Hyppää pääsisältöön

Satunnaisen matkailijan satunnaisia matkoja

Tässä A-Studion Maailmankuvien erikoisjaksossa on välähdyksiä Satunnaisen matkailijan eri reissuilta aina Italian San Remosta Dubliniin ja Prahaan. Vuonna 1989 taltioitu ohjelma uusittiin vuonna 2010 toimittaja Juhani Mäkelän menehdyttyä.

Tietolaatikko

Tekijänoikeussyistä johtuen ohjelmasta on poistettu musiikki osittain.

Juhani Mäkelä esiintyi televisiossa ja radiossa noin 40 vuoden ajan. Yleisradiossa hän toimi muun muassa Ulkolinjan toimittajana ja A-Studion toimitussihteerinä.

Satunnaisen matkailijan humoristiset maakatsaukset ovat tässä jaksossa teemoitettu. Mukana on muun muassa viinaan, naisiin ja makeaan elämään liittyviä matkamuistoja ympäri maailman. Juontajana toimii Lontoon kirjeenvaihtaja Kari Mänty.

Reilu parikymmenminuuttisessa A-Studion Maailmankuvien erikoisjaksossa Satunnainen matkailija käy runoilemassa San Remossa, oluella Dublinissa, naisia ihmettelemässä Amsterdamissa, uhkapelaamassa Monte Carlossa, ihastelemassa rikkauksia Cannesissa ja haastattelemassa pienten maiden asukkaita Liechtensteinissa, Andorrassa, Luxemburgissa sekä Vatikaanissa. Lisäksi hän tutustuu miesten hamemuotiin Fidžillä ja vierailee kuuluisassa kapakassa Prahassa.

Cannesissa Satunnainen matkailija tunsi viihtyvänsä loistoveneiden ja rikkauksien keskellä, mutta tiesi rahavarantojensa olevan riittämättömät pysyvään oleskeluun. Tosielämässä Mäkelä muuttikin Ranskan Rivieralle asuttuaan yli 60 vuotta Helsingissä. Hän menehtyi 72-vuotiaana antibelaisessa sairaalassa 10. elokuuta 2010.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto