Hyppää pääsisältöön

Fitness-urheilua tutkinut: Friikkimäisestä touhusta tullut valtavirtaa

Fitness-urheilu on viime vuosina kasvattanut suosiotaan nopealla tahdilla. Tutkijan mukaan yllättävästi kasvanut fitness-ilmiö ei sen terveellisistä lähtökohdista huolimatta ole täysin ongelmaton.

Sara Sievinen treenaa bikini fitness -kisoja varten // Kuva: Eve Väyrynen

YleX Etusivu selvitti, miten suhtautuminen fitness-urheiluun on muuttunut viime vuosien aikana. Kymmenisen vuotta sitten aiheesta väitellyt kulttuuriantropologi yllättyi miten nopeasti suhtautuminen lajiin on muuttunut.

- Aiemmin friikkimäisenä touhuna pidetystä lajista on tullut valtavirtaa. Ennen fitness-urheilijat näyttivät epätavallisilta ja kehon ihanteet olivat kärjistyneitä. Kymmenen vuotta sitten salilla käyvät naiset olivat usein kilpailijoita, mutta nyt fitnessistä on tullut elämäntapa, kulttuuriantropologi Taina Kinnunen kertoo.

Tutkimusta tehdessään Kinnunen ennusti ilmiön menevän nykyiseen suuntaansa.

- En kuitenkaan voinut arvata, että se tapahtuu näin totaalisesti ja vaivihkaa. Nykyisin joka toinen laskee proteiineja ja hiilihydraatteja ja miettii eri treenausmuotojen eroja ja hyötyjä. Olen yllättynyt, miten totaalisesti tämä ajattelu on lävistänyt kulttuurimme, eikä rajaa sille näy.

Fitness-elämäntapa ei ongelmaton

Jopa kulttuurimme kauneusihanteet ovat muuttuneet fitness-innostuksen myötä.

- Kun ennen bodaava nainen miellettiin maskuliiniseksi ja epänaiselliseksi, nykyään kohtuullisia lihaksia pidetään hyvännäköisinä. Naiseutta myös rakennetaan. Monet kilpailijat laittavat silikonit, tekoripset ja kasvattavat pitkän tukan ollakseen riittävän naisellisia yleiseen hyväksyntään.

Fitness-urheiluun on onnistuttu liittämään terveydellinen merkitys, mutta tutkijan mukaan siinä on vaarana helposti lipsua epäterveellisen puolelle.

- Kun estetiikasta tulee tärkein kriteeri, ongelmia voi ilmetä. Alhaisen rasvaprosentin ylläpitäminen on vaikeaa ja monilla intohimoisesti urheilevilla, fitness-elämäntapaa ylläpitävillä on syömishäiriöitä. Mitä enemmän ideaali yleistyy, sitä enemmän tiedostamatta me kaikki peilaamme itseämme niiden silmälasien läpi ja näemme itsemme puutteellisempina.

Sara Sievinen on harrastanut muutaman vuoden ajan bikini fitnessiä. Lajin tavoitteena on naisellisempi vartalonmalli kuin perinteisessä fitnessissä. Kuuntele alla olevasta haastattelusta, miksi Sievinen uskoo lajin olevan niin suosittu.

Lähteet: YleX Etusivu