Hyppää pääsisältöön

Auringonpalvojan tietopaketti

Aurinko paistaa koivunlehtien takaa.
Aurinko paistaa koivunlehtien takaa. Kuva: Yle, Tero Kyllönen aurinko

Pitkän talven jälkeen vihdoin koittava kesä ja aurinkoiset päivät houkuttelevat suomalaiset rannoille, puistoihin ja pihatouhuihin. Auringosta voi ja kannattaakin nauttia – kohtuudella. Mitä aurinkoisina päivinä olisi hyvä muistaa? Auringonpalvojan tietopakettiin on koottu faktaa aurinkorasvoista, maksaläiskistä, kutisevasta aurinkoihottumasta sekä ihosyövän riskeistä.

Aurinkorasvalla on väliä

Iho palaa herkimmin alkukesästä, kun säteiltä suojassa ollut iho paljastetaan auringolle. Auringossa ei kannata viipyä liian pitkään, ja suojakertoimet on hyvä muistaa. Mutta millainen on hyvä aurinkorasva?
> Lue lisää

Aurinkorasvaa sivellään käsivarteen.
Aurinkorasvaa sivellään käsivarteen. Kuva: Yle, Tero Kyllönen aurinkorasva

Harmiton maksaläiskä

Oletko huomannut, että tasaisen rusketuksen sijan ihollesi on alkanut ilmestyä epämääräisiä tummentumia? Kyse on harmittomista maksaläiskistä, jotka kuitenkin häiritsevät ehkä itseä.
> Lue lisää

Riesana aurinkoihottuma

Auringossa oleilun jälkeen iholle ilmestyvä kutiava ihottuma ja näppyrykelmät kertovat aurinkoihottumasta. Ihottuma voi olla paikallista kasvoissa tai vaikkapa rintakehässä, mutta sitä voi tulla myös koko vartaloon.
> Lue lisää

Nainen raapii aurinkoihottumaista rintakehäänsä.
Nainen raapii aurinkoihottumaista rintakehäänsä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen aurinkoihottuma

Ihosyövän riskiin voi vaikuttaa

Runsas altistuminen auringon UV-säteilylle lisää riskiä ihosyöpien, kuten esimerkiksi melanooman, syntymiselle. Ihomelanooman paljastaa yleensä oudon näköinen luomi, joka tutkittaessa osoittautuu ihosyöväksi.
> Lue lisää

 • Akuutin kysely: Riitelevät lapset latistavat lomafiiliksen

  Kesälomassa ärsyttävät eniten riitelevät lapset.

  Ihana, kamala kesäloma! Vaikka lomaa usein odotetaan kuin kuuta nousevaa, saattaa se myös kuormittaa ja nostaa pintaan kielteisiä tunteita. Akuutin kyselyn mukaan suomalaisia ärsyttävät lomailussa eniten riitelevät lapset, loman vähyys ja huono sää.

 • Saako sadesää mielesi matalaksi? Näin sää vaikuttaa sinuun

  Säällä on iso vaikutus mielialaamme.

  Lievimmillään huonoksi koettu sää aiheuttaa mielipahaa ja pettymyksen tunteita lomalaiselle. Joillakin sää voi vaikuttaa jopa terveydentilaan. Ihmisten kokemukset säästä ovat todellisia, mutta onko asiasta tutkimustietoa? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen vastaa kysymyksiin.

 • Asenne ratkaisee! – Sääriproteesi ei hidasta 3-vuotiaan Luca-Emilin menoa

  Luca-Emilin jalka amputoitiin 7 kuukauden iässä.

  Kolmevuotias Luca-Emil Mykkänen syntyi ilman pohjeluuta. Vamma selvisi äidille jo raskausaikana ja hän huolehti, miten lapsi tulee pärjäämään. Voiko hän koskaan kävellä? Huoli oli kuitenkin turha. Sääriproteesi ei hidasta Luca-Emilin menoa millään tavalla – pienen pojan vauhti on välillä niin kova, että vanhemmat joutuvat toppuuttelemaan menoa.