Hyppää pääsisältöön

Joogakoulun kaksi totuutta

Kuva: Yle, Mot jooga

MOT-ohjelma Tantragurun kutsu käsittelee romanialaisen joogaliikkeen MISA:n piirissä tapahtuvaa, joogan ja tantran varjolla harjoitettavaa seksuaalista hyväksikäyttöä.

Aina kun romanialaista joogaliikettä MISA:aa tai liikkeen suomalaista sisarkoulua Nathaa arvostellaan, liikkeen aktiivit vetävät takataskustaan ihmisoikeuskortin ja pyrkivät osoittamaan, että itse asiassa he ovat niitä sorrettuja. Näin nytkin.

Muutama viikko ennen ohjelman ulostuloa Natha lähetti Yleisradion johdolle ja MOT:n toimitukselle vetoomuksen, että ohjelma jätettäisiin tekemättä.

Vetoomuksen allekirjoittaneet henkilöt epäilivät, että "MOT-toimitus ja Riikka Kaihovaara eivät pysty ottamaan tai halua ottaa huomioon suurta määrää todisteita ja todistajanlausuntoja median, toimeenpanovallan ja tuomiovallan väärinkäytöksistä Romanian joogeja kohtaan". Tällä nathalaiset viittaavat siihen, että Romaniassa poliisi ja oikeuslaitos ovat tehneet virheitä MISA:an ja Gregorian Bivolaruun liittyvien rikosepäilyjen tutkinnassa. Myös Romanian media on syyllistynyt ylilyönteihin MISA:sta uutisoidessaan.

Myös kotisivuillaan Natha tuo esiin teorioitaan Romanian salaisen poliisin ja median harjoittamasta vainosta.

Olennaista on huomata, että vaikka Romaniassa tapahtunut olisikin totta, koulun sisällä tai nimissä tapahtuu myös eettisesti kyseenalaisia asioita. Joogakouluun kohdistuneiden väärinkäytösten korostamisella saadaan kätevästi huomio pois siitä, mitä liikkeen johto tekee ja mitä hämäryyksiä – aivan hyväksyttävän joogan ohella – koulun sisällä tapahtuu.

Olen puhunut useiden entisten ja nykyisten nathalaisten kanssa. Useimmat heistä sanovat, että he eivät ole huomanneet koulun toiminnassa mitään epäilyttävää tai että he ovat saaneet koulun opetuksesta paljon "hyvää ja kaunista". Näin varmasti onkin. Minulla ei ole mitään syytä kyseenalaistaa heidän kokemustaan.

Jopa osa Natha-koulun opettajista on todennäköisesti tietämättömiä hierontapaikoista, pornoelokuvista ja nuorten naisten matkoista Pariisiin Gregorian Bivolarun "vihittäviksi".

Käsittelin Nathaa lokakuussa 2009 Tantrakultin pimeä puoli -ohjelmassa. Nathalaiset pitivät ohjelmaa vääristelevänä, mutta nathalaisten valitus Julkisen sanan neuvostoon kaatui.

Paitsi suurella yleisöllä, myös koulun omilla oppilailla on oikeus tietää, missä he ovat mukana. Olisiko jo aika keskustella siitä, mitä joogaliikkeen sisällä tapahtuu nyt, vuonna 2013?

 • MOT:n toimittaja ei syyllistynyt kunnianloukkaukseen Patria-tapauksessa

  ”Vahvat perusteet pitää totena.”

  Helsingin syyttäjänvirasto on tehnyt päätöksen syyttämättä jättämisestä MOT:n toimittajaa Magnus Berglundia vastaan. Berglundia on poliisitutkinnassa kuultu epäiltynä törkeästä kunnianloukkauksesta liittyen MOT:n Totuus Patriasta (2008) ja Totuus Patriasta 2 -ohjelmiin (2012).

 • EU-parlamentin työryhmä selvittää meppien kulukorvaukset

  Mepeille 50 000 € vuodessa ilman valvontaa

  Euroopan parlamentin puhemies on koonnut työryhmän selvittämään euroedustajien vuosittaisen 50 000 euron suuruisen potin käyttöä. Työryhmän on määrä saada selvitys valmiiksi lokakuuhun mennessä.

 • Operaattorin ei tarvitse paljastaa liittymän omistajaa

  Tekijänoikeuskarhujen lähettäjille tappio.

  Markkinaoikeuden tuoreen päätöksen mukaan teleoperaattorin ei tarvinnut paljastaa elokuvaa netissä jakaneen henkilön yhteystietoja. Markkinaoikeuden linjauksen jälkeen elokuvan tekijänoikeuksien omistajien on jatkossa aiempaa vaikeampaa tavoittaa tekijänoikeuksien loukkaamisesta epäiltyjä henkilöitä.