Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

3D-tulostus mullistaa - printtaa uusi maksa, ase tai tiirikka

Nykyisin tavarat pitää hakea kaupasta tai tilata kotiin, mutta tulevaisuudessa voimme ehkä tuottaa kaiken tarpeellisen ja vähemmän tarpeellisen itse. Vielä ei ole käytettävissä Star Trekista tuttua replikaattoria, mutta 3D-tulostus on pian jokaisen ulottuvilla.

Mullistaako kolmiulotteinen tulostus sitten maailmamme ja tuleeko siitä Kalevalan Sammon kaltainen loppumaton tavaroiden tuoja?

Suomessakin on olemassa jo yhdistys, joka on keskittynyt nimenomaan 3D-tulostukseen. Yhdistyksen nimi on Suomen pikavalmistusyhdistys FIRPA ry ja sen puheenjohtaja on Aalto-yliopiston BIT-tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Jukka Tuomi.

Tuomi sanoi äskettäin Ylen Ajankohtaisessa Ykkösessä, että tällä hetkellä ylivoimaisesti suurin 3D-tulostamisen käyttötapa on teollisuuden käyttöön tehdyt mallikappaleet. Yhä enemmän tulostimia käytetään myös osien valmistamiseen kuluttajille myytäviin tuotteisiin. L>elujen ja pienten käyttöesineiden tulostaminen on tietysti hauskaa, mutta mitä todella hurjaa 3D-tulostuksen avulla voisi saada aikaan?

Yksi esimerkki villeimmistä visioista ovat tulostettavat aseet. 

Tulosta kaksipuoleinen ase, ei skaalausta

Ensimmäisiä esimerkkejä tulostettavista aseista on jo alkanut pulpahdella verkkoon.  Muun muassa amerikkalainen insinööri Michael Guslick tulosti Stratasys-3D-tulostimellaan AR-15-kiväärin rungon ja valmisti siitä aseen. Tarvittavat piirrokset aseen tulostamiseen löytyivät netistä. Guslick kertoo prosessista blogissaan.

Samalla ovat alkaneet vaatimukset "asereseptien" poistamiseksi verkosta. Yhdysvalloissa viranomaiset sanovat tulostettavan aseen piirustusten rikkovan lainsäädäntöä. Myös aiemmin vapaan jakamisen puolesta puhunut Kim Dotcom on poistattanut linkkejä aseresepteihin suositusta Mega-jakopalvelustaan.  

Monet ovat yrittäneet luoda oman aseen tulostamalla. Onneksi tulokset ovat vielä olleet suurimmaksi osin kohtuullisen heikkoja. Esimerkiksi tämä 3D-tulostettu kiväärin osa hajosi kuuden laukauksen jälkeen. Ehtii silläkin tosin tehdä tuhoa.

Teknologia kuitenkin kehittyy. Esimerkiksi tämä valmistaja on koonnut tulostetuista osista automaattiaseen, joka kestää jo 600 laukausta. Tosin siinä ei käytetä pelkästään tulostettuja osia.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Eniten on herättänyt kiinnostusta äskettäin tehty täysin 3D-valmistetulla The Liberator -aseella ampuminen. Sen piirustuksia ladattiin vertaisverkkojen kautta jopa yli 100 000 kertaa parissa päivässä.

Kaiken tämän pelottelun jälkeen tosin on myös väitetty, että 3D-aseet ovat itse asiassa täysin lelupyssyjä. Ainakin vielä. 

Pelot heräävät

Nämä esimerkit tekevät hyvin selväksi sen, että mitä helpompaa on kopioida tai luoda jotain, sen enemmän tulee mieleen myös asioita, joita ei halua kopioitavan niin helposti.

Aseiden lisäksi yksinkertainen esimerkki on avaimet. Koti- ja autonavaimet tietysti, etteivät hämäräveikot vie liian helposti keskiluokkaista perhefarmaria supermarketin pihalta. Mutta hurjempiakin visioita on toteutettu. Saksalaisten tiirikointiharrastajien Sportsfreunde Der Sperrtechnikin jäsen onnistui 3D-tulostamaan Hollannin poliisin käsirautojen avaimen.

Hän sai tarvittavat mitat yksinkertaisesti poliisin valokuvasta, jossa avain roikkui vyöllä. Ja mitä sitten seurasi? No, mallinnos laitettiin tietenkin nettiin.

Varaosia ihmiselle

Hyviäkin käyttötarkoituksia toki on. Saksalainen Fraunhofer-instituutti on jo vuosien ajan kehittänyt tapaa 3D-tulostaa ihmiselle varaosia, kuten verisuonia. Kalifornialainen Organovo-yritys on jo ehtinyt tulostaa minikokoisen ihmisen maksan. Soluilla ladattu 3D-tulostin loi puoli millimetriä paksun ja neljä millimetriä leveän maksan, joka kykenee jopa suorittamaan osan ihmisen maksan toiminnoista.

Englannissa Edinburghissa tutkijat toivovat pystyvänsä nopeuttamaan keinotekoisten elimien luomista uudenlaisella kantasoluja hyödyntävällä 3D-tulostimella. Tulevaisuudessa elinsiirtoja tarvitsevien ei tarvitsisi enää odottaa sopivaa luovuttajaa niin pitkään.

Oxfordin yliopistossa tutkitaan ihmiskudoksen korvikkeeksi uudenlaista materiaalia, joka perustuu 3D-tulostettuihin ”pisaroihin”.

Eivätkä nämä visiot ole niin kovin kaukaa haettuja. Aalto-yliopiston BIT-tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Jukka Tuomi sanoi Ylen Ajankohtaisessa Ykkösessä, että 3D-tulostusmenetelmällä on jo tehty Suomessa ensimmäinen titaanista valmistettu silmänpohjaimplantti.

Avaruusalus tulostuu Kuussa

3D-tulostus tulee kasvamaan nopeasti jos analyysiyhtiö Gartneria on uskominen. Sen mukaan yritysluokan 3D-tulostimia tullaan myymään alle 2000 dollarilla vuoteen 2016 mennessä.

Gartnerin tutkimusjohtaja Pete Basiliere uskoo, että tulevaisuudessa 3D-tulostimia voidaan hyödyntää asteroideilla ja Kuussa astronauttien tukikohtien ja avaruusalusten luomisessa. Siinä ollaankin sitten jo Star Trekin linjoilla.

Takaisin Maan kamaralle

Villeimmistä visioista huolimatta teknologia on vielä kuitenkin melko yksinkertaista. Helpoimmin tulostettavia tavaroita ovat yksinkertaiset esineet.

Kalliimman luokan 3D-tulostimia tarvitaan jo esimerkiksi kodinelektroniikan, kuten kaiutinkoteloiden luomiseen. Eräät esimerkkikotelot tulivat kuitenkin maksamaan yli 2000 dollaria ja valmistaminen kesti 60 tuntia, joten aivan pienen päähänpiston myötä kaiuttimia ei saa materialisoitumaan omaan kotiin.

Aseita ja verisuonia vähemmän pelottavia 3D-tulostusmalleja on vapaasti ladattavissa mm. Thingiversen sivuilta. Tarjolla on mm. korujen ja kännykkäsuojien malleja. Sitten pitää vielä valita omaan makuun sopiva 3D-tulostin.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.