Hyppää pääsisältöön

Soneran kultakaudesta Uzbekistanin diktaattorin tyttäreen

Ruotsalaissuomalaisen TeliaSoneran Uzbekistan-skandaalia on ruodittu mittavasti Ruotsissa, mutta Suomessa ei juuri ole hahmotettu sitä, mistä on kysymys.

Itse asiassa satojen miljoonien eurojen lahjusepäilyssä suomalaisten soneralaisten rooli on ollut keskeinen.

Uzbekistan-kauppojen juuret löytyvät Soneran kultaisista vuosista. Vuonna 1998 Suomen Posti ja Tele erotettiin toisistaan. Syntyi Sonera, joka listattiin pörssiin. Valtio omisti yhtiöstä yli puolet. Maailmanlaajuinen IT-kupla ja Soneran tarina tekivät yhtiöstä huippukiinnostavan. Soneran pörssikurssi nousi kahdessa vuodessa kuudesta eurosta huippuunsa 63 euroon, jonka se saavutti maaliskuussa 2000.

Uzbekistan-kauppojen juuret löytyvät Soneran kultaisista vuosista.

Soneran tarinassa puhuttiin loistavasta tulevaisuudesta globaalina operaattorina ja erityisesti hienoista näkymistä Euraasiassa. Sinne yritys ryntäsi yhdessä turkkilaisen Turkcellin kanssa – yhteisen Fintur-yhtiön kautta.

Vuosituhannen vaihteessa valtiot Euroopassa päättivät huutokaupata 3G-lisenssejä. Sonera ei ollut tarpeeksi iso niistä kilpailemaan, vaan liittoutui toisten operaattoreiden kanssa. Saksan huutokauppaan Sonera lähti yhdessä espanjalaisen Telefonican kanssa. 3G-lisenssi irtosi, mutta hurjaan hintaan. Soneran osuudeksi tuli 3,6 miljardia euroa.

Puoli vuotta myöhemmin, keväällä 2001 IT-pörssikupla puhkesi. Sonera oli pahasti velkaantunut ja yhtiö kaaoksessa, mikä johti toimitusjohtaja Kaj-Erik Relanderin eroon kesällä 2001. Sonera joutui pyytämään miljardin omistajiltaan välttääkseen konkurssin. Valtion osuus oli puoli miljardia euroa. Saksan 3G-lisenssi osoittautui pian täysin arvottomaksi. 3,6 miljardia euroa meni täysin hukkaan.

Soneran lyhyt kulta-aika oli ohi ja vuonna 2002 ruotsalainen Telia osti Soneran. TeliaSoneran pääomistajat ovat edelleen Ruotsin valtio (37,2 prosenttia) ja Suomen valtio (11,7 prosenttia).
Enemmistöomistaja valitsi pääkonttorin paikaksi Tukholman. Sinne Soneran miehet veivät Euraasia-osaamisen - ja kauppatavat mukanaan.

Kommentit