Hyppää pääsisältöön

Satunnaisen matkailijan satunnaisia matkoja

Tässä A-Studion Maailmankuvien erikoisjaksossa on välähdyksiä Satunnaisen matkailijan eri reissuilta aina Italian San Remosta Dubliniin ja Prahaan. Vuonna 1989 taltioitu ohjelma uusittiin vuonna 2010 toimittaja Juhani Mäkelän menehdyttyä.

Tietolaatikko

Tekijänoikeussyistä johtuen ohjelmasta on poistettu musiikki osittain.

Juhani Mäkelä esiintyi televisiossa ja radiossa noin 40 vuoden ajan. Yleisradiossa hän toimi muun muassa Ulkolinjan toimittajana ja A-Studion toimitussihteerinä.

Satunnaisen matkailijan humoristiset maakatsaukset ovat tässä jaksossa teemoitettu. Mukana on muun muassa viinaan, naisiin ja makeaan elämään liittyviä matkamuistoja ympäri maailman. Juontajana toimii Lontoon kirjeenvaihtaja Kari Mänty.

Reilu parikymmenminuuttisessa A-Studion Maailmankuvien erikoisjaksossa Satunnainen matkailija käy runoilemassa San Remossa, oluella Dublinissa, naisia ihmettelemässä Amsterdamissa, uhkapelaamassa Monte Carlossa, ihastelemassa rikkauksia Cannesissa ja haastattelemassa pienten maiden asukkaita Liechtensteinissa, Andorrassa, Luxemburgissa sekä Vatikaanissa. Lisäksi hän tutustuu miesten hamemuotiin Fidžillä ja vierailee kuuluisassa kapakassa Prahassa.

Cannesissa Satunnainen matkailija tunsi viihtyvänsä loistoveneiden ja rikkauksien keskellä, mutta tiesi rahavarantojensa olevan riittämättömät pysyvään oleskeluun. Tosielämässä Mäkelä muuttikin Ranskan Rivieralle asuttuaan yli 60 vuotta Helsingissä. Hän menehtyi 72-vuotiaana antibelaisessa sairaalassa 10. elokuuta 2010.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto