Hyppää pääsisältöön

Suomessa tehdään Batman-elokuvaa – Helsingin kadut muuttuvat Gotham Cityksi

Ensimmäistä suomalaista Batman-elokuvaa työstetään parhaillaan pääkaupunkiseudulla. Kyseessä ei kuitenkaan ole suuren budjetin Hollywood-tuotanto, vaan elokuva-alan ammattilaisen ei-kaupallinen lyhytelokuva.

Helsingin kaupunginteatterin näyttelijä Mikko Vihma Batmanin roolissa // Kuva: Crime Alley

Batman-hahmoon perustuvan suomalaisen Crime Alley -lyhytelokuvan tuotanto on loppusuoralla. Syksyyn mennessä englanninkielinen tuotos on tarkoitus saada levitykseen kansainvälisille elokuvafestivaaleille ja sen jälkeen kaikille ilmaiseksi nähtäväksi nettiin. Idea Batman-elokuvasta lähti ohjaajaksi valmistuneelta Pekka Paalasesta.

- Mietimme tuotantotiimissä, mikä olisi mielenkiintoinen, jo olemassa oleva hahmo tai tarina. Kukapa nyt ei olisi Batman-fani? Jokainen voi löytää tarttumapinnan siitä hahmosta ja syyn, miksi haluaisi nähdä meidän elokuvan. Tarkoituksenamme ei kuitenkaan ole tehdä hyvää Batman-elokuvaa, vaan hyvä elokuva, Paalanen korostaa.

Vaikka Batmanin tekijänoikeudet kuuluvat hahmon luoneelle DC Entertainmentille sekä sen elokuvaoikeudet Warner Bros. -tuotantoyhtiölle, eivät suomalaistekijät ole huolissaan elokuvansa mahdollisista seurauksista.

- DC Comicsin toimitusjohtaja kertoi eräässä haastattelussa, että heille ei ole väliä mitä fanit tekevät, kunhan heidän tekijänoikeutetuilla hahmoilla ei rahasteta, Paalanen kertoo.

- Fanivideot ovat tekijänoikeudellisesti yleisesti ottaen harmaata aluetta, mutta usein ne katsotaan sormien läpi. Olemme olleet hyvin tarkkoja, ettemme käytä tätä taloudellisesti hyväksemme. Olemme myös kieltäytyneet monista firmojen yhteistyöehdotuksista, elokuvan vastaava tuottaja Ville Aho jatkaa.

Budjetti omasta pussista

Tällä hetkellä elokuvan tekemiseen on tekijöiltä kulunut yli 10 000 euroa. Suurin osa rahoituksesta koostuu kansainvälisen videokilpailun voitosta, mutta ylimenevä osa tulee omasta pussista.

- Talkoohengestä näkee, ettei raha ole monille ensimmäinen ajatus. On hauska törmätä ihmisiin, joita kiinnostaa enemmän tekeminen kuin palkkapussi. Voittoa tavoittelematon elokuva voi myös ottaa sellaisia luovia riskejä, joita megaluokan blockbuster-tuotanto ei voi ottaa, ohjaaja Paalanen kertoo.

Pieni, 30 hengen tuotantotiimi tuo tekemiseen omat haasteensa.

- Yritämme kuitenkin saada elokuvan näyttämään isolta. Vaikka elokuva on tehty pienellä porukalla, sen ei tarvita näkyä lopullisessa jäljessä, Aho muistuttaa.

Syksyn elokuvafestivaalikiertueen jälkeen elokuva julkaistaan kaikille nähtäväksi ilmaiseksi netissä. Tekijät korostavatkin tehneensä elokuvan ihmisille ja faneille, eikä rahan vuoksi.

- Niin kuin kaikki hyvä elämässä on ilmaista, niin on myös tämä elokuva Paalanen virnistää.

Lue elokuvaan liittyvistä faktoista lisää alla olevassa kuvagalleriassa. Crime Alleyn kotisivuilta löytyy enemmän tietoa muun muassa elokuvaa tähdittävistä näyttelijöistä, joihin lukeutuu muun muassa Hollywoodissa uraa luonut näyttelijätär sekä Salatuista elämistä tuttu näyttelijä. Crime Alleyn Facebook-sivuille on päivitetty muun muassa behind the scenes -materiaalia elokuvan kuvauksista.

Lähteet: YleX