Hyppää pääsisältöön

Viimeisen veteraanin jälkeen

veteraanit
veteraanit Kuva: Yle, Mot veteraanit

Veteraanien tukemiseksi kerättyjä varoja ja omaisuuksia on jäämässä jäljelle useiden kymmenien miljoonien eurojen arvosta senkin jälkeen kun viimeinen sodissa palvellut mies ja nainen on menehtynyt. Rintamalla palvelleita on tällä hetkellä elossa enää 36 000 henkilöä.

Veteraanien tukemisekseen perustetuilla yksityisillä yhteisöillä on tällä hetkellä noin 120 miljoonan euron omaisuus. Julkisia avustuksia ja keräysvaroja saaneet veteraani- ja sotainvalidijärjestöt ovat sitoutuneet käyttämään omat, noin 40 miljoonan euron varansa veteraanien hyväksi näiden elinaikana. Toimintaansa sen sijaan jatkavat muun muassa veteraanien ja lottien itse perustamat säätiöt, joiden yhteinen omaisuus on suunnilleen 80 miljoonaa euroa. Ne ovat jatkossa suuntaamassa avustustoimintaansa uusille sukupolville ja uudenlaisiin tarkoituksiin.

Lotta Svärd-säätiön hallituksen puheenjohtajan Pirjo Björkin mukaan säätiö voi ryhtyä tukemaan ylipäätään erilaisissa kriiseissä - vaikkapa luonnonkatastrofeissa - mukana olevia henkilöitä. Kaatuneiden muistosäätiön johtaja Ahti Sirkiä katsoo, että säätiön rahoja käytetään jatkossa vaikkapa Venäjän alueella olevien kenttähautausmaiden ja muistomerkkien hoitamiseen.

Sotaveteraaniliiton paikallisyhdistykset valmistelevat muuntumista vähitellen perinneyhdistyksiksi. Vauraat säätiöt ryhtynevät jatkossa rahoittamaan perinneyhdistyksiä.

Haastateltavat:

  • Heikki Talvela
  • Markku Honkasalo, toiminnanjohtaja, Sotainvalidien veljesliitto
  • Jouko Mattila, toiminnanjohtaja, Sotaveteraaniliiton Uudenmaan piiri
  • Lauraliisa Pitkänen
  • Ahti Sirkiä, hall.pj. Kaatuneiden muistosäätiö
  • Pirjo Björk, hall.pj. Lotta Svärd -säätiö
Kommentit