Hyppää pääsisältöön

Peruskoulujen perustaminen mietitytti steinerkoululaisia

"Tämän päivän koulukeskustelua ylläpitää siirtyminen peruskoulujärjestelmään. Niin sanottujen poikkeavien koulujen asema on vielä epäselvä." Raportissa vuodelta 1972 tutustuttiin tuollaiseen "poikkeavaan" kouluun, steinerkouluun.

Tietolaatikko

Raportista on poistettu valokuvia tekijänoikeussyistä. Kohdat, joista kuvat on poistettu näkyvät mustana klipissä.

Raportissa haastateltavat ovat Lahden kaupunginjohtaja Teemu Hiltunen, Hämeen läänin koulutoimenjohtaja Olavi Ketonen, maisteri Jaakko Itälä, Helsingin koulusuunnittelutoimikunnan varapuheenjohtaja Inkeri Airola, kouluhallituksen koulutoimenpäällikkö Erkki Aho, pääjohtaja Reino Oittinen, Helsingin koulutoimenjohtaja Walter Erko, tohtori Johannes Virolainen,Tampereen apulaiskaupunginjohtaja Pentti Halonen ja työryhmän puheenjohtaja, valtiotieteentohtori Reijo Wilenius.

Steinerkouluissa pelättiin, että peruskoulujärjestelmäinen Suomi ei suvaitse järjestelmän ulkopuolisia kouluja.

"Uudistus saattaa viedä itsenäisen aseman peruskoulun edelläkävijäksi kutsutuilta steinerkouluilta", raportin kertoja pohtii.

Ensimmäinen Rudolf Steinerin pedagogiikkaan perustuva koulu perustettiin Suomeen vuonna 1955 Helsinkiin.

"Steinerin eräs perusajatus oli, että jokaiselle kansalaiselle kuuluu 12-vuotinen peruskoulutus, että hän voisi täyttää tehtävänsä yhteiskunnassa. Toinen ajatus oli, että opetuksen tulee vapautua vanhasta pakkosyöttämisen menetelmästä", kertoo opettaja Marja Dahlström.

Yksi keskeinen steinerkoulun piirre on valmiiden oppikirjojen puuttuminen. Raportissa nähdään, miten oppilaat tekevät itse omat oppikirjansa piirtämällä ja kirjoittamalla.

"Tällä menetelmällä, meidän käsityksemme mukaan, oppiaineksen ydin menee paremmin perille", sanoo Dahlström.

Raportti pyrkii myös vastaamaan yleisimpiin kysymyksiin steinerkouluja koskien. Siinä myös selvitetään päättäjien mielipiteitä steinerkouluista ja niiden juridisesta asemasta peruskoulujärjestelmän kynnyksellä.

Ohjelmassa haastatellaan muun muassa suomalaisen antroposofian keskeistä hahmoa Reijo Wileniusta, opetusministeri Jaakko Itälää, entistä pääministeriä Johannes Virolaista sekä Helsingin koulusuunnittelutoimikunnan varapuheenjohtaja Inkeri Airolaa.

Asiantuntijat pitivät monipuolista koulutusta rikkautena ja steinerkouluja edistyksellisinä.

"Steinerkoulut tuovat arvokkaan lisän koulukenttään, siksi niitä kannattaa tukea", Itälä kommentoi.

Samalla silti koulun erilaisuus aiheutti huolta.

"Kun kysymyksessä on yhden, joskin suuren kasvattajan näkemyksiin perustuvien opetusperiaatteiden noudattaminen, liittyy koulun toimintaan helposti lahkonomaisuutta", pohti Hämeen läänin koulutoimenjohtaja Olavi Ketonen.

Raportti on kuvattu suurimmaksi osaksi Helsingin steinerkoulussa.

Lisämateriaalia aiheesta ruotsiksi löytyy Arkivetin puolelta.

Teksti: Juhana Säilynoja

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.