Hyppää pääsisältöön

Temppuradan vaarallisin uhka on nälkäinen leijona

Pikku Kakkosen Temppurata-ohjelman logo
Temppurata-ohjelmaa tehtiin vuosina 1994-95. Pikku Kakkosen Temppurata-ohjelman logo Pikku Kakkosen temppurata

Viidakossa kirahvilta saattaa kadota täplä tai norsulta häntärusetti. Silloin on rohkeiden seikkailijoiden autettava, mutta leijonan kitaan ei kannata joutua.

Toivottu Temppurata-sarja nähdään Areenassa kesäkuusta 2018 lähtien.

Pikku Kakkosen Temppurata-seikkailu alkaa viidakon portilta. Kolmen hengen lapsiseurue saa vaaralliselle retkelle varusteiksi esimerkiksi lyhdyn, kartan, ritsan banaanin ja sahan. Tietenkin mukana on myös kartta.

Matkalla sankareiden älyllinen ja fyysinen kunto joutuvat koetukselle. Edessä on erilaisia tehtäviä ja vaaroja: radalla saattaa joutua jumppaamaan, tunnistamaan eläimiä, tai välttelemään isoja kissaeläimiä.

Välillä hiivitään tai ryömitään ja tarvittaessa myös kiivetään. Vastaan saattaa tulla kiipeilyseinä, jota pitkin laskeudutaan köyden varassa.

Temppurata-ohjelman seikkailuporukka koolla.
Temppurata-ohjelman seikkailuporukka koolla. Pikku Kakkosen temppurata,Olli Mononen

Lavasteilla ja valaistuksella on saatu ihmeitä aikaan ja temppurata on hämmästyttävän monipuolinen. Yhden seikkailun aikana lapset kohtaavat niin linnun, tiikerin, hämähäkin, puuman kuin leijonankin.

Olli Mononen paimentaa lapsia, jotteivät he eksyisi radalta. Mukana seuraa myös apinaopas (Riikka Ollikainen). Mononen toimii samalla tapahtumien selittäjänä ja tarinankertojana.

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto