Hyppää pääsisältöön

Ihosyövän riskiin voi vaikuttaa

Runsas altistuminen auringon UV-säteilylle lisää riskiä ihosyöpien, kuten esimerkiksi melanooman, syntymiselle. Ihomelanooman paljastaa yleensä oudon näköinen luomi, joka tutkittaessa osoittautuu ihosyöväksi.

Kaikki eivät ole yhtä alttiita saamaan melanoomaa. Suurin riski on henkilöillä, joilla on hyvin runsaasti luomia (yli 100 pigmenttiluomea), sekä niillä, joiden luomet ovat epätyypillisen näköisiä. Myös lähisukulaisella todettu melanooma lisää voimakkaasti melanoomaan sairastumisen riskiä. Näihin asioihin et itse voi vaikuttaa, mutta yhteen voit: melanoomariskiä lisää myös ihon toistuva polttaminen auringossa. Keskeisin riski liittyy etelänmatkoilla sattuviin kalpean talvi-ihon palamisiin.

VARO!

Säännöllinen tarkkailu on paras tapa oppia tuntemaan omat luomet. Ihomelanooma ei näytä samalta kuin tavallinen luomi: koko, muoto, väri ja rajat eroavat. Melanooman löytämisessä luomiviidakosta voi käyttää apuna ns. VARO-muistisääntöä.

V = VÄRI

Hyvälaatuiset pigmenttiluomet ovat tasavärisiä. Luomen monivärisyys tai värin muutos viittaavat pahanlaatuisuuteen.

A = ALUE

Hyvälaatuisen pigmenttiluomen halkaisija on yleensä pienempi kuin lyijykynän poikkileikkaus (6 mm). Iho melanooma on useimmiten suurempi ja sen pinta-ala kasvaa asteittain.

R = REUNA

Tavalliset luomet ovat tarkkarajaisia, pehmeitä, pyöreitä tai ovaalireunaisia. Luomen reunan epätarkkarajaisuus, suttuisuus ja polveilevuus viittaavat pahanlaatuisuuteen.

O = OSAT

Tavalliset luomet ovat pyöreitä ja symmetrisiä eli jos luomen keskelle vetää viivan, molemmat puoliskot näyttävät samanlaisilta. Luomen osien epäsymmetrisyys viittaa pahanlaatuisuuteen: puoliskoiksi jaetut osat eivät ole toistensa peilikuvia.

Näiden VARO-piirteiden lisäksi melanoomasta varoittavia merkkejä ovat muutos luomen kasvutavassa, luomen ympäristön punoitus sekä luomessa esiintyvät kutina- tai pistelytuntemukset.

luomi kaulalla
luomi kaulalla Kuva: Yle, Tero Kyllönen luomi

Kun luomet huolestuttavat

Ihomelanoomia on hyvin monen värisiä ja muotoisia. Usein melanooma kuitenkin erottuu ”rumana ankanpoikasena” muiden luomien joukosta. Mikäli henkilö kuuluu melanooman suhteen riskiryhmään eli hän on hyvin runsasluominen tai hänellä on epätyypillisiä luomia, hänet voidaan lähettää ihotautien poliklinikalle luomien aktiviteettitutkimukseen.


Luomien aktiviteettitutkimuksessa kuvausjärjestelmään tallennetaan kehon eri osien yleiskuvien ohella dermatoskooppiset lähikuvat epätyypillisistä luomista. Kuvavertailuun perustuvassa seurannassa havaitaan uudet luomet ja vanhoissa luomissa tapahtuvat muutokset. Luomissa tapahtuvat muutos saattaa olla ihomelanooman ensioire. Kuitenkin kaikista melanoomista vain 20-50 % kehittyy luomeen. Loput ihomelanoomista syntyvät sellaiseen ihokohtaa, jossa ei aiemmin ole luomea ollut.

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 10.12.2015

 • Akuutin kysely: Riitelevät lapset latistavat lomafiiliksen

  Kesälomassa ärsyttävät eniten riitelevät lapset.

  Ihana, kamala kesäloma! Vaikka lomaa usein odotetaan kuin kuuta nousevaa, saattaa se myös kuormittaa ja nostaa pintaan kielteisiä tunteita. Akuutin kyselyn mukaan suomalaisia ärsyttävät lomailussa eniten riitelevät lapset, loman vähyys ja huono sää.

 • Saako sadesää mielesi matalaksi? Näin sää vaikuttaa sinuun

  Säällä on iso vaikutus mielialaamme.

  Lievimmillään huonoksi koettu sää aiheuttaa mielipahaa ja pettymyksen tunteita lomalaiselle. Joillakin sää voi vaikuttaa jopa terveydentilaan. Ihmisten kokemukset säästä ovat todellisia, mutta onko asiasta tutkimustietoa? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen vastaa kysymyksiin.

 • Asenne ratkaisee! – Sääriproteesi ei hidasta 3-vuotiaan Luca-Emilin menoa

  Luca-Emilin jalka amputoitiin 7 kuukauden iässä.

  Kolmevuotias Luca-Emil Mykkänen syntyi ilman pohjeluuta. Vamma selvisi äidille jo raskausaikana ja hän huolehti, miten lapsi tulee pärjäämään. Voiko hän koskaan kävellä? Huoli oli kuitenkin turha. Sääriproteesi ei hidasta Luca-Emilin menoa millään tavalla – pienen pojan vauhti on välillä niin kova, että vanhemmat joutuvat toppuuttelemaan menoa.