Hyppää pääsisältöön

Konttorin nuorin tyttö

Kell' onni on sarjassa tutustuttiin suomalaiseen elämäntapaan ja hyvinvointiin tavallisten ihmisten kautta. Konttorin nuorin tyttö -jaksossa nähdään millaista on 21-vuotiaan Eija Åhmanin työ lähettinä ja reskontra-apulaisena Kuopion osuuskaupassa vuonna 1979, sekä miten hän viettää vapaa-aikaansa ja mistä haaveilee.

Eija varttui viiden sisaruksensa kera maatilalla, kunnes vanhemmat päättivät muuttaa Paimioon paremman toimeentulon perässä. Eija muistaa kuinka pellot piti laittaa pakettiin ja karjakunnan auto haki lehmät.

Uusi elämä alkoi Paimiossa. Vanhemmat pääsivät töihin sahalle ja Eija meni kansakouluun. Lapset olivat innostuneita muutosta kaupunkiin, mutta vanhemmat ikävöivät takaisin Savoon. Lopulta perhe muutti jälleen ja asettui tällä kertaa Kuopioon.

Eija haki töitä Kuopion osuuskaupan konttorista ja pääsi lähetiksi. Kahden vuoden jälkeen tarjoutui tilaisuus saada jatkokoulutusta ja Eija kävi konttorityöntekijän peruskurssin ja päätyi reskontra-apulaiseksi.

Eija kertoo arvostavansa työtään, mutta toivovansa arvostusta myös muilta. Lähettinä ollessaan hän koki ettei työtä arvostettu juuri lainkaan, vaikkei "mistään tulisi mitään, jos lähetti ei hoitaisi hommiaan".

Ohjelman alkujuonnossa tuodaan esiin tyypillinen asetelma suomalaisesta yrityksestä 70-luvulla: "Täällä kuten monissa muissakin konttoreissa johtajan, päällikön tai tarkastajan oven takaa löytyy yleensä mies. Salin toista sivua hallitsevat näppärät naiset, yhteensä kolmekymmentä."

Työpäivän päätteeksi Eija virkistäytyy ystävän kansssa kahvilla ja ostoksilla. Huulipunan valinnan jälkeen päädytään kotiin kihartamaan hiuksia ja laittautumaan valmiiksi iltaa varten. Päivä päättyy yökerhossa diskohittien rytmeissä.

Tulevaisuutta pohtiessa Eija myöntää, ettei koe olevansa unelmiensa työssä vaan mieli tekee ehkä hoitoalalle ja opiskelemaan. Haaveissa siintää myös avioliitto sekä kolme tai neljä lasta.

Konttorin nuorin tyttö -jakso on osa "Kell onni on" nimistä ohjelmasarjaa, jossa tarkasteltiin hyvinvoinnin piirteitä ja osatekijöitä suomalaisessa elämäntavassa.

Kommentit