Hyppää pääsisältöön

Eläydy Wagnerin Valkyyriaan Perttu Kivilaakson, Lilli Paasikiven ja Jussi Karjalaisen seurassa

Apocalyptican sellisti Perttu Kivilaakso. Kuva: Sandra Saulo.

Et ole Wagnerisi kanssa yksin! Samalla, kun Teema lähettää METin suurtuotannon, Wagnerin Nibelungin sormuksen neljänä iltana 21.-25.toukokuuta, voit yle.fi/klassisen kautta seurata ja vaihtaa ajatuksia muiden oopperafanien kanssa. Jokaista iltaa isännöi tai emännöi oikea wagneriaani.

Valkyyria-asiantuntija Jussi Karjalainen on kutsunut Apocalyptican sellistin ja Kansallisoopperan tulevan taiteellisen johtajan luokseen katsomaan Yle Teemalta ja yle.fi/klassinen -sivustolta nähtävää Valkyyriaa keskiviikkona 22.5. Perttu ja Lilli virittelevät keskustelua chatissä ja voit osallistua keskusteluun osoitteessa yle.fi/klassinen/live

Perttu Kivilaakso on rakastanut oopperaa siitä lähtien kun hän muistaa. Hänen isänsä Juhani Kivilaakso soitti Savonlinnan oopperajuhlaorkesterissa ja hän seurasi kaikki harjoitukset ja oli monessa esityksessäkin katsomassa aina 17-vuotiaaksi saakka. "Pienenä pakotin kaikki pihan lapset leikkimään Lentävää hollantilaista ja jatkuva kiistely käytiin siitä, onko MacGyver vai hollantilainen merikapteeni kovempi jätkä", hän naureskelee.

Perttu Kivilaaksosta tuli muusikko, hän valmistui Sibelius-Akatemiasta maksimiarvosanoin ja hän tuli kolmanneksi Paulon sellokilpailuissa vuonna 1996, jolloin hän oli soittanut jo Apocalyptican riveissä, mutta varsinainen jäsenyys alkoi 1999.

Apocalyptican mukana hänet miellettiin rock- ja heavy-muusikoksi, vaikka hän edelleen ottaa vaikutteita klassisesta musiikista ja säveltää klassista musiikkia ja pyrkii tekemään klassisen musiikin projekteja, kun niihin on aikaa.

"Itse en oikeastaan jaottele musiikkia eri kategorioihin vaan pidän sitä kaikkea tärkeänä. Ymmärrän kyllä, että levymyyntiä varten musiikkia pitää kategorisoida, mutta muuten en jaottelua oikeastaan ymmärrä. Rockmusiikki tuli teininä lähelle sydäntäni klassisen ohella ja mielestäni on ollut kiehtovaa päästä toteuttamaan itsessäni monia puolia. Kun saan tehdä molempia koen muusikkouteni täyttyvän ja saan ammentaa klassista tietämystäni rockmusiikin puolelle ja päinvastoin", hän pohtii.

Oopperalaulaja Lilli Paasikivi. Kuva: Sandra Saulo.Kun Perttua pyydettiin pitämään yllä chatti-keskustelua, häneltä kysyttiin myös, mikä Ringin oopperoista on lähimpänä hänen sydäntään. Hän pitää Ringiä kokonaisuutena, mutta jos oopperasarjaa pitää pilkkoa, niin läheisimmäksi hän tunteen sen viimeisen osan, Jumalten tuhon ja sitä seuraavana tulee Valkyyria, joka on hänen mukaansa musiikillisesti ehkä helpoiten lähestyttävä.

"Wagnerissa makeinta on se, ettei sitä voi koskaan kunnolla ymmärtää. Olen analysoinut ammatillisessa mielessä hänen oopperoitaan ja vaikka monen muun säveltäjän musiikin pystyy hajottamaan palasiin, niin Wagnerin musiikkia ei aina pysty. Se onkin siinä hienoa, ettei sitä tarvitse kuunnellakaan analyyttisesti vaan se on sellaista musiikkia, josta voin vain nauttia."

Valkyyria-illan chattikaverikseen Perttu Kivilaakso on valinnut Kansallisoopperan tulevan taiteellisen johtajan, mezzosopraano Lilli Paasikiven. Perttu on ihaillut Lilliä ja hänen ääntään jo pitkään ja viime kesänä hän pääsi tutustumaan laulajaan Pyhäniemen kartanon kesäkonsertissa, jossa Lilli Paasikivi on taiteellisena johtajana. Tällöin Karita Mattila ja Apocalyptica esiintyivät yhdessä. Tänä kesänä Perttu pääsee isännöimään Pyhäniemeen omaa Metallimiehen oopperailtaa.

Wagner-asiantuntija Jussi Karjalainen. Kuva: Sandra Saulo.Mutta mitä Perttu Kivilaakso odottaa tulevalta chatti-illalta. "On hienoa olla oopperan chatti-isäntänä, koska oopera on aivan liian aliarvostettu taidelaji Suomessa. Oopperan, populaarikulttuurin ja urheilun rinnastus ja vertailu on mielestäni tyhmää, koska kaikki nämä ovat tarpeellisia. Eikä kaikesta tarvitse pitää, mutta voi ottaa selvää."

"On myös hienoa, jos muiden oopperan ystävien lisäksi Apocalyptican ystävät ja fanit tulevat seuraamaan Valkyyriaa ja koko Ringiä, koska siinä voi osaltaan saada tietoa siitä, mistä me osittain ammennamme omassa musiikissamme. Wagner ja oopperamusiikki yleensä ovat vaikuttaneet musiikkiimme valtavasti."Valkyyria-asiantuntijana illassa toimii Jussi Karjalainen.
Perttu Kivilaakso kertoo suhteestaan Wagneriin
Lilli Paasikivi kertoo suhteestaan WagneriinJussi Karjalainen kertoo suhteestaan WagneriinTi 21.5. klo 18
Richard Wagner Nibelungin sormus I Reininkulta
Iltaa isännöi poliitikko ja oopperan rakastaja Matti Ahde. Vieraana on Suomen Kansallisoopperan aiempi johtaja Erkki Korhonen.

Ke 22.5. klo 18
Richard Wagner Nibelungin sormus II Valkyyria
Iltaa isännöi johtaja ja wagneriaani Jussi Karjalainen. Chattikeskustelua johtavat Apocalyptica-yhtyeen sellisti Perttu Kivilaakso ja oopperalaulaja ja Suomen Kansallisooppera tuleva taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi.

Pe 24.5. klo 18
Richard Wagner Nibelungin sormus III Siegfried
Iltaa emännöi Wagner-sopraano ja tulevan kesän Bayreuth-stipendiaatti Tiina-Maija Koskela ja isännöi Wahvaa Wagneria -ryhmän tenori Petri Bäckström.

La 25.5. klo 16.25
Richard Wagner Nibelungin sormus IV Jumalten tuho
Kaikkien wagneriaanien, vanhojen ja vasta kääntyneiden yhteinen kokoontuminen teatteri Kapsäkissä Helsingin Vallilassa. Oma läppäri tai pädi mukaan! Ilmoittaudu Kapsäkin katseluun pe 24.5. mennessä Suvi Turuselle sähköpostitse: suvim.turunen@yle.fi tai puhelimitse +358 40 0129 483. Kaikki lämpimästi tervetuloa viettämään unohtumatonta kevätiltaa!

Teksti ja kuvat Sandra Saulo

Julkaistu 15.5.2013

Muokattu 8.11.2016: Korjattu Areena-upotus

Kommentit