Hyppää pääsisältöön

Hakaristin aamunkoitto Kreikassa

Äärioikeistolainen kultainen aamunkoitto -puolue levittää pelkoa Kreikassa. Natsitervehdystä käyttävä puolue haluaa Kreikasta maan, jossa on vain kreikkalaisia. Vuonna 2013 talouskurimuksessa kamppailevan Kreikan kansa kituuttaa. Sähköstä, lämmityksestä ja ruoasta on pulaa.

"Hävettää näyttää jääkaappini. Se on ollut kaksi kuukautta tyhjillään", kertoo kreikkalainen eläkeläinen Dimitris Antonakos pimeässä keittiössään.

Kansa etsii syyllisiä jamaansa. Poliittikojen sijaan moni sormi osoittaa siirtolaisiin.

"Minustakin on tullut rasisti. Tai sanotaan, että isänmaallinen", Antonakos sanoo.

Rasismia lietsoo puolue nimeltään kultainen aamunkoitto. Sen mustiin pukeutuvat kannattajat ihailevat Hitleriä ja puhuvat kreikkalaisen rodun vallasta. Puolueen kansanedustajat käyvät toreilla hajottamassa maahanmuuttajien myyntikojuja.

Puolueen parlamenttiin nousun vuonna 2012 jälkeen rasistiset väkivaltarikokset ovat lisääntyneet Kreikassa. Puolueella on myös läheiset suhteet poliiseihin.

"Pahoinpitelijäni potkivat ja löivät minua kasvoihin. He pakenivat vasta kun ambulanssimiehet tulivat. Maassa maatessani huomasin, että hakkaajillani oli kaikilla mustat vaatteet", kertoo Wael Zakaria Mohamed Abdeldayem.

"Pelkään fasisteja, mutta enemmän pelkään poliisia", kertoo toinen siirtolainen Nazim Mehmood.

Miten Kreikassa, jossa kärsittiin natsimiehityksen alla toisen maailmansodan aikaan hyväksytään nyt fasistiset aatteet? Puolue käyttää hyväksi talousahdinkoa. Heidän retoriikassaan siirtolaiset ovat syyllisiä talouden jamaan ja työttömyyteen. Puolue myös jakaa ruokaa ilmaiseksi kannattajilleen.

"Kreikan erityisyys kuitenkin on, että ei ole kyse vain taloudesta vaan koko poliittisen systeemin romahtamisesta. Kultaisen aamunkoiton kannattajat eivät enää usko mihinkään. Äänestämällä sitä he haluavat vain kostaa", sanoo kirjailija Dmitris Psaras.

"Fasismin nousu loukkaa Kreikkaa ja koko ihmiskuntaa", sanoo kansanedustaja Manolis Glezos, joka omin käsin repi hakaristilipun Akropoliin kukkulalta toisen maailmansodan jälkeen. "Nyt kultainen aamunkoitto tekee siirtolaisille samaa, mitä natsit tekivät juutalaisille."

Teksti: Juhana Säilynoja