Hyppää pääsisältöön

Ransu ja Pekka matkustivat lentäen ja laivalla

Kaikkia maailman ihmisiä ei voi oppia tuntemaan, mutta Pekka ja Ransu päättävät kuitenkin tutustua edes naapureihimme ja matkata Tukholmaan ja Ahvenanmaalle.

Tukholmaan Pekka ja Ransu lähtevät lentäen, mutta matkalla tarvittava polkupyörä saadaan määränpäähän junalla ja laivalla. Ennen matkalle lähtemistä Ransu vielä treenaa ruotsinkielen taitojaan ja varmistaa yhdessä Pekan kanssa, että kaikki tarpeellinen pakataan varmasti mukaan.

Ransu ei ole ennen ollut lentokoneessa ja ilmatöyssyt tuntuvat hieman jännittäviltä. Lentokoneen ikkunasta näkyvä pilvipeite saa Karvakuonon ihmettelemään, että miten ilman maamerkkejä on ylipäätään mahdollista löytää perille. Vierailu lentokoneen ohjaamoon saa kuitenkin Ransun vakuuttuneeksi siitä, että perille Tukholmaan päästään varmasti.

Tukholmassa meinaa mennä sormi suuhun, kun Ransu ei kahvilassa millään muista mikä on ruotsiksi sämpylä. Kassaneiti paljastuu kuitenkin suomalaiseksi ja kertoo hänen suomalaisuuttaan ihmettelevälle matkalaiselle, että moni suomalainen on muuttanut Ruotsiin töiden perässä.

Tukholmasta kaverukset seilaavat laivalla kohti Ahvenanmaata. Tax freestä löytyy tuliaisia kotiin vietäväksi ja Ransu ja Pekka pääsevät tutustumaan laivan ohjaamoon ja konehuoneeseen. Ison ruorin puuttuminen ihmetyttää Ransua, mutta sellainekin päästään näkemään Maarianhaminassa Pommerin museolaivasta.

Lopulta on aika lähteä kotiin. Turun satamasta matka kohti Tamperetta taittuu junalla. Ennen junan lähtöä vieraillaan vielä veturin ohjaamossa.

Teksti: Amanda Stavén

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi. Vuonna 2018 Jukka Jalonen palasi valmentamaan Leijonia.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto