Hyppää pääsisältöön

Viron kirkko tiukentaa linjaa muurareihin

Vapaamuurareiden tunnuskolmio
Vapaamuurareiden tunnuskolmio Kuva: MOT/Yle tunnus

Viron luterilaisen kirkon piispainneuvoston tuoreen kannanoton mukaan pappien ei pitäisi kuulua vapaamuurarijärjestöön. Kirkolta palkkansa saavien työntekijöiden on jatkossa ilmoitettava kirkon johdolle jäsenyytensä vapaamuurareissa tai muissa salaisesti toimivissa järjestöissä.

Useita kuukausia asiaa valmistellut neuvoston opetuskomissio ehdotti, että kirkko kieltäisi pappien kuulumisen vapaamuurareihin. Piispainneuvosto päätyi tasaväkisen äänestyksen jälkeen kiellon sijaan suositukseen.

Keskustelu vapaamuurareista käynnistyi Virossa alkuvuodesta sen jälkeen, kun MOT oli esittänyt Risto Vuorisen ja Renny Jokelinin toimittaman ohjelman ”Hyvät veljet muurarit” (21.1.2013). Virolaismedia paljasti, että mm. Viron luterilaisen kirkon uudeksi pääpiispaksi veikattu tallinnalaispastori oli maan johtavia vapaamuurareita.

Myöhemmin kävi ilmi, että useita luterilaisen kirkon työntekijöitä kuuluu vapaamuurareiden looseihin. Kiivaan väittelyn jälkeen 30 virolaispappia esitti kirkon johdolle, että se yksiselitteisesti kieltäisi kirkon työntekijöiden kuulumisen vapaamuurareihin tai muihin ns. salaseuroihin. Osa virolaispapeista arvosteli esitystä yrityksenä rajoittaa kokoontumisja sananvapautta.