Hyppää pääsisältöön

Kun tuoksut kiusaavat– Moniin kauppoihin on laitettu hajuvesiosastot ulko-oven läheisyyteen. Yritän mennä niistä ohi henkeä pidätellen tai kaulaliinaa kasvojen eteen laittaen. Myös teatterista ja konsertista olen joutunut lähtemään pois kesken kaiken, kertoo Marja-Leena Huoviala.

– Tyypillisesti allerginen oireilu tulee siitepölyistä tai eläinten epiteeleistä ja näillä henkilöillä voidaan todeta veressä allergiavasta-aineita. Mutta tuoksuyliherkkyys, hajusteyliherkkyys tai tuoksuherkkyys on eri asia, koska siinä vasta-aineita ei voida todeta. Yleisoireina voi olla päänsärkyä, huonoa oloa tai hieman epämääräisempää oireilua hengityksen salpautumisesta jopa paniikkihäiriöön asti. Vaiva voi olla erittäin kiusallinen, toteaa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Tapio Pirilä Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Oululainen Marja-Leena Huoviala kärsii sekä allergiasta että hajusteyliherkkyydestä. Hän törmää päivittäin tuoksuihin ja hajuihin, jotka häiritsevät.

Kaksi eri asiaa

Hajusteallergia ja tuoksuyliherkkyys sekoitetaan usein toisiinsa. Varsinainen hajusteallergia oireilee ihottumana, jota voi tulla esimerkiksi sampoista, kosmetiikasta tai pesuaineista. Hajusteallergiaa esiintyy noin kahdella prosentilla väestöstä. Se pystytään diagnosoimaan niin sanotuilla lapputesteillä.

Yle Akuutti

– Tästä pitää erottaa, jos ihminen oireilee limakalvoilla tuoksuille ja hajusteille. Oireilu voi liittyä joko hajuelämykseen tai se saattaa ärsyttää limakalvoja. Asia on aika huonosti tunnettu asia. Tilannetta sotkee vielä se, jos ihmisellä on allerginen nuha tai astma, joka on hieman huonolla hoidolla. Nämä ihmiset oireilevat ns. epäspesifisti, ja monet semmoiset aiheuttajat, joille tämä henkilö ei ole allerginen, voivat kuitenkin aiheuttaa oireita, painottaa Pirilä.

Tuoksuyliherkät ihmiset voivat oireilla esimerkiksi hajuveden, painomusteen, tupakansavun, hien tai homeen hajusta.

Epäselvät syyt

– En säikähdä heti, kun joku haisee, mutta sitten kun haju menee henkeen ja tulee hengenahdistusta, niin sitten säikähdän. Aikaisemmin nokka ja silmät rupesivat vuotamaan, mutta nyt kun tuli tämä astma, niin tuoksu menee äänihuuliin heti, kuvailee Marja-Leena Huoviala oireitaan.

Tuoksuyliherkkyysoireita esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä ja yleensä enemmän keski-ikäisillä kuin nuorilla. Oireita arvioidaan olevan ainakin kymmenellä prosentilla ihmisistä.

Tuoksuyliherkkyydessä voi olla asiantuntijan mukaan myös psyykkistä herkkyyttä tai kyse saattaa olla ehdollistumisesta, jos johonkin tiettyyn hajuun liittyy jokin ikävä kokemus. Kyse saattaa olla myös vaistonvaraisesta reagoinnista, koska hajuelämyksillä on suora yhteys vaistonvaraiseen käyttäytymiseen.

Löytyykö ymmärrystä?

Ympäristön suhtautuminen asiaan vaihtelee. Tuoksuyliherkkä ihminen saatetaan helposti kokea hysteeriseksi valittajaksi.

Yle Akuutti

– Välttämättä kanssaihmiset eivät aina ymmärrä tai eivät halua ymmärtää ihmistä, joka oireilee voimakkaasti hajuille. Ja vaarana on se, että tällainen henkilö eristäytyy ja pyrkii voimakkaasti välttämään tilanteita, missä hajuja on, toteaa Tapio Pirilä.

Miten hajusteyliherkkyyden kanssa kamppaileva kokee asian?

– Jos ihmisellä ei ole kokemusta kyseisestä asiasta eikä tuttavapiirissä ole ketään hajusteyliherkkää, niin asiaa ei uskota tai sitä vähätellään. Olen jo tottunut siihen, että kuulen: "Joo… no, Maisu taas…" Useasti mietinkin, että luulevatko ihmiset, että haen huomiota. Ja siksi minusta on tullutkin aika arka enkä mitenkään suuresti julista, että voi, voi, näin on. Hiivin hiljaa taakse vasemmalle ja poistun.

Tuoksuherkkyydessä on ilmeisesti kyse autonomisen hermoston säätelyhäiriöstä ja asiantuntijan mukaan voisikin yrittää toimia toisin, kuin usein ajatellaan.

– Silloin kun tilanne on tasapainossa, niin autonomista eli tahdosta riippumatonta hermostoa voi pyrkiä pikku hiljaa karaisemaan. Esimerkiksi kuntourheilu tai varovainen altistuminen hajuille saattaa auttaa pitkässä juoksussa potilasta paremmin kuin eristäytyminen.

Kyseessä on kuitenkin hankala ja todellinen ongelma.

– Helposti ajatellaan, että kun kyseessä ei ole allergia, jota ei voida millään testillä mitata, niin sellaista tautia ei ole olemassakaan. Mutta se on väärä lähtökohta. Allergisessa oireilussa on paljon sellaista, mitä ei toistaiseksi oikein tiedetä, mutta tulevaisuudessa niistä varmasti saadaan uutta tietoa, painottaa Pirilä.

Lisätietoa aiheesta: www.hajusteyliherkkyys.com

Asiantuntija: TAPIO PIRILÄ, dosentti, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, Oulun yliopistollinen sairaala

Toimittaja: TITTA LAHTINEN