Hyppää pääsisältöön

Suomalaisasiantuntija: Pussy Riot on sylkykuppi Venäjällä

Helsingin yliopiston lehtori Arto Luukkanen sanoo, että Pussy Riot on demonisoitu Venäjällä suunnitelmallisesti. Performanssiryhmän jäsenet katosivat Suomeen saapumisensa jälkeen, mikä saattaa johtua pelottelusta.

Kaksi Pussy Riotin jäsentä Helsingin Kaisaniemessä perjataina 24. toukokuuta // Kuva: Yle

Helsingin yliopiston Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen lehtori Arto Luukkanen sanoo, että länsimaissa sananvapaustaistelijoina nähty performanssiryhmä Pussy Riot on venäjällä sylkykupin asemassa. Siitä on tullut virallisesti demonisoitu pahan edustaja

- He edustavat Venäjän valtiolle sitä hirveää pahaa, mikä kuuluu länsimaiseen sivistykseen ja kulttuuriin eli feminismiä, jumalaa pilkkaavaa radikalismia ja liberalismia. Heistä on tullut sylkykuppi Venäjällä, Luukkanen sanoo YleX:lle.

Länsimaisesta näkökulmasta on outoa, että kirkossa tehdystä performanssista saa parin vuoden vankeustuomion. YleX Etusivun haastattelussa ollut Arto Luukkanen sanoo, että syntipukkeja tarvitaan, kun rakennetaan uutta valtiota.

- Venäjällä ollaan restauroimassa Neuvostoliittoa ja pelko on hyvin tärkeä asia siinä. Totalitaristista valtiota ei voi rakentaa ilman pelkoa. Jonkun pitää olla näytillä ja sitä pitää rankaista, että ihmiset ja yhteiskunta saadaan ruotuun. Viesti on se, että jos teette kuin nämä, niin teille käy huonosti.

Luukkanen lisää, että Venäjällä on tehokkaasti valtion ohjauksella laimennettu vuonna 2011 aluillaan ollut kansalaisliikehdintä ja mielenosoitukset.

Pussy Riotin piti esiintyä Suomessa Helsingin Kaisaniemessä lauantaina, mutta ryhmän kaksi jäsentä katosi yllättäen ennen esityksiä. Jotkut ovat arvioineet, että ryhmässä olisi tullut sisäisiä erimielisyyksiä siitä, miten paljon ja mitä julkisuudessa tehdään. Luukkanen ei sulje pois pelottelun mahdollisuutta.

- Sitä ei kukaan tiedä. Jos katsotaan heidän perjantaina Suomessa antamiaan lausuntoja, niin hehän olivat ihan reippaasti ja rohkeasti valmistautumassa tapahtumaa varten. Fyysinen pelottelu on tehokas keino, sitä ei pidä koskaan aliarvioida. Kyllähän venäläiset viranomaiset tietävät, että keitä Suomeen saapuneet ryhmän jäsenet ovat. Hehän ovat tulleet tänne Suomeen passeilla ja viisumeilla.

Performanssiryhmän jäsenten oli tarkoitus osallistua lauantaina Maailma kylässä -festivaalin keskustelutilaisuuteen, jonka aiheena oli Venäjän ihmisoikeustilanne. Vierailuun oli suunniteltu myös pistäytyminen PMMP:n keikkalavalla.

Lue lisää:

Pussy Riotin jäsen HBL:lle: Pussy Riotin ei ollut aikomustakaan esiintyä Suomessa

Pussy Riot ei sittenkään esiinny PMMP:n kanssa - järjestäjät eivät saa ryhmään yhteyttä

Päivitys klo 17.40. Korjattu aloituskappaletta.

Lähteet: YleX Etusivu