Hyppää pääsisältöön

Mikä on suurin Suomessa järjestetty massatapahtuma?

Helsingin poliisista kerrotaan, mikä on tähän asti suurin suomalainen massatapahtuma. Liittyykö se Euroviisuihin, jääkiekkooon, kansanjuhlaan vai mihin?

Yleisöä. // Kuva: Tomi Mikola

Ajankohtaisohjelma YleX Etusivu sai kuuntelijalta kysymyksen ja soitti Helsingin poliisille selvittääkseen, mikä on suurin koskaan järjestetty yleisötapahtuma. Äkkiseltään ajateltuna kyseessä voisi olla juhliminen, joka liittyy jääkiekon MM-kultaan, vappuun, Lordin -viisuvoittoon tai ison maailmantähden konserttiin.

Ylikomisario Jussi-Pekka Lämsä on ollut useita vuosia Helsingin keskustan poliisipiirin päällikkönä. Hän sanoo, että suurin maksullinen tapahtuma on megatähden konsertti muutaman vuoden takaa.

- Suurin tapahtuma, johon on myyty pääsylippuja, on Madonnan konsertti vuodelta 2009. Sinne myytiin yli 80 000 lippua.

Entä sitten, kun kyseessä on spontaani tapahtuma, johon kansa kerääntyy juhlimaan ilman etukäteisjärjestelyitä ilman pääsylippuja?

- Sen täytyy olla millenniumin juhlinta vuosituhanteen vaihteessa. Silloin olen oman urani aikana nähnyt eniten ihmisiä senaatintorilla ja sen lähiympäristössä. Senaatintori oli täysin tukossa ja kaikki sinne johtavat kadut ummessa varmaan puolen kilometrin matkalta. Joidenkin arvioiden mukaan siellä oli reilusti yli 100 000 ihmistä.

Jääkiekko-finaali saa varpailleen

Yllättävää kyllä, ylikomisario Jussi-Pekka Lämsä ei nosta suurimmaksi tapahtumaksi esimerkiksi kiekkokullan juhlintaa vuodelta 1995 tai 2011. Niissä on kuitenkin ollut omat haasteensa, koska juhliminen on tullut erittäin lyhyellä varoitusajalla. Aina, kun Suomi pelaa loppuottelussa, tilanteen kehittymistä seurataan herkeämättä.

- Loppuottelun päivämäärä on merkattu kalentereihin ja porukkaa on varattu töihin tarvittaessa. Ihmisiä irroitetaan muista tehtävistä ja ylitöitä tehdään tarvittaessa.

100 000 tuhannen ihmisen juhliin tarvitaan kaikki liikenevät poliisit, Lämsä nauraa. Toisaalta määrä ei takaa onnistumista. Hän sanoo, että suuren väkijoukon tungoksessa toimintamahdollisuudet ovat aika huonot.

- Olemme eri järjestäjien ja viranomaisten kanssa neuvotelleet siitä, että mikä voisi olla parempi paikka kuin tuo Helsingin kauppatori, koska se rajautuu yhdestä kohtaa mereen. Jos siellä tungoksessa jotain tapahtuu, niin sitten kaikki ovat kyllä ihmeissään, hän lisää.

Katso Millenniumin juhlintaa Elävässä arkistossa.

Lähteet: YleX Etusivu