Hyppää pääsisältöön

Keittiömestari Kolmonen kokkaa gluteenittomia ruokia

Jaakko Kolmonen ja lappeenrantalainen Kauko Keränen valmistavat Hyvää pataa -ohjelmassa (1993, 1994) keliaakikolle sopivia ruokia.

Lappeenrantalainen suutari Kauko Keränen on keliaakikko. Hän joutuu noudattamaan erityistä ruokavaliota, josta puuttuvat kokonaan kotimaiset viljat kuten ruis, vehnä, kaura tai ohra. Keliaakikko kun ei voi syödä kyseisiä viljoja niiden sisältämän gluteenin vuoksi.

"Perästä kuuluu", toteaa suutari-Kakenakin tunnettu Keränen kysymykseen keliakian oireista väärien ruokavalintojen jälkeen. Leivästä tai leivonnaisista ei keliaakikko joudu luopumaan, kunhan muistaa käyttää jauhoina vain gluteenittomia jauhoja. Keliaakikon ruokavalion nurjana puolena on lähinnä sen kalleus. Gluteenittomat tuotteet kun maksavat huomattavasti enemmän kuin gluteenia sisältävät.

Keittiömestari Jaakko Kolmonen valmistaa Kaken kanssa keliaakikolle sopivia kesäruokia kasslerpihveistä lettuihin. Maustamisessa on syytä olla tarkkana, varsinkin jos käyttää erilaisia mausteseoksia. Niissä nimittäin saattaa olla vaikkapa vehnää. Sama koskee puolivalmisteita tai marinadissa olevia lihatuotteita. Tuoteselosteet on luettava huolella.

Hapanleipääkin tehdään, mutta sen valmistus on perinteistä leivänvalmistusta hieman konstikkaampaa. Lisäksi ohjelmassa annetaan vinkkejä leipojille esimerkiksi kakkuvuuan voiteluun ja jauhottamiseen.

Tietolaatikko

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa rukiin, ohran ja vehnän sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto