Hyppää pääsisältöön

Tuorepuurot Outi Rinteen tapaan - raakaruokaa herkkusuulle

Jos puurojen nimet ovat lemon pie ja suklaamousse, ei voi kuin, ah, huokaista! Olen raakaruoan suhteen täysin aloittelija – mutta nyt tuntuu kolahtavan.

–Lemon pie ja suklaamousse ovat omia suosikkejani ja helppoja valmistaa. Näistä pitävät yleensä kaikki, sillä ne eivät maistu "raa'alta", sanoo raakaruokaan perehtynyt kouluttaja ja kirjoittaja Outi Rinne. Ja voin sanoa, että nämä eivät maistu myöskään terveelliseltä!

Puuroja Outi syö aamiaiseksi tai ottaa mukaan lounaaksi. Keittiökameleontti-blogista tutun Outin puurointoilun taustalla on pidempi tarina; hän kiinnostui raaka-aamiaisesta jo parikymmentä vuotta sitten.

Kätevästi keittämättä valmistuvat aamupuurot jäivät kiireisen opiskelijan listalle: ne olivat helppoja valmistaa ja edullisia myös kukkarolle
–Vaikka tutustuin elävään ravintoon 90-luvun alussa, idea ei tuolloin kolahtanut. Kätevästi keittämättä valmistuvat aamupuurot jäivät kiireisen opiskelijan listalle: ne olivat helppoja valmistaa ja edullisia myös kukkarolle.

Kaurahiutaleiden rinnalle Outi löysi pian hirssin ja kovasti kehumansa tattarin, joista valmistuu tehosekoittamalla lempeän makuisia puuroja.

Tattarissa on paljon proteiinia, minkä saannista ollaan usein huolissaan, ja hyviä hiilareita. Kun joukkoon lisää siemeniä tai pähkinöitä, puuro pitää nälän pitkään poissa.

Tehosekoitettuna puuro on helposti sulavassa muodossa. Outin puuroja voi syödä jälkiruokinakin - tosin raakapuurot ovat melkoisen täyttäviä.

Nyt kesän kynnyksellä voisin lisätä puuron joukkoon marjojen lisäksi vaikkapa erilaisia syötäviä kukkia, kuten ruusun terälehtiä, herukan kukkia, keto-orvokkia... hehkuttelee Outi.Raakaruokaa herkkusuulle: tuorepuurot Outi Rinteen tapaan. Kuva: Outi Rinne/Atena Kustannus Oy
Lemon pie -puuro (yhdelle)

Voiko puuro maistua sitruunapiiraalta? Tässä ohjeessa liotettu hirssi, aprikoosit ja sitruunankuori vatkautuvat herkuksi, joka on enemmän kuin osiensa summa. Maistuu myös välipalana.

1 dl hirssiä
5 kuviattua aprikoosia
2 rkl cashewpähkinöitä
1 1/2 dl vettä
hiukan luomuhunajaa tai agavesiirappia maun mukaan
1 tl raastettua luomusitruunan kuorta

Tarjoiluun: kotimaisia pakastevadelmia tai -mansikoita

Huuhtele hirssi edellisenä iltana hyvin, mielellään useammassa vedessä. Laita likoamaan runsaalla vedellä täytettyyn kulhoon. Lisää joukkoon cashewpähkinät. Laita toiseen astiaan aprikoosit ja 1 1/2 dl vettä. Liota yön yli.

Siivilöi aamulla hirssit ja pähkinät, huuhtele. Siirrä sauvasekoittimen kulhoon tai tehosekoittimeen. Kaada joukkoon aprikoosit ja liotusvesi ja lisää hiukan hunajaa tai agavesiirappia. Raasta sekaan sitruunan kuori. Soseuta sileäksi puuroksi. Tarkista maku ja lisää makeutusta tarvittaessa. Tarjoa hieman sulaneiden marjojen kanssa. 

Suklaamoussepuuro, raakapuuro. Kuva: Outi Rinne, Atena-kustannus.

Suklaamoussepuuro (yhdelle)

Kypsennetyn tattarin maku on voimakas ja läpitunkeva, mutta tattarin idut ovat toista maata. Myös liotettuna tattarin pehmeä rakenne ja mieto maku sopii moneen puuroon raikkaan marjaisesta mausteisen makeaan, kuten tässä. Suklaaherkkua on lusikoitu myös arkijälkiruokana.

1 dl liotettua tai idätettyä tattaria
2 rkl auringonkukansiemeniä
5 kuivattua luumua
2 dl vettä
2 tl vaahterasiirappia
1 tl raakakaakao- tai carobjauhetta
hiukan luonnonvaniljaa

Viimeistelyyn: Kaakaorouhetta, hieman sulaneita mustaherukoita tai vadelmia 

Huuhtele edellisenä iltana tattari hyvin useammassa vedessä: pari kertaa kylmällä vedellä, kerran kuumalla ja vielä kerran kylmällä. (Liotusveteen liuennut auringolle heristävä fagopyriini-niminen aine, josta halutaan liottamalla eroon, on vaaleanpunaista väriltään.)

Laita tattari runsaaseen veteen likoamaan. Lisää joukkoon auringonkukansiemenet. Jos käytät idätettyä tattaria, liota vain auringonkukansiemenet, tattarin idut voit lisätä puuroon sellaisenaan. Laita toiseen astiaan luumut ja 2 dl vettä. Liota yön yli. Siivilöi aamulla tattarit ja siemenet ja huuhtaise. Siirrä sauvasekoittimen kulhoon tai tehosekoittimeen. Kaada joukkoon luumut ja niiden liotusvesi, lisää vaahterasiirappi, vanilja ja kaakao tai carob. Soseuta kuohkeaksi puuroksi. Tarkista maku ja lisää makeutusta tarvittaessa. Tarjoa hieman sulaneiden marjojen kanssa. 


Miltä kuulostaa blueberry pie? Lisää tuorepuuroja Outin Keittiökameleontti-blogissa.


Reseptit Outi Rinteen kirjasta Raakaruoka-aika! Herkkuja ilman hellaa ja uunia (Atena Kustannus Oy 2013).
 

Linkit:

Kommentit
 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

  Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

  Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

  Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

  Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

 • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

  Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

 • Alexandran kasvisopas

  Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

  Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.