Hyppää pääsisältöön

Radiouutisten tunnussävelissä pirisee, kumajaa ja kilkattaa

Siitä uutiset alkavat ja siihen ne loppuvat. Sen vaihtaminen nostattaa tunteita ja vanha herättää muistot. Elävän arkiston koosteessa voi kuulla näitä arjen historiallisia ääniä neljältä vuosikymmeneltä.

Radiossa soivat erilaiset tunnussävelet ovat kuuluneet ja kuuluvat yhä miljoonien suomalaisten arkeen. Kenties kaikista tutuimpia ääniä ovat uutisten alkutunnukset, sillä niitä on kuultu päivittäin ja jopa useasti päivässä.

Alkutunnusten lisäksi uutissa on kuultu myös taustamusiikkia, joka on usein pelkistetty variaatio alkutunnuksesta kuten Radio Ainon uutisissa vuodelta 1999. Uutiset päätetään usein lopputunnukseen, joka poikkeaa hieman alun äänimaailmasta.

Tunnukset sävelletään yleensä varta vasten uutiskäyttöön. Samaa tunnusta voidaan käyttää monin eri variaatioin ja eri kanavillakin. Tunnussävelten kirjo on vaihdellut vuosien saatossa. Esimerkiksi alueuutisilla on ollut usein omia tunnussäveliään, kunnes yhdenmukaistuksen myötä vuoden 2000 maakuntauutisten tunnus oli käytössä koko Suomessa.

Sävellyksissä toistuvat usein erilaiset pirinät ja muut elektroniset soinnit yhdistettynä klassisiin instrumentteihin. Luonnonääniä tunnuksissa ei kuulla Merisäätä lukuunottamatta

Koosteessa kuultavat tunnukset ovat vuosilta 1982-2013. Tunnuksen nimen yhteydessä oleva päivämäärä kertoo minkä päivän uutislähetyksestä tunnus on otettu. Muuttamista on tiedossa pelkkä vuosikymmen.

Radiouutisten tunnuksista ei ole pidetty kirjaa ja lisäksi samoja tunnuksia on käytetty eri variaatioin sekä eri kanavilla ja eri ohjelmien yhteydessä. Tarkkoja tietoja siitä missä ja millä aikavälillä kutakin tunnusta on käytetty ei ole saatavissa.

Tunnuksia ei ole järjestelmällisesti arkistoitu ja etenkin vanhemmista uutislähetyksistä ei valitettavasti ole tallella tunnusmusiikkeja.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto