Hyppää pääsisältöön

Uutta tietoa TeliaSonera-lahjuksista Uzbekistanissa

Teliasonera
Teliasonera Kuva: Yle teliasonera

TeliaSoneran kiistanalaisesta toiminnasta Uzbekistanissa saadaan keskiviikkona lisätietoa, kun Ruotsin yleisradioyhtiö SVT esittää uusia paljastuksia. MOT kertoi TeliaSoneran suomalaisjohtajien keskeisestä roolista jupakassa maanantaina.

TeliaSoneran Uzbekistanin-operaattorin Ucellin talousjohtajana 2008–2009 toiminut kanadalainen John Davy kertoo SVT:n tutkivassa ohjelmassa Uppdrag Granskningissa, miten TeliaSonera maksoi virkamiehille lahjuksia ja vei maksut kirjanpitoon sponsorointina.

– Hallinnossa on ihmisiä, jotka edistävät asioita, mutta siitä on maksettava. Virkamiehet hallitustasolla eivät voi ottaa vastaa rahaa, se olisi laitonta. Sen takia jokaisella viranomaisella on oma hyväntekeväisyysjärjestö, jolle ”lahjoitetaan” rahaa”, Davy sanoo ohjelman verkkosivujen mukaan.

Davyn mukaan uzbekkiviranomaiset saattoivat uhata päivittäistä toimintaa esimerkiksi katkaisemalla sähköt tukiasemille. Ratkaisuna oli maksaa lahjuksia, jopa satoja tuhansia dollareita: "Maksoimme silloin 'lahjoituksen' hyväntekeväisyysjärjestölle, minkä jälkeen tukiasemat toimivat jälleen", hän sanoo.

Suoria sopimuksia Karimovan kanssa

SVT:n ohjelma paljastaa myös, että Uzbekistanin presidentin tyttären Gulnara Karimovan kanssa on tehty myös suoria sopimuksia. Ruotsalainen syyttäjä Gunnar Stetler epäili, että aikaisemmin Takilant-nimiselle yhtiölle maksettu 314,2 miljoonaa dollaria on Gulnara Karimovalle maksettu lahjus. Nyt SVT kertoo erilaisista miljoonien dollarien arvoisista ”sponsorointisopimuksista” Gulnara Karimovan järjestöjen kanssa.

TeliaSoneran nykyinen toimitusjohtaja Per-Arne Blomqvist kiistää ohjelmassa lahjusepäilyt ja sopimukset Gulnara Karimovan kanssa.

Blomqvist toimi edellisen toimitusjohtajan Lars Nybergin 1. helmikuuta tapahtuneisiin potkuihin asti TeliaSoneran talousjohtajana. Siinä roolissa hän on ollut vastuussa Takilantille suoritetuista satojen miljoonien dollarien maksuista.

TeliaSoneran Uzbekistanin-operaattorin John Davy sanoo kertovansa avoimesti lahjuksista, koska hän vastustaa korruptiota ja haluaa että TeliaSonera ryhtyisi toimiin puhdistaakseen yhtiön lahjuskulttuurista.

MOT kertoi maanantaina, että suomalaisten soneralaisten rooli Uzbekistanin lahjusepäilyissä on ollut keskeinen.