Hyppää pääsisältöön

Keppariharrastuksessa yhdistyvät liikunta ja käsityöt

Keppihevosteluun kuuluu ratsastamisen lisäksi hevosten teko ja niiden hoito. Puoli seitsemän -ohjelmassa (2012) keppariharrastuksestaan on kertomassa Venla-Maria Uutela.

Keppihevosista ovat kiinnostuneita isommatkin lapset kuin vain leikki-ikäiset. Innostus onkin tuonut tähän harrastustoimintaan leikin lisäksi vaativampiakin toimia, esimerkiksi hevosten tekoa.

Venla-Maria Uutela kertoo, mistä keppihevosen tekeminen kannattaa aloittaa. Mikäli keppihevosen haluaa tehdä itse, niin kaikista helpointa on tehdä hevosen pää sukasta. Hieman haastavampaa on kaavoittaa ja ommella hevonen itse. Myös kaupoista saa hyviä keppihevosia ja niitä voi helposti muokata persoonallisemman näköisiksi. Keppihevosille ostetaan myös ihan oikeita varusteita ja niitä harjataan ja kammataan. Jokainen hevonen on myös persoona ja niillä on nimi ja rotu ja luonteenpiirteetkin eroavat toisistaan.

Keppariharrastuksesta innostuneen Venla-Marian muistiinpanoista julkaistiin Keppari-kirja vuonna 2010. Kirjassa kerrotaan esimerkiksi, miten keppihevosia valmistetaan ja mitä niiden kanssa voi tehdä sekä annetaan ohjeita täytetaudin hoitoon. Keppariharrastajat järjestävät myös leirejä ja kilpailuja.

Teksti: Amanda Stavén & Sirpa Jegorow

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto