Hyppää pääsisältöön

Tantragurun kutsu

Graffti
Graffti Kuva: Yle, Mot graffiti

Romaniasta lähtöisin oleva joogakoulu MISA toimii lähes kahdessakymmenessä Euroopan maassa, myös Suomessa. Koululla on kymmeniätuhansia kannattajia. Koulun kulissien takana tapahtuu asioita, jotka eivät kestä päivänvaloa.

Liikkeen jäseniä on houkuteltu esiintymään pornoelokuvissa ja striptease-klubeilla ja tarjoamaan eroottista tantrahierontaa. Toiminnassa on kulttimaisia piirteitä.

Liikkeen perustaja ja guru on romanialainen Gregorian Bivolaru. Bivolarua syytetään kotimaassaan useista rikoksista kuten ihmiskaupasta ja alaikäiseen sekaantumisesta. Misalaiset katsovat, että Bivolarua vainotaan hänen uskonnollisten ja poliittisten näkemystensä vuoksi. Bivolaru sai muutama vuosi sitten turvapaikan Ruotsista, josta häntä ei kuitenkaan tavoiteta. Viime vuoden keväänä parikymmentä Euroopan parlamentin jäsentä allekirjoitti vetoomuksen Bivolarun puolesta.

MOT käsitteli kultin toimintaa lokakuussa 2009 lähetetyssä ohjelmassa Tantrakultin pimeä puoli. Kultin toiminta on vain voimistunut ja johtanut poliisitutkintaan myös Romanian ulkopuolella. Italian poliisi teki viime joulukuussa 25 kotietsintää MISAn italialaisen sisarkoulun tiloihin. Myös Suomen keskusrikospoliisi tutkii suomalaisten tyttöjen hyväsikäyttöä kultin tiloissa Pariisissa. Rikosnimike on ihmiskauppa. Yksi uhreista kertoi tarinansa MOT:lle.

Haastateltavat

  • Reetta
  • Roxana Chirila, Romania
  • Mihai Rapcea, asianajaja, Romania
  • Jan Albrecht, europarlamentaarikko, Vihreät / Euroopan vapaa allianssi
  • Virgil Calin, joogaopettaja, Italia (puhelimessa)
  • Per Hedvall, osastonjohtaja, Ruotsin oikeusministeriö (puhelimessa)
Kommentit