Hyppää pääsisältöön

Soneran pojat ja diktaattorin tytär: käsikirjoitus

Joulukuussa 2007 TeliaSoneralta lähtee tilinsiirto, 30 miljoonaa dollaria. Handelsbankenin kautta Parex Bankaan, Riikaan.

Elokuussa 2008, toinen rahansiirto, 9,2 miljoonaa dollaria. Vain muutama sisäpiiriläinen tietää kenelle rahat menevät.

Tammikuussa 2010, TeliaSoneran kolmas rahansiirto, Handelsbankenin kautta, 220 miljoonaa dollaria. Vastaanottaja: Takilant., Gibraltar.

Marraskuussa 2010, neljäs rahansiirto, 55 miljoonaa dollaria.

TeliaSonera maksaa yhteensä yli 300 miljoonaa dollaria Takilantille.

Suomalaiset soneralaiset ovat vastuussa operaatiosta.

Tällä rahalla TeliaSonera saa 3G-lisenssin Uzbekistanista – mutta kenelle se maksaa?


Soneran pojat ja diktaattorin tytär

Vuonna 2007 TeliaSonera osti Uzbekistanista teleoperaattorin. Tuotemerkki on Ucell, logossa on Teliasoneran värit.

Neuvostoliiton romahduksen jälkeen Uzbekistania on johtanut yksinvaltias presidentti Islam Karimov.

Maan ihmisoikeusrikkomukset ovat maailman räikeimpiä. Kansalaisia sorretaan ja kidutetaan. Poliittisia vankeja on paljon.

Ruotsin SVT:n paljastus: TeliaSoneran Uzbekistanin lahjukset

Uzbekistanin vallan keskiössä on myös tämä henkilö.

Hän on Gulnara Karimova, Uzbekistanin presidentin vanhin tytär. Muoti-ikoni, poptähti, bisnesnainen ja diplomaatti. Gulnara on myös yksi hallinnon vaikutusvaltaisimmista henkilöistä.

SVT:n Uppdrag Granskning:
Joanna Kurosz:
"Gulnara kuuluu verkostoon, joka hallitsee Uzbekistania. Hän on isänsä oikea käsi."

Gulnara hallitsee maan telemarkkinoita vaikka hänellä ei ole virallista asemaa alalla. Ruotsin television tutkivan ohjelman mukaan Gulnara Karimova rahastaa toimiluvilla.

Tämä tuli myös ilmi Wikileaksille vuodetuissa diplomaattisähkeissä. Yhdysvaltalaiset diplomaatit kutsuvat Gulnara Karimovaa ryöväriparoniksi. Asiakirjoista käy myös ilmi, että ”Teliasonera lähestyi Uzbekistanilaisia oikealla tavalla, muun muassa lobbaamalla Gulnara Karimovaa."

Teliasoneran Uzbekistanin kaupan yhteydessä, Teliasonera hankki niin sanotun paikallisen yhteistyökumppanin. Tämä lupasi järjestää Teliasoneralle 3G-toimiluvan. Tästä yhteistyökumppani on tähän mennessä saanut yli 300 miljoonaa dollaria.

Uzbekistan on maailman korruptoituneimpia maita. Kriitikot varoittavat, että rahat päätyvät hallitsevan Karimovin perheen taskuun.

SVT:n Uppdrag Granskning:
Joanna Kurosz:
"En sano, että se on mahdotonta, mutta on hyvin vaikeaa tehdä kauppoja Uzbekistanissa antamatta lahjuksia."

Teliasoneran tilinpäätöksistä ilmenee, että sen yhteistyökumppani on Takilant Limited-niminen yritys. Takilant on rekisteröity veroparatiisina tunnettuun Gibraltariin.

Takilantin on rekisteröinyt tämä mies, Jonathan Stagnetto. Hän on jo kymmeniä vuosia perustanut asiakkailleen yrityksiä Gibraltariin. Takilantin osoite on sama kuin Jonathan Stagnetton osoite. Stagnetto ei kuitenkaan tunne yrityksen taustoja.

SVT:n Uppdrag Granskning:
Jonathan Stagnetto:
"Toivon, että tietäisimme kaiken. Haha. Ei ole meidän asiamme tietää."

Gibraltarin kaupparekisteristä käy ilmi että Takilantin omistaa nuori uzbekistanilainen nainen muotialalta, Gayane Avakyan.

Rekisteristä löytyy osa Takilantin tilinpäätöksistä. Niissä ei ole jälkeäkään yli 300 miljoonan dollarin maksusta TeliaSoneralta.

SVT:n Uppdrag Granskning:
Jonathan Stagnetto:
"Voisiko olla niin, että Takilant edustaa yritystä jonka kanssa TeliaSonera käy kauppaa ja että he ovat sopineet, että maksu on mennyt muualle?"

Teliasonera on useaan otteeseen väittänyt, etteivät lisenssimaksut ole päätyneet Uzbekistanin hallitsevalle perheelle. Mutta Takilant-yrityksen omistaja Avakyanella on tiivis yhteys presidentintyttäreen Gulnara Karimovaan. Molemmat ovat yhdessä järjestäneet muotitapahtumia, ja he ovat istuneet toistensa yritysten hallituksissa.

Tämä kuva on otettu Diorin muotimessuilla viime vuonna.

Useat Uzbekistan asiantuntijat vahvistavat Avakyanin ja Karimovan läheiset suhteet.

SVT:n Uppdrag Granskning:
"Kuka on Gayane Avakyan?"

Cecilia Edström:
"Gayane Avakyan on se henkilö joka edustaa Takilant-yritystä. Kun TeliaSonera investoi Uzbekistaniin 5 vuotta sitten, tutkimme yhteistyökumppanimme taustoja ja totesimme, että hän omisti laillisesti ne toimiluvat ja taajuudet, jotka me sitten saimme. Kumppanillamme oli
oikeus edustaa niitä. Kaikkia taustavaikuttajia emme voineet selvittää."

Kukaan Teliasoneran johdosta ei ole koskaan tavannut Avakyania, vaikka hänelle on maksettu yhteensä 314,2 miljooonaa dollaria.

Teliasoneran tytäryhtiö Ucellin silloinen talousjohtaja sanoi, että toimiluvat hankitaan viranomaisilta.

SVT:n Uppdrag Granskning:
John Davy (puhelimessa)
"The government allocates the 3G licence. There could have been corruption and payola in order to get the licence. But you don´t buy the licence itself, it has to come from the government."

(3G-toimiluvat myöntää valtio. Toimiluvan saamiseksi saatettiin harrastaa laajamittaista lahjontaa, mutta toimilupaa ei osteta, sen myöntää valtio.)

Grafiikka:
TeliaSoneran sisäinen raportti: Näin Uzbekistaniin mentiin

Ruotsissa syyttäjä aloitti esitutkinnan lahjusepäilyksistä viime lokakuussa Ruotsin TV:n paljastusten jälkeen.

Samalla Teliasonera päätti teettää lahjusväitteistä oman sisäisen tutkinnan. Toimeksiannon sai asianajaja Biörn Riese. Hänen tiiminsä oli määrä vastata kysymykseen: Onko TeliaSonera syyllistynyt rahanpesu- tai lahjusrikokseen Uzbekistanin kauppojen yhteydessä?

Riesen raportti valmistui tämän vuoden tammikuussa.

Biörn Riese:
"Här så handlade det om stora pengar och det handlar om att man gör affärer återigen med en partner som man inte riktigt vet vem det är. Det är klart att det är allvarligt."
( Kauppaa käytiin isolla rahalla tuntemattoman osapuolen kanssa. Se on vakavaa koska silloin voi tulla tehneeksi jotakin väärää, jopa rikollista.)

TeliaSonera päätti yllättäen julkistaa raportin, joka antaa hämmentävän kuvan TeliaSoneran päätöksenteosta.

Biörn Riese:
"Kritik som vi har riktat i rapporten, riktar sig till alla nivåer, därför att det blir fel på alla nivåer. Hade nästa nivå fångat upp och sagt att det här måste man göra bättre hemläxa på, då skulle man ha kunnat fånga upp bristerna i processen. Nu skedde inte det och då blir det fel rakt igenom."
(Raportin kritiikki kohdistuu kaikille tasoille, koska kaikilla tasoilla on vikaa. Jos jokin ylempi taso olisi käskenyt muita tekemään läksyt paremmin, puuteisiin olisi voitu tarttua. Nyt puutteet jäivät kaikkin kerrostumiin.)

Riesen raportti avaa koko päätöksentekoprosessin. Riesen ryhmä on käynyt läpi esimerkiksi 40.000 sähköpostia. Muun muassa TeliaSoneran Euraasian johtajan Tero Kivisaaren sähköpostit.

Keväällä 2007 TeliaSoneran projektiryhmä käy monta kertaa Uzbekistanin pääkaupungissa, Tashkentissa neuvottelemassa.

Kauppa on tarkoitus tehdä Fintur-nimisen tytäryhtiön kautta. Fintur on Soneran yli 15 vuotta sitten perustama yhteisyritys Turkcellin kanssa. Sen tehtävänä on hoitaa Euraasian bisneksiä. Turkcell päättää kuitenkin olla lähtemättä TeliaSoneran kanssa Uzbekistaniin.

Sen jälkeen Uzbekistanin-projektia TeliaSoneralla hoitavat suomalaiset.

Kesäkuussa 2007 TeliaSoneran hallitus päättää ostaa Uzbekilaisen operaattorin hintaan 440 miljoonaa dollaria. Mutta operaattorilla ei ole 3G-lisenssiä. Siihen tarvitaan uzbekilainen partneri.

Projektin paperissa ja sisäisissä sähköposteissa todetaan että uzbekistanilainen partneri on Behzod Ahmedov. Ahmedov on kilpailevan operaattorin toimitusjohtaja.

Kivisaaren projektiryhmä tietää että Ahmedov edustaa diktaattorin tytärtä, Gulnara Karimovaa.

Raportista käy ilmi, että Uzbekistaniin menosta päättäneelle TeliaSoneran hallitukselle tätä ei kerrottu.

Hallitukselle on kerrottu epämääräisesti paikallisesta ryhmästä, joka omistaa uzbekistanilaisen pankin.

TeliaSoneran hallitus ei siis tiennyt kenen kanssa se oli tekemässä sopimusta.

Heinäkuussa 2007 suomalainen projektiryhmä jatkaa neuvotteluja Tashkentissa. Allekirjoitetaan sopimus uzbekistanilaisen partnerin kanssa. Tero Kivisaari TeliaSoneran puolesta. Toinen osapuoli on ”uzbekistanilainen partneri”. Allekirjoitusta on myöhemmin ympäröity kysymysmerkillä. Kuka uzbekistanilainen partneri on?

Björn Riese:
"Man kan säga så här att bristen är att du vet inte vem du gör affären med, du vet inte riktigt vad och du vet inte riktigt hur du gör affären. Vem handlar om det här bolaget som var den man gjorde affären med, man vet inte riktigt vem som ägde det, det är oklara förhållanden kring det vad handlade om, dom här rättigheterna som man förvärvad. Var kom dom ifrån, hur fick det här bolaget som man köpte rättigheterna ifrån, vart hade de fått dom ifrån och hur handlar egentligen den interna processen där det var bristande kommunikation mellan olika nivåer, mellan
projektledning, VD-nivån och styrelsenivån."
(Puute oli siinä, ettei tiedetty, kenen kanssa kauppaa käydään, mistä kauppaa käydään ja miten, kenestä partneriyhtiössä on kyse ja kuka yhtiön lopulta omistaa. Epäselvyyttä oli myös siinä, mistä hankituissa käyttöoikeuksissa oli lopulta kyse: Mistä ne olivat peräisin? Mistä partneriyhtiö oli alun perin saanut ne itselleen? Tämä johtui sisäisestä prosessista, jossa kommunikaatio oli puutteellista projektijohdon, toimitusjohtajan
ja yhtiön hallituksen välillä.)

Riesen raportti näyttää miten keskeinen rooli suomalaisilla soneralaisilla on koko jupakassa.

Biörn Riese:
"Finns en historik i detta som är kopplad till en finsk sida i den bemärkelsen att det fanns en tradition i Sonera som sedan kom till TeliaSonera och den beskrivs också i rapporten den bakgrunden. Och det är väl den som är koppling och I historik har det varit en hel
del finländska personer som har varit involverade I detta."
(Asian tausta on siinä mielessä yhteydessä Suomen päähän,että Soneralla oli tietyt perinteet ja TeliaSonera peri ne. Tätä taustaa kuvataan myös raportissa. Sellainen yhteys asioilla on. Suomalaisia on siis ollut paljon mukana Euraasian kaupoissa.)

MOT:
"Vad menar du med tradition? Hurdan tradition?"
(Millaisia perinteitä tarkoitat?)"

Björn Riese:
"Det jag menade med tradition var att själva det här affärsområdet kom från Sonera. Det är backgrunden så att säga. Det var så det kom In till Teliasonera. Att det var Sonera som hade börjat med den här verksamheten."
(Sitä, että koko tämä liiketoiminto periytyi Suomen Soneralta. se päätyi TeliaSoneran toiminnoksi, mutta Sonera oli sen aloittanut.)

Myös ruotsalainen syyttäjä Gunnar Stetler vahvistaa suomalaisten keskeisen roolin Uzbekistanin hämäräkaupoissa.

Gunnar Stetler:
"Dom som anses officiellt i Sverige vara huvudmisstänkta är finska medborgare och att den här affären har sitt ursprung I Fintur i Turkiet om man nu säger som så."
(Ruotsissa pääepäiltyinä on juuri Suomen kansalaisia, ja jutun alkuperän katsotaan olevan turkkilaisessa Finturissa.)

Grafiikka:
Ruotsin korruptiotutkinta - lahjus vai investointi?

Gunnar Stetler tutkii parastaikaa TeliaSoneraan liittyviä korruptioepäilyksiä. Rikosnimikkeet ovat törkeä lahjusrikos sekä rahanpesu. Näistä rikoksista voi saada jopa 8 vuotta vankeutta Ruotsissa.

MOT:
"Hur många misstänkta har ni som bäst?"
(Paljonko epäiltyjä on?)

Gunnar Stetler:
"Vi har väl ungefär… Fem stycken ungefär. "
(Niitä on... Niitä on noin viisi.)

MOT:
"Vilka länders medborgare handlar det om?"
(MInkä maan kansalaisia?)

Gunnar Stetler:
"Det rör sig ju om framför allt Finland och Uzbekistan."
(Kyse on lähinnä suomalaisista ja uzbekistanilaisista.)

Nämä kolme suomalaista ovat epäiltyinä törkeästä lahjuksen antamisesta.

Tero Kivisaari oli Uzbekistanin kauppojen aikana TeliaSoneran Euraasian johtaja. Hän istuu vieläkin TeliaSoneran johtoryhmässä.

Olli Tuohimaa on TeliaSoneran lakijohtaja.

Esko Rytkönen oli Kivisaaren ja Tuohimaan ohella Uzbekistanin projektiryhmän jäsen.

TeliaSonera kiistää lahjusepäilykset.

Tukholman käräjäoikeusasiakirjoista ilmenee myös uzbekistanilaisten epäiltyjen nimet:

Bekhzod Akhmedov – Akhmedov on Teliasoneran paikallinen yhteistyökumppani

Gayane Avakyan, - Avakyan on Takilantin omistaja ja presidentintyttären liikekumppani

