Hyppää pääsisältöön

Basistiäänestyksen voittanut Migé Amour: Olin liian lahjaton ja läski tarttumaan kitaraan

YleX:n Suomen paras basisti -äänestyksen ylivoimaisesti voittanut HIM-yhtyeen basisti Migé Amour ei nosta itseään jalustalle, mutta on kiitollinen äänestäjille.

HIM // Kuva: Universal Music / Paul Harries

Äänestystulos: Migé Amour on Suomen paras basistivoittanut Mikko Henrik Julius Paananen eli Migé Amour on yksi HIM-yhtyeen perustajajäsenistä. Migé tunsi jo nuorena HIMin laulajan Ville Valon, kitaristin Mikko "Linde" Lindströmin, ja kosketinsoittajan Emerson Burtonin. Huumorimiehenä tunnettu bassotaiteilija antaa vinkkejä aloitteleville basisteille ja kertoo olennaisimmat jutut omasta työstään kansainvälisesti menestyneen ja HIM omistaa uuden albuminsa esikuvilleenHIM-yhtyeen riveissä.

Miksi valitsit soittimeksi juuri basson?

- Olisi kiva sanoa, että Harry Potterista tutun taikasauvan tavoin basso valitsee sinut, mutta karu totuus on kuitenkin, että olin liian lahjaton ja läski tarttumaan kitaraan. Bassola on musiikin maailman kaatopaikka, jonka huuruissa kasvaa katkeria ja vittumaisia olentoja, täydellisiä rakennuspalikoita goottilaiseen katedraaliin siis.

Kuinka monta bassoa omistat?

- Sanotaan näin, että virallisesti bassoksi luokiteltavia esineitä omistan viisi tai kuusi. On aina kuitenkin muistettava, että basso ei ole pelkästään esine vaan myös ajatus. Eli esimerkiksi, jos öliset jurrissa tarpeeksi matalalta, muutut itse bassoksi.

Mikä on typerin basistivitsi, jonka olet kuullut?

- Kaikki basistivitsithän ovat typeriä ja sivistymättömiä. Suuressa maailmassa vittuilun kohteena on oikeutetusti rumpali, tuo pataansa takova rakastettava imbesilli. Omalla kohdalla osuvin basistivitsi on ikivihreä, "mistä tietää, että stage on suorassa? Basistilta valuu kuola molemmista suupielistä". Jännä juttu, mulla ei nimittäin kuola pysy kerta kaikkiaan suussa soittaessa. En tiedä, johtuuko se siitä, että olen basisti vai onko mulla joku rakenteellinen vika suukkasessa.

Mikä tekee susta Suomen parhaan basistin?

- No en mä nyt tuota voi allekirjoittaa, vaikka otettu olenkin, jos joku näin väittää. Sen sijaan voin mennä takuuseen, että olen Suomen pienimunaisin basisti, siitä on tositteita liiankin kanssa ympäriämpäri paikoissa, mihin sellaiset tositteet eivät kuulu. Itse asiassa tiedän vain yhden muusikon jolla on pienempi muna kun mulla, ja sekin vetää HIMissä. Kohtalon ivaa.

Millainen rooli basistilla on HIMissä sun mielestä?

- Mä horisen rauhoittavasti kaikenlaista tyhjänpäiväistä skeidaa, jotta muut saisivat illalla unenpäästä kiinni. Ei oikein ota toimiakseen, mutta yrittänyttä ei laiteta eli kai mä olen jonkunlainen didgeridoota tai hissimusaa vastaava elementti.

Anna vinkki aloittelevalle basistille!

- Hoida hyvä rumpalifrendi! Rumpalin kanssa on tärkeää osata tanssia, vertauskuvallisesti ja myös ihan oikeasti. Mun ja Kaasun vahvuus on argentiinalainen tango, sitä on ahkerasti treenattu kynttilänvalossa ja olisi kiva päästä näyttämään kyntensä zeitgeistin hengessä vaikka johonkin tanssiohjelmaan. Tanssiva karhu on viihteen ikiaikainen klassikko.

Lue myös: Äänestystulos: Migé Amour on Suomen paras basisti

Lähteet: YleX