Hyppää pääsisältöön

Aurinkoihottuma – kutiseva riesa

Auringossa oleilun jälkeen iholle ilmestyvä kutiava ihottuma ja näppyrykelmät kertovat aurinkoihottumasta. Ihottuma voi olla paikallista kasvoissa tai vaikkapa rintakehässä, mutta sitä voi tulla myös koko vartaloon. Monesti ensimmäiset merkit aurinkoihottumasta tulevat jo keväällä, mutta kesää kohden tilanne saattaa pahentua.

Aurinkoihottuma eli monimuotoinen valoihottuma (MMVI) on hyvin yleinen ja kiusallinen vaiva. Aurinkoihottumaa esiintyy 15–20 %:lla suomalaisista, ja herkkyys alkaa yleensä lapsena. MMVI:n iho-oireet ovat monimuotoisia. Yleisin MMVI-tyyppi muistuttaa ulkonäöltään lähinnä vihurirokkoa. Keväisenä tai kevätkesäisenä aurinkoisena päivänä paljaana olevat ihoalueet alkavat kutista voimakkaasti muutaman tunnin sisällä aurinkoaltistuksesta. Toisaalta oireiden ilmaantuminen saattaa viedä parikin päivää. Pieniläiskäinen ihottuma ilmestyy samoille alueille pian kutinan alkamisen jälkeen. Oireet häviävät tavallisesti parissa päivässä, hitaimmillaankin 1–2 viikossa. Useimmilla näin reagoivilla ihottuma ei uusiudu saman kesän aikana.

Pieniläiskäisen ihottuman oireita hillitään hydrokortisonivoiteella tai voimakkaammilla, reseptillä saatavilla kortisonivoiteilla. Myös antihistamiini hillitsee kutinaa jonkin verran. Kortisonitabletit vähentävät oireita tehokkaammin kuin kortisonivoiteet tai antihistamiinitabletit. Kortisonitabletteja otetaan kahtena tai kolmena peräkkäisenä päivänä. Suuri- ja koholäiskäinen monimuotoinen valoihottuma reagoi huonosti kortisonivoiteisiin, mutta kortisonitabletit ovat tehokkaampia. Antihistamiinitabletit tehoavat hyvin valonokkosihottumaan.

Mikäli voiteista ja lääkkeistä ei ole apua, voi ihotautilääkäri suunnitella siedätyshoitoa valohoitolaitteilla. Tällä tavalla yritetään saada iho ikään kuin karaistumaan auringon säteilylle. Myös auringon välttäminen auttaa.

Suuri- ja koholäiskäiset aurinkoihottumat ovat harvinaisempia. Niissä ihomuutoksia tulee usein myös vaatteiden peittämiin kohtiin. Nämäkin ihomuutokset kutiavat kovasti, ja läiskien häviämisen kerrotaan vievän joitakin viikkoja.

Lisää ohjelmasta

Nainen ja mies seisovat selät vastakkain, taustalla mitta-asteikkoa symboloivaa grafiikkaa.
Nainen ja mies seisovat selät vastakkain, taustalla mitta-asteikkoa symboloivaa grafiikkaa. Kuva: Yle / Seera Rytkölä Akuutti,Pituuskasvu