Hyppää pääsisältöön

Docventures: mitä jokaisen tulisi tietää maailmasta?

Madventuresin miljoonan kilometrin, viiden mantereen ja yli tuhannen kuvauspäivän mittaisella taipaleella on usein noussut mieleen kysymys: mitä meidän todella tulisi tietää maailmasta?

Tiedosta sinänsä ei ole pulaa, mutta ajasta on. Luovimme aistit lamauttavassa, postmodernin jälkeisessä tietotsunamissa ja yritämme kalastaa valmiiksi jäsenneltyä, faktoiltaan pitävää, lähdekriittistä, pähkinänkuoreen pakattua ja ennen kaikkea olennaista tietoa internetin informaatiomeren syövereistä.

Docventures on yksi vastaus nykymedian kuluttajan valintaongelmaan – ja siihen, mitä jokaisen tulisi tietää: 12 alustusta maailmasta, 12 teemaan liittyvää dokumenttielokuvaa ja 12 syventävää, aktivoivaa ja mielenkiintoista keskustelua.

Eläköön dokumentti!

Verkosta ladattu laatudokumentti on yhä useammalle perinteistä tietokirjaa tai artikkelia tehokkaampi ja helpommin lähestyttävä keino saada vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Samoin yhä useampi kaipaa pohdinnassaan kontaktia toiseen ihmiseen: siitä kertoo esimerkiksi dokumenttielokuvia käsittelevien viestiketjujen määrä ja laajuus sosiaalisessa mediassa.

Docventures haluaa nostaa tämän keskustelun televisioon ja palauttaa samalla tv:n katselun yhteisöllisyyden. Sen yhteisöllisyyden, joka on nyt pirstaloitunut YouTuben, keskustelupalstojen ja muihin sosiaalisen median labyrintteihin.

Docventures-kokemus

Docventures-iltoja isännöimme me, toimittaja Riku Rantala ja ohjaaja Tunna Milonoff.

Jo päivällä johdatamme teemaan tunnin mittaisessa radiokeskustelussa. Illan elokuva alustetaan tv:ssä, minkä jälkeen dokkari katsotaan yhdessä. Illan päättää suora lähetys Madventuresin päämajasta: siinä keskustellaan sekä elokuvasta että sen teemasta sekä asiantuntijavieraan että yleisön kanssa, ruutuun nostettujen shoutboxin ja sosiaalisen median tärkeimpien kanavien välityksellä.

Näin katsoja pääsee mukaan sellaiseen keskusteluun, johon moni on verkossa jo tottunut – myös jälkikäteen Yle Areenan ja ohjelman kotisivulle nostetun sisällön avulla.

Dokumentaristit – aikamme shamaanit

Journalismi on keskellä merkittävää murrosta, ja murroksessa dokumenttielokuvien tekijät ovat entistä tärkeämmässä roolissa; informaation kerääjien, suodattajien ja kertojien kärkikaartissa. Docventures haluaa nostaa esiin paitsi hienoja, tärkeitä ja maailmaa selittäviä elokuvia, myös niiden tekijöitä. Tiedonvälittäjiä, joilla on tulevaisuudessa entistäkin suurempi vastuu kannettavanaan.

Kaikki lähtee kuitenkin tärkeimmästä kysymyksestä: mitä meidän tulisi tietää maailmasta?

Vapaus, raha, sota, luonto, ruoka, päihteet, seksi, psyyke, taide, musiikki, uskonto, ihmiskunta... Mitkä näistä teemoista kertovat dokumenttielokuvat jokaisen pitäisi nähdä? Mitkä dokumenttielokuvat ovat lisäksi sellaisia, että ne johdattaisivat meidät uusia näkökulmia avaavan keskustelun äärelle?

Docventures kysyy sitä teiltä hyvät naisen, miehen tai transsukupuolisen kehoon vangitut kanssakulkijamme. Ohjelma alkaa keskiviikkona 28.8! Tervetuloa mukaan!

Riku & Tunna

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures