Hyppää pääsisältöön

Keppariharrastuksessa yhdistyvät liikunta ja käsityöt

Keppihevosteluun kuuluu ratsastamisen lisäksi hevosten teko ja niiden hoito. Puoli seitsemän -ohjelmassa (2012) keppariharrastuksestaan on kertomassa Venla-Maria Uutela.

Keppihevosista ovat kiinnostuneita isommatkin lapset kuin vain leikki-ikäiset. Innostus onkin tuonut tähän harrastustoimintaan leikin lisäksi vaativampiakin toimia, esimerkiksi hevosten tekoa.

Venla-Maria Uutela kertoo, mistä keppihevosen tekeminen kannattaa aloittaa. Mikäli keppihevosen haluaa tehdä itse, niin kaikista helpointa on tehdä hevosen pää sukasta. Hieman haastavampaa on kaavoittaa ja ommella hevonen itse. Myös kaupoista saa hyviä keppihevosia ja niitä voi helposti muokata persoonallisemman näköisiksi. Keppihevosille ostetaan myös ihan oikeita varusteita ja niitä harjataan ja kammataan. Jokainen hevonen on myös persoona ja niillä on nimi ja rotu ja luonteenpiirteetkin eroavat toisistaan.

Keppariharrastuksesta innostuneen Venla-Marian muistiinpanoista julkaistiin Keppari-kirja vuonna 2010. Kirjassa kerrotaan esimerkiksi, miten keppihevosia valmistetaan ja mitä niiden kanssa voi tehdä sekä annetaan ohjeita täytetaudin hoitoon. Keppariharrastajat järjestävät myös leirejä ja kilpailuja.

Teksti: Amanda Stavén & Sirpa Jegorow

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto