Hyppää pääsisältöön

Albania – erakko vastoin tahtoaan

Vuonna 1982 toimittaja Raija Valta pääsi tutustumaan Albaniaan. Muinaisten illyrialaisten jälkeläisten asuttaman maan tuleminen eurooppalaisten valtioiden joukkoon oli ollut hidasta, hän sai huomata. Matkalta syntyi kaksi reportaasiohjelmaa täynnä hienoa ja harvinaista ajankuvaa eristäytyneestä Albaniasta.

Ohjelmassa Kaksoiskotkan kansa Valta perehtyy siihen, miten toisessa maailmansodassa paljon kärsinyt maa on noussut jaloilleen.

Useat naapurivaltiot hamusivat Albanian alueita ja maanrajat piirrettiinkin lopulta ennen ensimmäistä maailmansotaa siten, että noin kolmasosa albaaniväestöstä jäi Albanian ulkopuolelle. Tämä hiersi muun muassa Kreikka-suhteita.

Ohjelmassa tutustutaan tarkemmin myös Albaniaa vuosikymmeniä hallinneen Enver Hoxhan ja hänen puolueensa, työn puolueen historiaan, sekä albaanien runsas kulttuurihistoria.

Toisessa ohjelmassa, Erakko vastoin tahtoaan, tutustutaan tarkemmin Albanian eristäytyneisyyteen. Euroopan köyhin valtio oli tarkan stalinistinen ja 1980-luvulla kehitti itseään Kiinan avulla.

"Albanian eristäytyminen on tulosta enemmänkin olosuhteista kuin maanjohdon määrätietoisesta politiikasta", kertoo Raija Valta. Hänen mukaansa toisen maailmansodan jälkeen tilanne Balkanilla kärjistyi ja Jugoslavian uhka pakotti Albanian erakoitumaan.

1980-luvun alussa Albaniassa kävi vain noin 2000 ulkomaista turistia vuosittain. Ohjelmassa haastatellaan amerikanalbaanialaista turistia, joka on ensi kerran synnyinmaassaan neljäänkymmeneen vuoteen. Valitettavasti hänen haastatteluaan ei ole tekstitetty.

Tietolaatikko

Ohjelmia on pätkitty tekijänoikeussyistä.