Hyppää pääsisältöön

Suomalainen rauhanturvaaja: Älkää kysykö minulta mitään Afganistanista

YleX Etusivussa käsiteltiin YK:n kansainvälisen rauhanturvaajapäivän kunniaksi keskiviikkona rauhanturvaajien kokemuksia Afganistanissa. Rankoista kokemuksista puhuminen voi olla lähes mahdoton tehtävä.

Suomalaisia rauhanturvaaja-autoja Afganistanissa // Kuva: Yle

Maailmalla työskentelee kriisinhallintatehtävissä vajaa 400 suomalaista miestä ja naista, eniten Libanonissa ja Afganistanissa. Sota-alueelta Suomeen palaamisen jälkeen kokemuksista kertominen voi olla erittäin vaikeaa. Maaliskuussa Suomeen Afganistanista palannut Kim Hanen on yksi niistä, joille aiheesta puhuminen on lähes mahdotonta.

Rankimmat kokemukset Hanen kohtasi aseellisissa kosketuksissa Kabulissa, jossa autopommit ja itsemurhapommittajat ovat jokapäiväinen uhka.

- Jouduin aseellisiin kosketuksiin muutaman kerran. Kerran istuin bunkkerissa kolme tuntia ja tunsin kuumia paineaaltoja kasvoillani. Se oli juuri kaksi päivää ennen loman alkua ja olin varma, että nytkö tämä oli tässä. Sitä katkeruutta on vaikea kuvailla, kun kuuden viikon työputken jälkeen on juuri pääsemässä lomalle, ja pelkää hengen lähtevän.

Hanen ei ole kokemuksistaan puhunut myöskään muille rauhanturvaajille.

- Työn luonne on niin erilaista eri rotaatioissa. Ne kokemukset, mitkä verkkokalvoilleni on palanut, koskevat Kabulia. Siellä oli vain yksi toinen suomalainen, joka on ainoa, jonka kanssa tästä asiasta pystyn keskustelemaan.

Heikki Vuorinen taas työskenteli Kabulin sijasta Afganistanin pohjoisosissa. Hänelle Afganistanin olot taas olivat positiivinen yllätys, "mieletön reissu huikeiden äijien kanssa". Kuuntele Vuorisen ja Hanenin kokemuksista lisää alla olevasta haastattelusta.

Lähteet: YleX Etusivu