Hyppää pääsisältöön

Putingate

venäjän presidentti Vladimir Putin
venäjän presidentti Vladimir Putin Kuva: EPA putingate

Keskusrikospoliisi kirjasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Suomen poliisin epäiltyjen tietojärjestelmään. Merkintää ei tehty vahingossa, vaan se oli harkittu ratkaisu.

Salaisessa rekisterissä ollut merkintä vuodettiin huhtikuussa julkisuuteen. Myös se oli harkittu teko. Jokin taho haluaa horjuttaa keskusrikospoliisin asemaa järjestäytyneen rikollisuuden asiantuntijana.

Poliisijohto ja monet poliitikot tuomitsivat pikaisesti Putin-merkinnän virheeksi. Sisäministeriö vaatii nyt Poliisihallitukselta selvitystä henkilötietojen käsittelystä.

MOT kertoo vuodon taustalla olevista jännitteistä poliisiyksiköiden välillä. Ne juontavat juurensa yli kymmenen vuoden taakse. Myös ministeriö on vaatinut lisäselvityksiä poliisien välisistä kiistoista. Ministeriö jo itse asiassa kytki itse omassa virallisessa tiedotteessaan Putin-vuodon ja poliisiyksiköiden väliset yhteistyöongelmat. Se ei voi olla virhe, eikä sattumaa.

Sisäministeri Päivi Räsänen kertoi perjantaina MOT:lle, ettei hänellä ole näyttöä siitä, että Putin-sotku liittyisi poliisiyksiköiden välisiin yhteistyöongelmiin. Poliisihallitus joutuu kuitenkin selittämään vielä kerran, miksi poliisiyksiköiden reviirikiistoja ei viime vuosina ole saatu kuntoon.

Haastateltavat:

  • Mikko Paatero, poliisiylijohtaja
  • Tom Packalén, kansanedustaja (ps)
  • Kari Rajamäki, kansanedustaja (sdp)
  • Päivi Räsänen, sisäministeri (kd)
  • Sanna Palo, rikosylitarkastaja KRP
  • Reijo Aarnio, tietosuojavaltuutettu
Kommentit