Hyppää pääsisältöön

Perheen aika: Äidiksi - vaikka yksin

Perheen aika: Äidiksi - vaikka yksin. Kuva: Milan Jurek, stock.xchng

Kun biologinen kello tikittää, eikä sopivaa puolisoa löydy, moni suomalainen nainen päätyy hedelmöityshoitoihin yksin. Kaipuu äidiksi on kova siiviilisäädystä riippumatta.

Hedelmöityshoito on monelle naiselle turvallisempi ja mukavampi tapa saada lapsi, kuin hankkiutua raskaaksi satunnaisen tuttavuuden avulla. Yhden yön jutussa riskinä ovat sukupuolitaudit, jotka voivat olla vaaraksi myös tulevalle lapselle.

Kuka tahansa nainen voi aloittaa yksin hedelmöityshoidot ja saada lapsen.
Kuka tahansa nainen voi aloittaa yksin hedelmöityshoidot ja saada lapsen. Toisaalta hedelmöityshoidot maksavat ja yksinelävällä ei ole puolisoa jakamassa kustannuksia. 

- Hedelmöityshoidot vaativat pääomaa ja etukäteen säästämistä. Kustannukset luovat toki stressiä, mutta äidiksi tulemiseen ollaan valmiita satsaamaan, kertoo sosiologi ja tutkija Suvi Nipuli.

Yksinhuoltajan arki ei ole helppoa, mutta usein itselliset naiset valmistautuvat etukäteen paremmin kuin perinteiset pariskunnat. Äidiksi yksin haluava kasvattaa tukiverkostoa ja luo sosiaalista verkostoa paikkaamaan puuttuvan isän roolia.

Mitä ajattelevat itselliset naiset, jotka haluavat lapsen itsekseen? Kuinka paljon Suomessa on äidiksi yksin haluavia naisia?

Kuuntele Salla Vuolteenahon juttu itsellisistä naisista Yle Puheen Perheen ajassa:

Linkit:

Kommentit