Hyppää pääsisältöön

Ihosyövän riskiin voi vaikuttaa

Runsas altistuminen auringon UV-säteilylle lisää riskiä ihosyöpien, kuten esimerkiksi melanooman, syntymiselle. Ihomelanooman paljastaa yleensä oudon näköinen luomi, joka tutkittaessa osoittautuu ihosyöväksi.

Kaikki eivät ole yhtä alttiita saamaan melanoomaa. Suurin riski on henkilöillä, joilla on hyvin runsaasti luomia (yli 100 pigmenttiluomea), sekä niillä, joiden luomet ovat epätyypillisen näköisiä. Myös lähisukulaisella todettu melanooma lisää voimakkaasti melanoomaan sairastumisen riskiä. Näihin asioihin et itse voi vaikuttaa, mutta yhteen voit: melanoomariskiä lisää myös ihon toistuva polttaminen auringossa. Keskeisin riski liittyy etelänmatkoilla sattuviin kalpean talvi-ihon palamisiin.

VARO!

Säännöllinen tarkkailu on paras tapa oppia tuntemaan omat luomet. Ihomelanooma ei näytä samalta kuin tavallinen luomi: koko, muoto, väri ja rajat eroavat. Melanooman löytämisessä luomiviidakosta voi käyttää apuna ns. VARO-muistisääntöä.

V = VÄRI

Hyvälaatuiset pigmenttiluomet ovat tasavärisiä. Luomen monivärisyys tai värin muutos viittaavat pahanlaatuisuuteen.

A = ALUE

Hyvälaatuisen pigmenttiluomen halkaisija on yleensä pienempi kuin lyijykynän poikkileikkaus (6 mm). Iho melanooma on useimmiten suurempi ja sen pinta-ala kasvaa asteittain.

R = REUNA

Tavalliset luomet ovat tarkkarajaisia, pehmeitä, pyöreitä tai ovaalireunaisia. Luomen reunan epätarkkarajaisuus, suttuisuus ja polveilevuus viittaavat pahanlaatuisuuteen.

O = OSAT

Tavalliset luomet ovat pyöreitä ja symmetrisiä eli jos luomen keskelle vetää viivan, molemmat puoliskot näyttävät samanlaisilta. Luomen osien epäsymmetrisyys viittaa pahanlaatuisuuteen: puoliskoiksi jaetut osat eivät ole toistensa peilikuvia.

Näiden VARO-piirteiden lisäksi melanoomasta varoittavia merkkejä ovat muutos luomen kasvutavassa, luomen ympäristön punoitus sekä luomessa esiintyvät kutina- tai pistelytuntemukset.

luomi kaulalla
luomi kaulalla Kuva: Yle, Tero Kyllönen luomi

Kun luomet huolestuttavat

Ihomelanoomia on hyvin monen värisiä ja muotoisia. Usein melanooma kuitenkin erottuu ”rumana ankanpoikasena” muiden luomien joukosta. Mikäli henkilö kuuluu melanooman suhteen riskiryhmään eli hän on hyvin runsasluominen tai hänellä on epätyypillisiä luomia, hänet voidaan lähettää ihotautien poliklinikalle luomien aktiviteettitutkimukseen.


Luomien aktiviteettitutkimuksessa kuvausjärjestelmään tallennetaan kehon eri osien yleiskuvien ohella dermatoskooppiset lähikuvat epätyypillisistä luomista. Kuvavertailuun perustuvassa seurannassa havaitaan uudet luomet ja vanhoissa luomissa tapahtuvat muutokset. Luomissa tapahtuvat muutos saattaa olla ihomelanooman ensioire. Kuitenkin kaikista melanoomista vain 20-50 % kehittyy luomeen. Loput ihomelanoomista syntyvät sellaiseen ihokohtaa, jossa ei aiemmin ole luomea ollut.

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 10.12.2015