Hyppää pääsisältöön

Suomi sai hepulin ilokaasusta

Keväällä 2013 Suomessa ihmeteltiin uutta päihdebuumia. Laillisesti kerman vaahdottamistarkoitukseen myytävästä ilokaasusta saa aikaan maksimissaan muutamia minuutteja kestävän päihtymystilan.

Suomalaiset löysivät jälleen uuden tavan pistää pään sekaisin, kun virallisesti kermavaahtopursottimiin myytäviä ilokaasupatruunoita alettiin ostaa päihdetarkoitukseen. Hengitettynä ilokaasusta saa korkeintaan muutamia minuutteja kestävän päihtymystilan.

"Rupee sirisemään, äänet muuttuu vähän", kuvaili ilokaasua kokeillut mies Suoran linjan haastattelussa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea huolestuivat nousevasta päihdebuumista maaliskuussa ja varoittivat ilokaasun päihdekäytön aiheuttavan tukehtumisvaaran. Toisin kuin sairaaloissa esimerkiksi synnytyksen yhteydessä annettavassa ilokaasussa, elintarvikekäyttöön myytävässä ilokaasussa ei ole lainkaan happea. Asiasta kertoi aamu-tv:ssä johtaja Esa Nikunen Tukesista.

Kevään 2013 aikana ilokaasun myynnille onkin puuhailtu innokkaasti täyskieltoa. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) ilmoitti heti vapun jälkeen haluavansa ilokaasulle myyntikiellon. Vappuna kohistiin siitä, että Kaivopuistossa juhlijoille myytiin ilokaasupatruunoita. Myyntiautolla sai kuulemma myös ohjeet, miten pää saadaan oikeaoppisesti sekaisin.

Tukes päätti toukokuussa kuulla kaikkia eli noin viittä ilokaasua myyvää yritystä. Mikäli kävisi ilmi, että ilokaasua on myyty päihdetarkoitukseen, voitaisiin yritystä kemikaalilain nojalla kieltää ilokaasun myynti kokonaan.

Teksti: Sonja Fogelholm