Alisher Ergashev - Ergashev on Takilantin edustaja

Gunnar Stetler:
"Till att börja med så är ju beloppet ett par miljarder vilket gör att det slår väl inte i taket utan det passerar taket på väg upp så att säga. För det andra ser jag det som så att det som Telia kallar en investering… Det är naturligtvis en investering men enligt mitt synsätt
är det en muta. Det är inte så mycket märkvärdigare egentligen än att man kommer på en parkeringsplats utanför Elgiganten I Sverige och sen gör man uppköp av radioapparater och mobiltelefoner ute på parkeringsplatsen och betalar stora summor för att få de här sakerna i stället för att gå till elgiganten att handla. Det är det som har hänt. Man har I stället för att göra upp med som uzbekitanska myndigheterna så har man betalat närmare två miljarder kronor till konton på kopplade med Gibraltarbolag. Och den som har skött dom här förhandlingarna och den enda kända officiella personen den är VD:n för det konkurrerande företaget I Uzbekistan och som därmed har hjälpt Telia in på marknaden. Det kan inte vara normal affärsverksamhet dethär."
(Kysehän on ensiksikin parin miljardin rahasummasta.Ei voi sanoa, että rahapino ulottuu kattoon asti, vaan pitkälti katon yläpuolelle. Siksi toisekseen katsoisin, että se mitä Telia kutsuu investoinniksi on minun nähdäkseni lahjus. Se ei eroa kummemmin siitä, että ajaisi Ruotsissa
sähköliikkeen parkkipaikalle, ostaisi sähkötarvikkeita joltakulta auton takakontista ja maksaisi niistä pitkän pennin sen sijaan, että ostaisi ne liikkeestä. Sen sijaan, että olisi sovittu asiasta Uzbekistanin viranomaisten kanssa,maksettiin lähes kaksi miljardia kruunua pankkitileille, jotka liittyvät gibraltarilaiseen yhtiöön. Se joka hoiti neuvottelut ja oli ainoa virallinen taho koko asiassa oli kilpailevan uzbekistanilaisyrityksen toimitusjohtaja, joka näin ollen auttoi Telian markkinoille. Ei tämä voi olla normaalia liiketoimintaa.)

Grafiikka:
TeliaSoneran miljoonat maailmalla

Sveitsissä on meneillään rahanpesututkimus, jonka kohteena on muun muassa gibraltarilainen Takilant - yhtiö, sen omistaja Gayane Avakyan sekä TeliaSonera.

Sveitsi on jäädyttänyt uzbekistanin hallitsijoiden rahoja satojen miljoonien dollareiden edestä.

Gunnar Stetler:
"Av e-mailen framgår det att Telia för att komma in på den uzbekistanska marknaden vill närma sig den politiska ledningen. Och framför allt Gulnara Karimova. Det framgår av de här mailen. Resultatet av det här arbetet det innebär att ett antal miljarder hamnar på konton I Schweiz. Den som påstås vara företrädare av det här bolaget är en dam som heter Gayane Avakyan som förekommer I samband med Gulnara Karimova."
(Sähköposteista käy ilmi, että päästäkseen Uzbekistanin markkinoille Telia halusi lähestyä poliittista johtoa. Etenkin Gulnara Karimovaa, kuten sähköposteista ilmenee. Tästä oli tuloksena se, että sveitsiläisille pankkitileille maksettiin miljardeja. Henkilö, jonka väitetään edustavan yhtiötä, oli Gayane Avakyan. Henkilö, jonka nimi mainitaan usein samassa yhteydessä kuin Gulnara Karimova.)

TeliaSoneran Uzbekistanin-kaupan seuraukset leviävät.

Nordea sai kuukausi sitten 3,5 miljoonan euron sakot ruotsalaiselta Finanssivalvonnalta. Pankki ei ollut tehnyt viranomaisille rahanpesuilmoitusta Takilantin Nordean tilistä.

Grafiikka:
TeliaSoneran hallitusta johdettiin harhaan

Riesen raportin mukaan TeliaSoneran hallitus tiesi liian vähän päättäessään Uzbekistan-projektista.

MOT:
"Var det ingen som var kritisk? "
(Eikö kukaan arvostellut päätöstä?)

Björn Riese:
"Nej, man kan ha varit kritisk på olika delar, det fanns säkert kritik på olika delar men uppenbarligen var det ingenting som stoppade prosessen."
(Joitakin osia varmasti arvosteltiin, mutta mikään ei pysäyttänyt prosessia.)

MOT:n hallussa on sähköposti joka kertoo jostakin aivan muusta. TeliaSoneran hallituksen puheenjohtaja, suomalainen Tom von Weymarn on 6. maaliskuuta 2007 kirjoittanut toimitusjohtajalle, ruotsalaiselle Anders Igelille näin:

”Sekaantuminen tähän soppaan on kaikkea muuta kuin mukavaa”

”Uzbekistan on ”luokan pahis” koskien poliittisia riskejä ja poliittista vakautta”

”Lähtö tälle markkinalle – epäilen”

”valmistelu hallitukselle ei herätä kunnioitusta”

”Harvinaisen sumeaa ja puutteellista”

Von Weymarn halusi pysäyttää koko Uzbekistanin projektin. Igel ei kuitenkaan suostunut tähän, vaan se tuotiin hallitukselle. Siinä von Weymarn jäi vähemmistöön.

MOT:
" Varför syns det brevet eller det händelseförloppet inte överhuvudtaget?"
(Miksi tämän kirjeen siältö ei näy raportissanne?)

Björn Riese:
"Jag uppfattar att vi väl har beskrivit händelseloppet och det som vi tyckte var viktigt i rapporten. Och som du var inne på förut och som du sade det fanns en del kritiska röster men sammanfattningsvis fortsatte ju det här förloppet och det är ju det vi har beskrivit också I rapporten om de olika nivåer som inte kommunicerar. Och även om det kan ha varit diskussioner någotsätt så fortsatte affären och investeringen."
(Minusta kuvasimme raportissa sen mitä pidimme tärkeänä. Kuten tiedät, vastalauseita oli kuulunut, mutta prosessi kuitenkin jatkui. Huomautamme raportissa myös, että tasojen välillä ei kommunikoitu. Vaikka asiasta ehkä keskusteltiin, investointihanke jatkui.)

Riesen raportin ja MOT:n hallussa olevan aineiston perusteella hallitus päätti Uzbekistaniin menosta vajailla tai harhaanjohtavilla tiedoilla. TeliaSoneran hallitus ei tiennyt kenen kanssa tehtiin sopimusta.

Tero Kivisaari allekirjoitti sopimukset TeliaSoneran puolesta. Tässä sopimuksessa oli toisena osapuolena uzbekistanilainen partneri. Todennäköisesti Ahmedov – presidentintyttären Gulnara Karimovan edustaja.

Kun TeliaSoneran hallitus hyväksyi kaupat Uzbekistanissa, TeliaSoneran partnerilla ei ollut 3G-lisenssiä. Jouluaattona 2007 Tero Kivisaari allekirjoitta uuden sopimuksen, Takilantin kanssa. Takilantin allekirjoittajana oli 24-vuotias Gayane Avakyan.

Hallitus kuuli Takilantista ensimmäisen kerran vasta kaksi vuotta myöhemmin.

Kaupan taustalta saamme selville miten häntä on heiluttanut koiraa TeliaSonerassa.

Silloinen hallituksen puheenjohtaja Tom von Weymarn on törmännyt tilanteisiin missä toimitusjohtaja Lars Nyberg ei ole antanut hallitukselle kaikkia olennaisia tietoja. Hän on johtanut hallitusta harhaan. von Weymarn ei ole tämän takia halunnut jatkaa hallituksen puheenjohtajana.

Pörssiyhtiössä toimitusjohtaja lähtee, jos johtaa hallitusta harhaan. TeliaSonerassa toimitusjohtaja jäi, hallituksen puheenjohtaja lähti.

Riesen raportti johti omistajien välittömään reaktioon.

Heidi Hautala:
"Nythän Ruotsin valtio on tässä huomattavasti vaikutusvaltaisempi omistaja, kahdesta syystä että TeliaSoneran omistusosuus on 37 prosenttia kun Suomen osuus on vähän päälle 13 prosenttia. Toisaalta kollegani ministeri Norman voi suoraan ohjata tätä omistusta, koska siinä ei ole välissä sijoitusyhtiötä niin kuin meillä on Solidium. Ajattelen näin , että pääomistajat, joihin ilman muuta Suomi Solidiumin kautta kuuluu on tehnyt kaikkensa jotta tästä tapauksesta tehdään johtopäätökset. Tämähän on johtanut ainutlaatuiseen tilanteeseen, jossa toimitusjohtaja lähti ennen aikojaan ja sitten omistajat tekivät yhtiökokouksessa sen päätöksen, että hallituksen jäsenistä saavat lähteä ne jotka ovat olleet paikalla tekemässä tätä päätöstä Uzbekistanin kaupasta vuonna 2007."

Grafiikka:
Voiko Uzbekistanissa toimia rehellisesti?

MOT:
"Voiko TeliaSonera mielestäsi jatkaa Uzbkistanissa? "

Heidi Hautala:
"Kysymys on aina sitten siitä että jos TeliaSoneran kaltainen yritys, joka tässä on saanut melkoisen opetuksen liiketoimintaympäristön ongelmista lähtee pois, niin kuka sitten tulee tilalle. Pidän ehkä pahimpana sitä tilannetta, että valtiossa olisi ainoastaan valtiollinen operaattori, joka olisi täysin turvallisuusviranomaisten hallittavissa. Tai sitten niin, että siinä olisi sellaisia yrityksiä joita esimerkiksi kiinalaiset operaattorit edustaa, joille ihmisoikeudet eivät ole minkäänlainen ongelma."

Gunnar Stetler:
"Jag tror att i grunden utvecklas de här länderna bäst om alla företag, inget företag mutar att ta sig in. Om ingen mutar att ta sig in Så måste landet ändå bjuda in seriösa företag att agera på den här marknaden. Länderna kan inte stå utanför den utvecklingen som är på väg."
(Minusta tällaiset maat kehittyvät parhaiten jos mikään yhtiö ei maksa lahjuksia päästäkseen markkinoille. Jos yksikään yhtiö ei lahjo tietään markkinoille, maan on lopulta pakko kutsua kunnon yhtiöitä markkinoilleen. Maat eivät voi jättäytyä maailmalla tapahtuvasta kehityksestä.)

MOT:
"Men är det realistiskt att tänka på det sättet?"
(Onko tuo realistista ajattelua?)

Gunnar Stetler:
"Ja det… Jag är möjligen naiv men jag tror att det är realistiskt att tänka på det sättet."
(No.. Olen kenties naiivi, mutta minusta se on realistista ajattelua.)

MOT:
"Vad borde TeliaSonera har gjort i den situationen?"
(Miten TeliaSoneran olisi pitänyt toimia?)

Gunnar Stetler:
" TeliaSonera borde ha kontaktat dom uzbekistanska myndigheterna och försökt komma in I landet på det traditionella sättet och inte utnyttjat Takilant."
(Olisi pitänyt ottaa yhteyttä Uzbekistanin viranomaisiin ja yrittää maahan perinteisin keinoin eikä Takilantia hyväksi käyttämällä.)

MOT:
"Men går det att göra på det sättet eftersom de andra företagen också har utnyttjat Takilant på ett eller annat sätt?"
(Voiko niin toimia, kun muutkin yhtiöt ovat käyttäneet Takilantia hyväksi?)

Gunnar Stetler:
"Men om det inte går att göra på ett riktigt sätt så skall man inte ha där att göra. Det finns ingen sån här naturnödvändig rätt svenska eller finska eller utländska företagen överhuvudtaget att ha rätt att vara på marknaden om man behöver utföra brott för att vara på marknaden. Det är ingen mänsklig rättighet för företag i Uzbekistan. Det är en mänsklig skyldighet att inte vara där om det medför dom här konsekvenserna."
(Jos ei voi toimia oikein, tulee jättää toimimatta. Ihmisoikeuksiin ei kuulu, että yhtiön täytyy saada toimia Uzbekistanissa. Ihmisen velvollisuus on olla toimimatta, jos toiminnalla on tällaiset seuraukset.)

Heidi Hautala:
" Tää on erittäin iso opetus TeliaSoneralle ja monelle muulle yritykselle siitä, että jos lähtee tekemään kauppoja tällaisen valtion kanssa, jota Uzbekistan edustaa, missä on hyvin autokraattinen hallinto, jopa diktaattori, niin silloin täytyy kyllä tarkkaan selvittää miten valtion omaisuutta käsitellään ja miten se siirtyy ulkomaiselle omistajalle."

Gunnar Stetler:
"Men om jag skall beskriva Telias roll I det hela så har Telia genom att gå till Uzbekistan och använt mutor egentligen skapat förutsättningar har skapat förutsättningar att korruption skall finnas kvar I Uzbekistan."
(Jos kuvailisin Telian roolia niin, että lahjomalla tiensä Uzbekistaniin Telia on luonut edellytykset järjestelmällisen korruption jatkumiselle Uzbekistanissa.)

Grafiikka:
Rikoksesta epäillyt Soneralaiset eivät kommentoi tapausta MOT:lle.

Kommentit