Hyppää pääsisältöön

Piipahdus Helsingissä oli luksusturistien risteilyn kohokohta 1970

Luxusturistit-ohjelmassa tavataan Helsinkiin loistoristeilijällä saapuneita varakkaita turisteja. Yhdysvaltalaisilta, ranskalaisilta ja saksalaisilta turisteilta kysellään odotuksia lomasta ja tentataan tietämystä Suomeen liittyvistä asioista. Kohteliaat turistit kehuvat kilpaa Helsingin erinomaisuutta.

Suomalaisia usein kiinnostaa, mitä muut meistä ajattelevat. Tähän haettiin vastausta kesällä 1970 ranskalaisen loistoristeilijä m/s Renaissancen rantauduttua Suomeen.

Kansainvälisen vierasjoukon seurassa tutustutaan kesäiseen Helsinkiin ja vieraillaan mm. Senaatintorilla, jossa oli aikaa kolme minuuttia valokuvaamiselle, Sibelius-monumentilla, Temppeliaukion kirkossa ja ravintola Kalastajatorpalla. Bussilla käydään Espoossa Tapiolan vehreässä puutarhakaupungissa.

Suomesta osalla matkaajista oli jo pohjatietoa. Suomalaisten maksamat sotakorvaukset olivat tehneet vaikutuksen yhdysvaltalaismieheen, kesän valo ihastutti monia ja Sibelius oli tunnettu säveltäjäsuuruus.

Aikaa vain oli niukasti ja turistit kiersivät pääkaupunkiseudun nähtävyyksineen viidessä tunnissa. Jokainen haastateltavista kuitenkin kehui piipahdusta vaikuttavaksi, jopa koko risteilyn huippukohdaksi.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit