Hyppää pääsisältöön

Ei rauhaa Libanoniin ilman Syyriaa

Vuonna 1989 kuvankaunis rantakaupunki Beirut oli ollut sodan kourissa jo 15 vuotta. Libanonissa olivat taistelleet kristityt ja muslimit toisiaan, mutta myös itseään vastaan. Ulkolinjan raportti keskittyi etsimään mahdollisuutta rauhaan. Rauha riippuisi hyvin pitkälle arabimaailman mahtivaltiosta Syyriasta.

Libanon oli ollut jo pitkään vieraiden valtojen asemahdin näyttämönä. Tanteerella tömistelivät Syyrian ja Israelin panssarivaunut. Beirut valikoitui usein kohteeksi, kun taistelut haluttiin viedä oman maan rajojen ulkopuolelle.

Rankimmin sota näkyi pääkaupunki Beirutissa, jota halkoi niin sanottu vihreä linja. Se jakoi Beirutin muslimien länsiosaan ja kristittyjen itäosaan.

"Suurvallat kirjaavat kansamme tuhoja tilikirjaansa"

Aiemmin sodan näyttämönä toimineilla Golanin kukkuloilla partioivat vuonna 1989 suomalaiset rauhanturvaajat. Kukkulat olivat olleet jo useaan kertaan Syyrian ja Israelin sotatoimien keskuksena ja valtiot olivat vuoronperään vallanneet sitä.

Suomalaisten työtä vaikeutti Israelin näkemys, jonka mukaan kaikki rajaa lähestyvät ovat potentiaalisia terroristeja, myös alueella olevat paimenet.

Libanonin liberaalipuolueen Dany Chamounin mukaan Israelin ja Syyrian lisäksi valtapolitiikkaa Libanonissa käyttävät myös Yhdysvallat ja Iran. Irakin läsnäoloa maassa hän piti valtion itsenäisyyttä tukevana toimintana. Irak oli toimittanut aseita Libanonin kansallisliikkeelle.

Raportista heijastuu Libanonin hajaantunut tila. Eri ryhmittymät asettivat toiveensa jokainen omiin johtajiinsa. Naapurivaltiot ja jopa eurooppalaiset asevalmistajat käyttivät hyväksi tätä hajaannusta.

"Olemme suurvaltojen ja asevalmistajien koekaniineja. Kokeilevat taktisia aseitaan ja kirjaavat kansamme tuhoja tilikirjaansa", länsibeirutilainen Ibrahim Shauman sanoo.

Nuorison toivottomuus tulevaisuudesta on kouriin tuntuvaa.

"Ehkä lapsenlapseni näkevät paremman tulevaisuuden", pohtii opiskelija Arda Darkjan kotimaansa tilannetta.

Teksti: Juhana Säilynoja