Hyppää pääsisältöön

Purtavaa Pohjolasta: Selja, syreeni ja tuomi maistuvat kukkamehussa

Purtavaa Pohjolasta: Seljankukka-, syreeninkukka-, tuomenkukka- ja omenamehu. Kuva: Purtavaa Pohjolasta: Linus Lindholm

Ulrika Karlsson on yksi Ruotsin maineikkaimmista sommelièreistä. Ulrika omistaa Kräklingbon kylässä oman Krakas Krog -ravintolan, jossa hän viihtyy viinikellarinsa aarteiden parissa mutta harrastaa myös muita juomakokeiluja.

Näiden neljän kesäjuoman ainekset löytyvät kotipuutarhasta. Maku on kuin pulloon tallennettu kesäpäivä, lupaa Ulrika.

Syreenin- ja tuomenkukkamehut

4 sitruunaa
50 kukkaterttua
2 kg sokeria
60 g sitruunahappoa
3 litraa kiehuvaa vettä

Seljankukkamehu

5 sitruunaa
40 mustaseljan kukkaterttua
3 kg sokeria
100 g sitruunahappoa
3 litraa kiehuvaa vettä

Siivilöi valmis mehu ja säilytä pakastimessa.
Pese sitruunat huolellisesti ja viipaloi ne. Lado kukkatertut, sitruunaviipaleet, sokeri ja sitruunahappo kerroksittain ämpäriin tai isoon muoviastiaan. Kaada päälle vesi niin että ainekset peittyvät, sekoita ja peitä kannella. Anna maustua 3–4 vuorokautta huoneenlämmössä tai kylmässä; sekoita päivittäin pari kertaa jotta sokeri liukenee kokonaan. Siivilöi valmis mehu ja säilytä pakastimessa.

Tarjoilu: Laimenna kukkajuomat sekoittamalla 4–5 cl mehutiivistettä 1–1 ½ desilitraan hiilihappoista vettä; lisää viisi jääpalaa joka lasiin.

Mausta mehut erikseen:

Seljankukkamehu: Purista juomaan tilkka tuoretta sitruunamehua, korista sitruunaviipaleella.

Syreeninkukkamehu: Koristele pakastemarjoilla, esimerkiksi punaherukoilla tai puolukoilla, jotka antavat juomalle väriä ja raikasta happoisuutta.

Tuomenkukkamehu: Koristele juoma sitruunamelissan lehdillä. Jos makeutta kaivataan lisää, käytä hiilihappoveden sijasta sitruunasoodaa.

Omenamehu: Käytä tuorepuristettua, mielellään pastöroimatonta mehua ja mausta se mintunlehdillä – ne ovat kauniita ja antavat hyvän maun.Purtavaa Pohjolasta: Seljankukka-, syreeninkukka-, tuomenkukka- ja omenamehu. Kuva: Purtavaa Pohjolasta: Linus Lindholm

Ulrika Karlssonin resepti Kenneth Narsin toimittamasta kirjasta Purtavaa Pohjolasta - Mat så in i Norden, joka on tehty samannimisen tv-sarjan pohjalta.

Tv-sarja esitetään uusintana Yle Femmalla kesällä 2013.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Villen keittiössä poronsorkkia ja puff puff -palleroita

  Ville Haapasalo kutsuu keittiöön vieraita kahdeksasta maasta

  Villen keittiö 30 minuutissa -ruokakulttuuriohjelmassa laitetaan ruokaa suurella sydämellä. Ohjelmassa Ville Haapasalo saa vieraakseen hyvän ruoan ystäviä kahdeksasta eri maasta. Joka viikko perehdytään yhden maan ruokaperinteisiin.

 • Sushimestari Jiron unelma

  Ihana elokuva ruuanlaitosta ja täydellisyyden tavoittelusta.

  Hurmaava dokumenttielokuva 85-vuotiaasta sushimestarista Jiro Onosta, tämän viisikymppisistä pojista ja maailman parhaaksi sushiravintolaksi kutsutusta Sukiyabashi Jirosta, jossa Jiro tavoittelee nigiriensä äärellä hetkellistä täydellisyyttä päivästä toiseen.

 • Aira Samulinin lohikeitto

  Kalakeitto on Aira Samulinille nostalginen herkku.

  Aira Samulinin (s.1927) isä oli rajavartija ja ahkerat metsässä samoilut toivat perheen pöytään paitsi sieniä ja marjoja, myös riistalintuja. Isä oli myös innokas kalastaja. Kala onkin edelleen Airan suosikkiruokaa. - Hauki oli kyllä semmoinen kala, jota siellä ilman muuta katiskaan tuli, Aira muistelee. - Ja ahventa tuli myös paljon. Lohikalahan se on sekin.

 • Näin helposti valmistat ruokia vohveliraudalla!

  Vohveliraudalla voit valmistaa monenalaisia ruokia.

  Vohveliraudat tekivät rynnistyksen keittiöihin (ja eriyisesti keittiökaappeihin) 1980-luvulla. Nyt on aika kaivaa rauta esiin ja valmistaa sillä niin vohveleita kuin muitakin herkkuja. Esimerkiksi korvapuustit valmistuvat vohveliraudalla huomattavasti nopeammin kuin uunissa. Resepti on helppo.

 • Iloista ruoanlaittoa hyvistä raaka-aineista

  "Ruoan ei tarvitse olla mahtailevaa ollakseen hyvää!"

  Från jord till bord -ohjelmassa selvitetään mistä ruokamme tulee. Pitkään ravintola-alalla vaikuttaneet keittiömestari Filip Langhoff ja hänen vaimonsa Linda Stenman-Langhoff juontavat sarjaa ja keskittyvät raaka-aineisiin

 • Puoli seiskan klassikko: Makaronilaatikko

  Makaronilaatikko on arkiruokien kuningas

  Puoli seiskan klassikko -sarja esittelee nyt ruokapöytien kruunamattoman kuninkaan. Tämä klassikkoruoka kelpaa niin arkeen kuin juhlaankin. Tässä tulee makaronilaatikko! Ruokamaailma on täynnä klassikoita. Suomalaisbravuureita on mm. Poronkäristys, paistetut muikut ja kesäkeitto. Yksi ruokalaji pääsee harvoin loistamaan parrasvaloissa vaikka on kotikeittiöiden suosituinta tarjottavaa.

 • Puoli seiskan klassikko: Poronkäristys

  Poronkäristys sopii sekä arkeen että juhlaan.

  Lapissa poronkäristys on kautta vuosisatojen antanut puhtia jokapäiväiseen elämään, etelän ihmisille siinä on ripaus juhlaa, lautasellinen suomalaista luontoa sen alkuperäisimmissä muodossaan. Näistä ansioista poronkäristys on Puoli seitsemän klassikko.

 • Maapähkinävoi - herkku, joka valmistuu helposti!

  Maapähkinävoin valmistaminen kotioloissa on helppoa.

  Herkuista simppelein pitää yksinkertaisimmillaan sisällään vain kahta ainesosaa - paahdettuja maapähkinöitä ja ripauksen suolaa. Vahvasti amerikkalaiseen ruokakulttuuriin liittyvän maapähkinävoin historia ulottuu atsteekkien ja inkojen kotikeittiöihin asti.

 • Puoli seiskan klassikko: Sotkun munkki

  Sotkun munkkeja ostetaan tuhansia päivässä.

  Klassikkosarjassa esittelemme klassikkoja eri elämän alueelta ja nyt paljastamme leivonnaisten klassikon. Sehän on tietysti Sotkun munkki! Herkun tarina alkaa jo 1800-luvun lopulta. Tuolloin eräs yksinhuoltajaäiti Varvara Schantin alkoi pullakauppiaaksi.

 • Hanna Gullichsenin hirvipullat

  Hanna Gullichsenin mieluisin liha tulee metsästä.

  Ruokakirjailija Hanna Gullichsenin mieluisin liha tulee metsästä. Kainuussa Puolangalla syntyneelle ja kasvaneelle Hannalle metsästys ja kalastus sekä metsän sato marjoineen ja sienineen on tärkeä osa minuutta. Lapsuutensa rakkaimmaksi ruokamuistoksi hän nostaa hirvipullat.

 • Näin otat hyvän ruokakuvan

  Ruokastailaajan mielestä annoksen maku ratkaisee

  Ruoka-annosten kuvaamisesta on tullut suosittu harrastus, kiitos sosiaalisen median. Puoli seiska tapasi ammatikseen ruokia stailaavan Kati Pohjan, jonka työnä on tuottaa herkullista ja harkittua sisältöä esimerkiksi lehtien sivuille. Alkuperäiseltä koulutukseltaan Kati on kotitalousopettaja, mutta alalla työskentelee myös mm. kokin koulutuksen saaneita ihmisiä.