Hyppää pääsisältöön

Kielikurssi ruotsinlaivalla

Vuonna 1976 valmistunut Träff-kieliohjelma opetti ruotsia sen luonnollisessa käyttöympäristössä, ruotsinlaivalla. Kysymyssanalla missä (var) ja lukusanoilla yksi, kaksi, viisi ja kuusi (en, två, fem och sex) pääsee jo pitkälle.

Stina, Lotta, Micke ja Staffan aloittavat matkansa Turusta Tukholmaan Viking Dianalla. Löydettyään toisensa ja hyttinsä he suuntaavat baariin. Kaikki käy helposti yksinkertaisella var-alkuisella kysymyslauseella. "Var är Staffan? Var är hytten? Var är baren?"

Baarissa päästään jo käyttämään lukusanoja. "En vodka lime. Två vodka lime. En kaffe. Två kaffe."

Stinan ja Lotan löydettyä naistenhuoneen tiedustelee vieras tyttö, olisiko Micken viereinen tuoli vapaa. Valitettavasti (tyvärr) se on varattu.

Palattuaan pöytään Stina huomaa, että Micke vilauttaa vaivihkaaa vieraalle tytölle hyttiavaintaan. "Micke, du har hytt nummer fem? Jo-o. Och du har... hytt nummer sex!"

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto