Hyppää pääsisältöön

Vilma Riitijoki: Suunnittelijan tehtävä on luoda muotia

Suunnittelijan tehtävä on luoda muotia. Kuva: Heli Saarinen

Poikkitaiteellinen vaatesuunnittelija Vilma Riitijoki eksyi alalle vahingossa, vaikka ompelikin jo pienenä itselleen ja nukeilleen vaatteita. Hänet valittiin vuoden 2011 nuoreksi suunnittelijaksi.

Miten Vilmasta tuli Vilma?

Kesytin kimalaisia ja parhaimpia ystäviäni olivat lampaat, kanat ja villisiat.

"Elin lapsuuteni isossa perheessä keskellä metsää. Ei tarvinnut käydä kylillä hillumassa tai tappamassa aikaa, maalla riittää aina tekemistä. Kesytin kimalaisia ja parhaimpia ystäviäni olivat lampaat, kanat ja villisiat.

Haaveilin tulevani tanssijaksi, sirkustaiteilijaksi, muusikoksi, kuvataiteilijaksi ja myös vaatesuunnittelijaksi. Ehkä ne kaikki vielä jollain tasolla toteutuukin.

Ala-asteella ärsytti, kun kuvistunnilla pyydettiin piirtämään ihan mitä haluaa. Ihmiset piirsi punaisen talon, auringon taivaalle, koiran pihalle ja suomenlipun lipputankoon. Se ei ole hirveän luova lähestymistapa. Asioita tiukasti rajaamalla pääsee asioiden ytimeen. Opin sen jo kotona, sillä vanhempanikin ovat käsillä tekijöitä. Äiti on taidekasvattaja ja artesaani ja isä rakentaa taloja.

Arvostan eettisyyttä ja ekologisuutta. Ne ovat osa työtäni alusta loppuun aina logistiikasta lähtien. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tekisin hamppuvaatteita. Joskus kierrätysmateriaali on hyvä juttu, mutta ei aina. Ekologisuus on sitä, että vaate on kestävä ja monikäyttöinen. Olen sitä mieltä, että myös kuluttajalla on vastuu siitä mitä ostaa.

En seuraa muotia enkä ole muodin kuluttaja. Koen niin, että suunnittelijan tehtävä on luoda muotia. Ei hirveästi hyödytä, jos hakee inspiraatiota jo tehdystä muodista ja tekee siitä erilaisia versioita. Sitä paitsi itsekuri ja itsetunto pysyvät kohdallaan, kun ei selaa muotilehtiä. Vaikka työni ovat futuristisia, niistä huokuu menneen ajan tunnelmaa. Ne ovat ajattomia.

Toivon, että voisin joskus jäädä eläkkeelle ja mulla olis oma iso puutarha. Jotta mä pääsen siihen pisteeseen, pitää tehdä paljon työtä ja työllistää myös muita. Vaikka tää onkin kliseisesti sanottu, haluan jättää töilläni maailmaan pienen hiilijalanjäljen."

Vilma Riitijoki: Suunnittelijan tehtävä on luoda muotia. Kuva: Vilma Riitijoki

Kuuntele Yle Radio 1:n Tekijä-sarja - Vilma Riitijoki.

Kuuntele Yle Radio 1:n Tekijä-sarjaa Areenassa

Linkit:

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Aamusydämellä: Tatuoidut

  Tatuoinneista on tullut valtakulttuuria.

  Tatuoinnit olivat aiemmin merimiesten ja vankien alakulttuuria, mutta nykyisin niistä on tullut osa valtakulttuuria. Yksittäinen tatuointi ei enää edes herätä huomiota, mutta jos tatuoinnit peittävät lähes koko kehon, on kyseessä vakavampi harrastus. Anu Lehtiölle ja Antti Räisäselle oma keho on taideprojekti.

 • Aamusydämellä: Koukussa kauneuteen - 30.03.2014

  Erilaisista kauneusleikkauksista ja muista esteettisistä hoidoista on tullut sosiaalisesti hyväksytympiä ja sitä kautta myös yleisempiä. Kynnys leikkauksiin on laskenut ja usein yksi leikkaus johtaa toiseen. Kokemuksistaan kauneuskirurgiasta ja niiden suhteesta itsetuntoon kertovat Minna Klintrup (vas.) ja Jannika Peltonen.

 • Kuka sinun vaatteesi on tehnyt?

  Vaateteollisuus etsii uusia, kestävämpiä materiaaleja ja kuluttaja etsii eettisiä vaatteita. Vaatekaupassa on käynnissä sama murros kuin ruokakaupassa: yhä useampi haluaa entistä parempaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tyyli

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Hame vanhoista pöytäliinoista ja kanavatyötauluista

  Persoonallisen ja ekologisen hameen ohjeet.

  Vanhoja kanavatyötauluja saa kirpputorilta muutamalla eurolla, ja niitä voi uusiokäyttää vaatteiden somisteina. Näin syntyvät vaatteet ovat sekä persoonallisia että ekologisia! Vanhoista pöytäliinoista ja kirjontatöistä voi ommella vaikkapa hameen.

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä on suora teemalähetys kierrättämisestä

  Ruokaa, muotia ja asiantuntevia ihmisiä - kierrätysteemalla.

  Mikä luokitellaan jätteeksi ja miten suhtaudumme jätteeseen? Heitätkö sinä täysin ehjiä vaatteita roskiin - tai pois 20 kiloa ruokaa vuodessa? Miten tunnollisesti me suomalaiset kierrätämme jätteitämme? 6. syyskuuta, suorassa lähetyksessä valotetaan aihetta eri näkökulmista. Teemaa mukaillen iltaan mahtuu niin ruokaa, muotia kuin asiantuntevia vieraita.

 • Harmaan charmin voittokulku

  "Kun ei pukeudu kuin muut, ei tarvitse ajatella kuin muut."

  Kun täytin 30 vuotta, syntymäpäiväkutsussani oli Iris Apfelin kuva ja teksti: "ikääntyminen on etuoikeus". Ja etuoikeus se toden totta tuntuu olevan, kun seuraa, miten ikäihmisistä on tullut muotimaailman lemmikkejä.

 • #lapsistailaa-hassuttelu innosti pääsiäisenä

  #lapsistailaa - näistä asuista ei väriä ja stailia puutu!

  Puoli seitsemän #lapsistailaa-kuvahaaste innosti vanhempia ja lapsia hassuttelemaan yhdessä pääsiäisenä. Haaste levisi Instagramissa, kun Suomen suosituimmat perhebloggaajat innostuivat joukolla mukaan.

 • KoVe on uusi musta

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii!

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii! Tyyliviikolla vierailleen stylisti ja malli Maryam Razavin mielestä asun tyylikkyys syntyy siitä, että kantajalla on siinä mukava olla. Millainen on sinun #KoVe-tyylisi?

 • Kuuletko pieruverkkareiden kutsuhuudon?

  Miten ihanaa vaihtaa farkut mukaviin kotipöksyihin!

  Ah, miten ihanaa onkaan vaihtaa työpäivän jälkeen kiristävät farkut mukaviin kotipöksyihin! Ne tuntuvat niin hyviltä, mutta näyttävät varsin pahoilta. Pitäisikö parisuhteen vuoksi pukeutua paremmin myös kotona? Millainen on sinun kotiasusi - lähetä meille kuva!