Hyppää pääsisältöön

Purtavaa Pohjolasta: Selja, syreeni ja tuomi maistuvat kukkamehussa

Purtavaa Pohjolasta: Seljankukka-, syreeninkukka-, tuomenkukka- ja omenamehu. Kuva: Purtavaa Pohjolasta: Linus Lindholm

Ulrika Karlsson on yksi Ruotsin maineikkaimmista sommelièreistä. Ulrika omistaa Kräklingbon kylässä oman Krakas Krog -ravintolan, jossa hän viihtyy viinikellarinsa aarteiden parissa mutta harrastaa myös muita juomakokeiluja.

Näiden neljän kesäjuoman ainekset löytyvät kotipuutarhasta. Maku on kuin pulloon tallennettu kesäpäivä, lupaa Ulrika.

Syreenin- ja tuomenkukkamehut

4 sitruunaa
50 kukkaterttua
2 kg sokeria
60 g sitruunahappoa
3 litraa kiehuvaa vettä

Seljankukkamehu

5 sitruunaa
40 mustaseljan kukkaterttua
3 kg sokeria
100 g sitruunahappoa
3 litraa kiehuvaa vettä

Siivilöi valmis mehu ja säilytä pakastimessa.
Pese sitruunat huolellisesti ja viipaloi ne. Lado kukkatertut, sitruunaviipaleet, sokeri ja sitruunahappo kerroksittain ämpäriin tai isoon muoviastiaan. Kaada päälle vesi niin että ainekset peittyvät, sekoita ja peitä kannella. Anna maustua 3–4 vuorokautta huoneenlämmössä tai kylmässä; sekoita päivittäin pari kertaa jotta sokeri liukenee kokonaan. Siivilöi valmis mehu ja säilytä pakastimessa.

Tarjoilu: Laimenna kukkajuomat sekoittamalla 4–5 cl mehutiivistettä 1–1 ½ desilitraan hiilihappoista vettä; lisää viisi jääpalaa joka lasiin.

Mausta mehut erikseen:

Seljankukkamehu: Purista juomaan tilkka tuoretta sitruunamehua, korista sitruunaviipaleella.

Syreeninkukkamehu: Koristele pakastemarjoilla, esimerkiksi punaherukoilla tai puolukoilla, jotka antavat juomalle väriä ja raikasta happoisuutta.

Tuomenkukkamehu: Koristele juoma sitruunamelissan lehdillä. Jos makeutta kaivataan lisää, käytä hiilihappoveden sijasta sitruunasoodaa.

Omenamehu: Käytä tuorepuristettua, mielellään pastöroimatonta mehua ja mausta se mintunlehdillä – ne ovat kauniita ja antavat hyvän maun.Purtavaa Pohjolasta: Seljankukka-, syreeninkukka-, tuomenkukka- ja omenamehu. Kuva: Purtavaa Pohjolasta: Linus Lindholm

Ulrika Karlssonin resepti Kenneth Narsin toimittamasta kirjasta Purtavaa Pohjolasta - Mat så in i Norden, joka on tehty samannimisen tv-sarjan pohjalta.

Tv-sarja esitetään uusintana Yle Femmalla kesällä 2013.

Kommentit
 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

  Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

  Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

  Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

  Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

 • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

  Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

 • Alexandran kasvisopas

  Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

  Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.