Hyppää pääsisältöön

Nettisuosio on muusikon menestyksen mittari

YleX:n musiikkipäällikkö Tomi Saarinen kertoo, että latauksien ja nettikuunteluiden määrä paljastavat muusikolle uuden tuotannon suosion.

Spotifyn kaltaiset palvelut saavat ihmiset maksamaan musiikista. // Kuva: EPA/Rainer Jensen

Vielä joitakin vuosia sitten muusikon suosio näkyi radiosoittojen määrässä ja levymyynnissä, mutta nykyisin suosiota mitataan myös netissä. Erilaiset internetin musiikkipalvelut ovatkin merkittäviä uusille artisteille. Yle Uutiset

- Jos listojen kärjessä keikkuu pitkään, on selvää, että biisi on suosittu. Sini Sabotagen Levikset repee -kappale on tästä hyvä esimerkki. Latauslistat ja monet muut lähteet osoittavat, että kyseessä on hitti, sanoo Tomi Saarinen.

Radiokanavatkin seuraavat uusien kappaleiden sijoituksia latauslistoilla. Saarinen mainitsee, ettei radio kuitenkaan ole jäämässä internetin erilaisten musiikkipalveluiden jalkoihin.

- Näyttää siltä, että uudet palvelut ovat tulleet radion rinnalle. Maailmalla tehdyt tutkimuksetkin osoittavat, että radiolla on edelleen iso rooli uuden musiikin esittelijänä. Toki uusia tuoreen musiikin jakajia on tullut paljon. Kokemukseni mukaan radio ei ole tässä häviäjä, koska musiikkipalvelut ovat oikeastaan vain kasvattaneet kokonaiskuuntelua, Saarinen kertoo.

Lähteet: Yle Uutiset

 • WEEKEND FESTIVAL 2018: Stefflon Donin keikka oli näyttävän viikonlopun piilotettu helmi

  Yleisö voi laskea kuuluvansa pieneen onnekkaaseen joukkoon.

  Weekend Festivalin kolmas päivä läheni loppuaan, kun Stefflon Don, eli Stephanie Victoria Allen, pyöräytti käyntiin YleX:n hostaamaan Vice–lavan viimeisen keikan. 26-vuotiasta artistia oli saapunut katsomaan muutama sata kävijää, vaikka päällekkäisellä slotilla kuulijoista kilpaili päälavalla juhlakansaa liekittävä Martin Garrix.

 • Big Shaq viraali-ilmiö esiintyi Weekend Festivalilla – hahmon luominen kesti Michael Dapaahilta 18 kuukautta

  Michael Dapaah kertoo taustoja hahmon synnystä.

  Big Shaq, eli Michael Dapaah esiintyi lauantaina Weekend Festivalilla. Viime vuonna Man’s Not Hot –viraalihitillään kansainväliseksi netti-ilmiöksi noussutta koomikkoa saapui katsomaan pieni yleisömeri, joka täytti Valintalavan teltan äärimmilleen. Big Shaq on fiktiivinen hahmo, joka pyrkii menestymään ja luomaan uraa rap-artistina Lontoon musiikkimaailmassa.

 • BLOCKFEST 2018: Gettomasa osoitti olevansa suomiräpin valittu

  Räppäri nähtiin Blockfestien lauantai-iltapäivässä.

  24-vuotias jyväskyläläinen tarjoili Ratinan rap-yleisölle tiiviin ja tasapainoisen katsauksen tämän hetken raikkaimpaan suomihiphopiin. Blockfestien lauantai-iltapäivässä esiintyvä Gettomasa nauttii suomalaisella hip hop -kentällä arvostusta, jollaisesta moni nuori artisti voi vain unelmoida. Rapin suomenmestaruus vuonna 2012 ja niin kriitikoiden, fanien kuin aitopäiden ylis

 • Mystinen Zhu tarjoili annoksen musiikin fine diningia Weekend Festivalilla

  Keikka on kuin gourmet-ruokaa.

  Vuoden 2014 puoleen väliin asti anonyyminä pysytellyt, ja edelleen identiteettiään tarkkaan suojeleva Zhu esiintyi Weekend Festivalin Valintalavalla tapahtuman ensimmäisenä päivänä. Artisti on kertonut haluavansa rikkoa musiikkikentällä vallitsevia ennakkoluuloja, jotka kuulija usein jopa tiedostamattaan luo muusikon ihonvärin tai ulkonäön perusteella. Piilottamalla henkilöllisyytensä Zhu ha