Hyppää pääsisältöön

Aurinkoihottuma – kutiseva riesa

Auringossa oleilun jälkeen iholle ilmestyvä kutiava ihottuma ja näppyrykelmät kertovat aurinkoihottumasta. Ihottuma voi olla paikallista kasvoissa tai vaikkapa rintakehässä, mutta sitä voi tulla myös koko vartaloon. Monesti ensimmäiset merkit aurinkoihottumasta tulevat jo keväällä, mutta kesää kohden tilanne saattaa pahentua.

Aurinkoihottuma eli monimuotoinen valoihottuma (MMVI) on hyvin yleinen ja kiusallinen vaiva. Aurinkoihottumaa esiintyy 15–20 %:lla suomalaisista, ja herkkyys alkaa yleensä lapsena. MMVI:n iho-oireet ovat monimuotoisia. Yleisin MMVI-tyyppi muistuttaa ulkonäöltään lähinnä vihurirokkoa. Keväisenä tai kevätkesäisenä aurinkoisena päivänä paljaana olevat ihoalueet alkavat kutista voimakkaasti muutaman tunnin sisällä aurinkoaltistuksesta. Toisaalta oireiden ilmaantuminen saattaa viedä parikin päivää. Pieniläiskäinen ihottuma ilmestyy samoille alueille pian kutinan alkamisen jälkeen. Oireet häviävät tavallisesti parissa päivässä, hitaimmillaankin 1–2 viikossa. Useimmilla näin reagoivilla ihottuma ei uusiudu saman kesän aikana.

Pieniläiskäisen ihottuman oireita hillitään hydrokortisonivoiteella tai voimakkaammilla, reseptillä saatavilla kortisonivoiteilla. Myös antihistamiini hillitsee kutinaa jonkin verran. Kortisonitabletit vähentävät oireita tehokkaammin kuin kortisonivoiteet tai antihistamiinitabletit. Kortisonitabletteja otetaan kahtena tai kolmena peräkkäisenä päivänä. Suuri- ja koholäiskäinen monimuotoinen valoihottuma reagoi huonosti kortisonivoiteisiin, mutta kortisonitabletit ovat tehokkaampia. Antihistamiinitabletit tehoavat hyvin valonokkosihottumaan.

Mikäli voiteista ja lääkkeistä ei ole apua, voi ihotautilääkäri suunnitella siedätyshoitoa valohoitolaitteilla. Tällä tavalla yritetään saada iho ikään kuin karaistumaan auringon säteilylle. Myös auringon välttäminen auttaa.

Suuri- ja koholäiskäiset aurinkoihottumat ovat harvinaisempia. Niissä ihomuutoksia tulee usein myös vaatteiden peittämiin kohtiin. Nämäkin ihomuutokset kutiavat kovasti, ja läiskien häviämisen kerrotaan vievän joitakin viikkoja.

Lisää ohjelmasta

Kuvassa Markku Tallila, Katja Kuusela ja Salla Huhtala.
Kuvassa Markku Tallila, Katja Kuusela ja Salla Huhtala. Kuva: Yle, Tero Kyllönen näkövammaiset
Miika Kokkonen sairaalan odotustilassa sydänapupumppukärryn kanssa
Miika Kokkonen sairaalan odotustilassa sydänapupumppukärryn kanssa Kuva: Yle / Marjo Lundvall Akuutti (ohjelma)
 • Akuutin kysely: Riitelevät lapset latistavat lomafiiliksen

  Kesälomassa ärsyttävät eniten riitelevät lapset.

  Ihana, kamala kesäloma! Vaikka lomaa usein odotetaan kuin kuuta nousevaa, saattaa se myös kuormittaa ja nostaa pintaan kielteisiä tunteita. Akuutin kyselyn mukaan suomalaisia ärsyttävät lomailussa eniten riitelevät lapset, loman vähyys ja huono sää.

 • Saako sadesää mielesi matalaksi? Näin sää vaikuttaa sinuun

  Säällä on iso vaikutus mielialaamme.

  Lievimmillään huonoksi koettu sää aiheuttaa mielipahaa ja pettymyksen tunteita lomalaiselle. Joillakin sää voi vaikuttaa jopa terveydentilaan. Ihmisten kokemukset säästä ovat todellisia, mutta onko asiasta tutkimustietoa? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen vastaa kysymyksiin.

 • Asenne ratkaisee! – Sääriproteesi ei hidasta 3-vuotiaan Luca-Emilin menoa

  Luca-Emilin jalka amputoitiin 7 kuukauden iässä.

  Kolmevuotias Luca-Emil Mykkänen syntyi ilman pohjeluuta. Vamma selvisi äidille jo raskausaikana ja hän huolehti, miten lapsi tulee pärjäämään. Voiko hän koskaan kävellä? Huoli oli kuitenkin turha. Sääriproteesi ei hidasta Luca-Emilin menoa millään tavalla – pienen pojan vauhti on välillä niin kova, että vanhemmat joutuvat toppuuttelemaan menoa.