Hyppää pääsisältöön

Robotti vai ihminen? – Uusi teollinen vallankumous koitti vuonna 1979

Vuonna 1979 A-studiossa mietittiin miten mikroprosessoreiden tulo vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan. Sanottiinpa alkanutta aikakautta jopa uudeksi teolliseksi vallankumoukseksi.

Muualla maailmassa tietokoneellistaminen oli vähentänyt työpaikkoja. Suomessakin arveltiin, että teollisuudesta vähenisi runsaasti työvuosia robottien myötä. Ihmistyöstä tulisi tarpeetonta ja liian kallista. Ylipäätänsäkin ajateltiin, että työnkuva tulisi muuttumaan.

"Optimistisimmat näkevät edessään yhteiskunnan, jossa kansalaiset on vapautettu ikävistä ja raskaista töistä", kuvaili toimittaja tulevaisuuden näkymiä.

Suomen akatemian tutkimusjohtaja Elisabeth Helanderin mukaan työmarkkinoille on tulossa erittäin suuria muutoksia.

"Suomesta tilastoja ei ole, mutta Saksan liittotasavallassa on arvioitu, että mikroteknologian kehitys tulee vaikuttamaan noin puoleen työpaikoista", hän kertoi.

Tutkija Erkki Kurenniemen mukaan robottitekniikkaan pitää panostaa Suomen kilpailukyvyn takia. "Vaarana on jäädä jälkeen samalla tavalla, kun olemme auto- ja lentoteollisuudessa Ruotsia perässä nyt."

Oy Turun Sanomien varatoimitusjohtaja arvelee, että automaatioon siirtyminen on säästänyt kaikki talon työpaikat, sillä ilman sitä yritystä ei enää olisi.

Kaikin puolin asiassa korostetaankin kolmikannan merkitystä työmarkkinamuutokseen. Kolmikannassa hallitus yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa luo tulopolitiikkaa.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto