Hyppää pääsisältöön

Mitä kehossa tapahtuu, kun juo alkoholia?

Kuvassa kilistellään alkoholipitoisilla juomilla.
Kuvassa kilistellään alkoholipitoisilla juomilla. Kuva: Pixabay / CC0 alkoholi,juopumus,yhdessäolo

Humala on itse aiheutettu tunne. Tunne, jossa asiat tuntuvat sujuvan hyvin ja on hauskaa kunnes – jos tila jatkuu riittävän pitkään – ei enää olekaan, vaan on kaoottista.

Humalatila vaikuttaa yksinkertaiselta. Juodaan alkoholia, jos juodaan enemmän, tullaan humalaan ja toimitaan humalaisesti. Humalaa seuraa krapula. Alkoholi kuitenkin vaikuttaa meihin todella monella tavalla, eikä kaikkia humala- tai krapulatilan mekanismeja tunneta.

Dosenttitutkija Peter Eriksson Helsingin yliopiston kansanterveystieteen laitokselta, mitä tapahtuu kun juon ensimmäisen alkoholiannoksen?

– Ensimmäiseksi alkoholi alkaa imeytyä, lähinnä suolistossa ja jonkin verran vatsassa. Sen jälkeen se alkaa jakautua ruumiin eri nesteisiin, ensin verenkiertoon. Ja kun kaikki alkoholi on juotu niin seuraa tasaantumisvaihe, jossa se leviää koko elimistöön. Alusta lähtien alkoholi alkaa myös palaa.

– Alkoholin vaikutukset alkavat tuntua nopeasti, joskus jopa ensimmäisestä annoksesta, vähän lähtötilasta riippuen. Jos on esim. nestehukka, niin nousuhumala tulee nopeammin.

Elimistö joutuu stressitilaan

Verenkierron mukana alkoholi ohjautuu aivoihin. Alkoholi tunkeutuu hermosolujen kalvoihin ja alkaa häiritä niiden toimintaa. Hermoärsykkeiden kulku häiriintyy ja hidastuu. Hermosolut vastaavat haasteeseen tehostamalla toimintaansa. Elimistömme alkaa ajautua kohti stressitilaa.

Ennen sitä koemme kuitenkin nousuhumalan, miellyttävän, jopa euforisen tilan, jossa nauru on tavallista herkemmässä ja estot tuntuvat katoavan. Arvellaan, että alkoholi muuttaa hermoston mielihyvää tuottavien välittäjäaineiden toimintaa; ns. dopamiinimielihyvärata aktivoituu.

Mistä tämä kaikki sitten johtuu? Dosentti Peter Erikssonin mukaan ei niinkään alkoholi, vaan alkoholin aineenvaihduntatuote asetaldehydi on merkittävä tekijä.

Alkoholin rentouttava vaikutus liittynee siihen, että hermosolujen toiminta on häiriintynyt ja osassa aivoja toiminta on hidastunut.

– Kaikki tutkijat eivät tätä hyväksy, koska testosteronikin voi joskus vaikuttaa samoin ja muutkin tekijät voivat aiheuttaa euforian. Tiedetään vain, että tietyt välittäjäainejärjestelmät muuttuvat, ja ne yhdistävät kaikkia riippuvuuksia. Itse uskon, että asetaldehydin vaikutus aivoissa on erittäin tärkeä tekijä. Uskon, että ilman sitä ihminen ei edes tulisi humalaan, vaan vain lamaantuisi.

Asetaldihydin merkitys suuri

Asetaldehydi on aine, jonka merkityksestä yläruuansulatuskanavien syövän aiheuttajana Peter Eriksson on esittänyt todisteet Maailman terveysjärjestölle. Asetaldehydi on myrkky ja kemiallisesti reagoiva aine, jolla on paljon vaikutuksia humala- ja krapulatiloissa.

Muutaman lasillisen juotuamme olemme lähestymässä iloista hiprakkaa. Alkoholin rentouttava vaikutus liittynee siihen, että hermosolujen toiminta on häiriintynyt ja osassa aivoja toiminta on hidastunut. Viimeistään nyt alkoholin erilainen vaikutus eri ihmisiin tulee näkyviin.

Jokainen humaltuu tarpeeksi juotuaan, mutta määrä, joka humalluttaa yhden, ei humalluta toista.

Sietokyky vaihtelee

Mikä muu kuin juomisen määrä vaikuttaa humalatilan vahvuuteen?

– Ihmisillä on suuria sietoeroja. Tottumus vaikuttaa eli ensimmäinen kokeilu voi johtaa yllättävän koviin humalavaikutuksiin. Mutta sietokyky kasvaa nopeasti ja myös krapulavaikutus pienenee.

Ihmisillä on myös synnynnäisiä eroja.

– Jotkut eivät pysty juomaan edes yhtä alkoholiannosta ilman kovaa humalaa ja nämä ihmiset eiväti yleensä jatka juomista.

E-pillerit vaikuttavat naisen humalaan

Naiset ovat pienempiä ja heidän kehonsa rasvapitoisuus on noin 15 % suurempi kuin miehillä. Alkoholi ei liukene niin hyvin rasvaan kuin muihin nesteisiin. Siksi naisten humala-aste on noin 30 % suurempi kuin miesten, jos juodaan yhtä paljon.

Erikssonin mukaan e-pillereitä syövien naisten riski alkoholisoitua onkin suurempi.

Naisten humalaan vaikuttaa Erikssonin mukaan se, käyttääkö nainen ehkäisypillereitä. Alkoholin käyttö nimittäin nostaa miessukuhormoni testosteronin määrää erityisen paljon niillä naisilla, jotka käyttävät ehkäisypillereitä.

– Tämä 1990-luvulla tekemämme läpimurtohavainto selittää paljon naisten humaltumista. E-pillerit vähentävät sukuhormonien määrää, jotta nainen ei tulisi raskaaksi. Mutta stressihormoni kortisolin määrä nousee ja kun nainen tällöin juo alkoholia, niin testosteronitaso yhtäkkiä nousee reilusti ja tällä on useita seurauksia.

Testosteroni tuottaa ylilyöntejä

Testosteroni on niin sanottu voimahormoni, joka vahvistaa oloa. Se ei luo seksuaalisia tai aggressiivisia tunteita, mutta se vahvistaa niitä. Eriksson arvelee, että alkoholin ja e-pillereiden yhdistäminen aiheuttaa ylilyöntejä humalaisten naisten käytöksessä.

Vaikka seuraukset voivat olla karut, saattaa olotila koukuttaa. Kun e-pillerit vielä usein laskevat naisen seksuaalista halukkuutta ja voimakkaasti kohonnut testosteronitaso nostaa sitä, saattaa nousuhumalainen olotila, voimakas ja seksikäs, tuntua hyvältä.

Erikssonin mukaan e-pillereitä syövien naisten riski alkoholisoitua onkin suurempi.

– Testosteronin aiheuttama hyvä olo on meidän mielestämme yhteydessä riippuvuuden tai addiktion syntyyn. Tutkimusten mukaan pillereitä käyttävät naiset juovat enemmän juomatilanteessa, vaikka otettaisiinkin huomioon se, että pillereitä käyttävät naiset ovat usein nuoria ja elämänvaiheessa, jossa juhlitaan enemmän.

Humala vaikuttaa monin eri tavoin

Humaltuminen vaihtelee henkilöstä toiseen, mutta myös humalainen käytös on yksilöllistä. Yksi vaikuttaa humaltuneena aika samanlaiselta kuin selvin päin, toinen taas tuntuu muuttuvan aivan eri ihmiseksi.

– Siinä 0,5-1 promillen humalatilan jälkeen jotkut ihmiset muuttuvat erittäin aggressiivisiksi, seksuaalisiksi, täysin erilaisiksi kuin tavallisesti. Jotkut juovat yhä enemmän, eivätkä enää pysty kontrolloimaan sitä.

Nousuhumalan taittuessa laskuhumalaksi ja alkoholin lamaannuttavan vaikutuksen voittaessa, niin kielen kuin kehonkin rentous kääntyy kankeudeksi. Puhe alkaa sammaltaa, eikä näköaistikaan tunnu toimivan kuin ennen.

– Tietoisuus alkaa kaventua ja ihminen muuttuu vaistomaiseksi, primitiiviseksi, Eriksson kuvailee.

– Samalla psykomotoriikka huononee. Jos juodaan lisää, ja promillemäärä alkaa olla 1,5-3, seuraa sammuminen tai nukahtaminen. Ja jos ihminen on juonut liikaa, tulee alkoholimyrkytys ja jopa kuolema, kun alkoholi lamaannuttaa ne hermot, jotka säätelevät mm. hengityskeskuksia ja sydämen toimintaa.

Verensokerin laskua seuraa nälän tunne

Nälkä saattaa yllättää kotiin palaavan humalaisen, vaikka alkoholista saadut energiamäärät ovatkin suuria. Alkoholia polttava maksa ei ole ehitnyt valmistaa sokeria elimistön tarpeisiin ja verensokeri on laskenut.

Yöllisestä kotimatkasta ja ruokailusta ei välttämättä aamulla muista mitään: jos humala on ollut syvää, on muistikin saattanut mennä.

Mitä kovempi humala, sitä kovempi on myös krapula. Hermosto on pyrkinyt normaalitilan säilyttämiseen alkoholipommituksen alla. Nousuhumalassa ihminen kokee olevansa humalassa, samoilla promilleilla laskuhumalassa välttämättä ei. Se osoittaa, että hermostomme on onnistunut. Stressihormoni kortisolin tuotanto on huipussaan ja testosteronin alamaissa.

– Päänsärky ja oksentelu ovat usein osa palautumista. Mitä kauemmin on juonut, sitä kivuliaampaa palautuminen on. Jos juo pitkään, krapula muuttuu vieroitusoireiksi ja palautuminen kestää tosi kauan.

Koonnut: Raili Löyttyniemi

Perustuu ohjelmasarjaan: Oudot tunteet Toimittaja: Ilona Ikonen Haastateltavana: dosenttitutkija Peter Eriksson

Muokkaukset: 12.4.2018 otsikko vaihdettu.

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Elämäntaidot