on johonkin. Todellisuudessa he ovat vähintään yhtä hyviä kuin kollegansa.

Syndroomaa esiintyy erityisesti sellaisilla aloilla, joissa oma luova työ on jatkuvan arvioinnin alla esimerkiksi tieteen, taiteen tai median parissa. Huijarisyndrooma on yleinen kokemus, mutta siitä ei paljon puhuta.  

Yle Puheen Maria Pettersson selvittää mistä huijarisyndrooma johtuu, miltä se tuntuu ja kuinka yleinen se on? Entä voiko siitä päästä eroon?