Hyppää pääsisältöön

Satunnaisen matkailijan satunnaisia matkoja

Tässä A-Studion Maailmankuvien erikoisjaksossa on välähdyksiä Satunnaisen matkailijan eri reissuilta aina Italian San Remosta Dubliniin ja Prahaan. Vuonna 1989 taltioitu ohjelma uusittiin vuonna 2010 toimittaja Juhani Mäkelän menehdyttyä.

Tietolaatikko

Tekijänoikeussyistä johtuen ohjelmasta on poistettu musiikki osittain.

Juhani Mäkelä esiintyi televisiossa ja radiossa noin 40 vuoden ajan. Yleisradiossa hän toimi muun muassa Ulkolinjan toimittajana ja A-Studion toimitussihteerinä.

Satunnaisen matkailijan humoristiset maakatsaukset ovat tässä jaksossa teemoitettu. Mukana on muun muassa viinaan, naisiin ja makeaan elämään liittyviä matkamuistoja ympäri maailman. Juontajana toimii Lontoon kirjeenvaihtaja Kari Mänty.

Reilu parikymmenminuuttisessa A-Studion Maailmankuvien erikoisjaksossa Satunnainen matkailija käy runoilemassa San Remossa, oluella Dublinissa, naisia ihmettelemässä Amsterdamissa, uhkapelaamassa Monte Carlossa, ihastelemassa rikkauksia Cannesissa ja haastattelemassa pienten maiden asukkaita Liechtensteinissa, Andorrassa, Luxemburgissa sekä Vatikaanissa. Lisäksi hän tutustuu miesten hamemuotiin Fidžillä ja vierailee kuuluisassa kapakassa Prahassa.

Cannesissa Satunnainen matkailija tunsi viihtyvänsä loistoveneiden ja rikkauksien keskellä, mutta tiesi rahavarantojensa olevan riittämättömät pysyvään oleskeluun. Tosielämässä Mäkelä muuttikin Ranskan Rivieralle asuttuaan yli 60 vuotta Helsingissä. Hän menehtyi 72-vuotiaana antibelaisessa sairaalassa 10. elokuuta 2010.

Teksti: Sonja Fogelholm

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto