Hyppää pääsisältöön

Hampurilaisia Makupalojen tapaan

Makupalojen tv-kokkien keittiössä syntyy omatekoisia hampurilaisia ja ranskanperunoita.

"Double Trouble ja Big Alabama Chicken" ovat tv-kokkien omatekoisten hampurilaisten nimiä. Täytteet ovat runsaat ja ne on valittu omien mielihalujen mukaan. Kaikkea ei ihan alusta asti valmisteta itse. Sämpylät ja leivät ovat kaupasta ostettuja kuten majoneesikin, jota voi maustaa eri tavoin kuten chilillä tai sinappikurkkusalaatilla.

Ranskanperunat sen sijaan tehdään alusta asti itse. Kypsentämiseen sopii parhaiten rasvakeitin, mutta jos sellaista ei omista, perunoiden kypsentämisen öljyssä onnistuu vaikkapa kattilassa.

Amerikkalaisten hampurilaisten brittiversio on sandwich eli klubileipä, jonka täytteet voivat olla samat kuin hampurilaisessa. Vain mielikuvitus on rajana.

Teksti: Sirpa Jegorow

Tietolaatikko

Makupalat on vuosina 1997-2005 esitetty ruokaohjelmasarja. Se kuvattiin Yleisradion Oulun aluetoimituksen tiloissa Höyhtyällä.

Ohjelman kokkeina toimivat Oulun maakuntaradion toimittaja Timo Nykyri ja kokki Janne Pekkala.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto