Hyppää pääsisältöön

Pitääkö opettajaa lahjoa?

Punainen ruusu
Kuva: Eila Haikarainen/Yle Punainen ruusu Kuva: Eila Haikarainen/Yle kukat (koristekasvit),Kukka,ruusut,punainen

Mekko on ostettu, juhlakengistä pyyhitty pölyt ja tukka kammattu. Mutta voi tavaton, se opettajan lahja! Mitä me sillä tänä vuonna ostetaan? Kukkia, suklaata, kahvimuki?

Kevätjuhla voi olla opettajalle toinen jouluaatto, ainakin lahjojen määrässä mitattuna. Mutta pitääkö opettajalle tuoda lahjoja?

Jos lapsia on useampi, opettajan lahjat ovat aika iso menoerä ja pakkopulla kaikkien kevätkiireiden keskellä.

Yläkoulun historianopettaja ei odota lahjoja, eikä niitä yläkoulussa juuri annetakaan.

-Tietenkin jos on ollut saman luokan luokanvalvojana vaikka kolme vuotta, niin on kiva, jos oppilaat jotenkin muistavat, vaikkapa sitten kukalla. Joskus vanhemmat ovat keränneet rahaa ja ostaneet sitten yhdessä jotakin, vaikkapa lahjakortin johonkin hemmotteluhoitoon.

-Kivoin lahja, jonka olen oppilailta saanut, oli valokuva-albumi, jossa oli opilaiden lapsuudenkuvat ja sitten kuvia viimeiseltä vuodelta, muutamissa niissä olin itsekin mukana.

Alakoulun opettaja sanoo, että oppilaiden tekemät askartelut ja muut omin käsin tehdyt jutut ovat hellyyttäviä, mutta jos niitä kertyy paljon, niitä ei pysty säilyttämään. Ja poisheittäminenkin tuntuu julmalta.

Itse tehty kortti voi kuitenkin olla kiva, eikä se vie liikaa tilaa.

Kukkia, kahvia vai viiniä?

Kukista joku tykkää, toinen taas ei.

- Kukkia on kiva saada, mutta jos kerralla tulee monta kimppua, niin maljakot loppuvat, sanoo lastentarhanopettaja. Kukkia pitäisi myös hoitaa: moni opettaja suuntaa koulun loppumisen jälkeen matkoille tai mökille ja silloin kukat jäävät kotiin kuihtumaan.

Kulhoja, vaaseja ja kynttilänjalkoja kertyy helposti opettajalle sekalainen kokoelma, joka ei mahdu hyllyille eikä kaappeihin. Koriste-esineiden antaminen on muutenkin hankalaa, kun antaja ei voi tietää lahjan saajan mieltymyksistä.

Pitkään luokanopettajana ollut nainen on perinteisten lahjojen kannalla. - Kahvipaketti tai suklaarasia on ihan hyvä valinta. Ne säilyvät tarpeeksi kauan, mutta eivät jää hyllylle pölyttymään.

Entä viinipullo, onko se sopiva lahja opettajalle? - Kyllä minusta, hyvä viini on aina paikallaan, sanoo yläkoulun luokanvalvoja. Toisen mielestä viini käy hyvin, mutta silloin lahjan on tultava selkeästi vanhemmilta.

Toimittaja: Raili Löyttyniemi

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?