Hyppää pääsisältöön

Tampereen kauppahalli on Pohjoismaiden suurin

Vuonna 1971 tehty dokumentti näyttää Pohjoismaiden suurimman kauppahallin arkea. Tampereen kauppahallin monet työntekijät ovat kirmailleet käytävillä nassikoista saakka.

Tampereen kauppahallia kaavailtiin aikoinaan keskustorin kupeeseen, nykyisen teatterirakennuksen paikalle. Tonttia pidettiin kuitenkin liian arvokkaana niin arkipäiväiseen tarkoitukseen, joten vuonna 1901 kauppahalli sai paikkansa Hämeenkadulta.

Dokumentin ilmestymisen aikaan kauppahalli oli ehtinyt palvella tamperelaisia jo 70 vuoden ajan. Samassa ajassa Tampereen väkiluku oli noin viisinkertaistunut 35 000 asukkaasta. Dokumentin mukaan kauppahalli on kaupungin suosituin ostospaikka, jossa palvellaan päivittäin noin 15 000 ihmistä.

Kauppahalli-dokumentti näyttää kauppahallin kuhinaa aamutuimaan sekä kiireettömiä ostotapahtumia. Lihaa nuijitaan ja leikataan, kaloja suomustetaan.

Rauhallinen mieskertojaääni kertaa kauppahallin historiaa sen perustamiseen sekä pula- ja sota-aikoihin liittyen, mutta tarinoita on kerrottavana myös hallin henkilökunnalla ja asiakkailla.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit