Hyppää pääsisältöön

Albania – erakko vastoin tahtoaan

Vuonna 1982 toimittaja Raija Valta pääsi tutustumaan Albaniaan. Muinaisten illyrialaisten jälkeläisten asuttaman maan tuleminen eurooppalaisten valtioiden joukkoon oli ollut hidasta, hän sai huomata. Matkalta syntyi kaksi reportaasiohjelmaa täynnä hienoa ja harvinaista ajankuvaa eristäytyneestä Albaniasta.

Ohjelmassa Kaksoiskotkan kansa Valta perehtyy siihen, miten toisessa maailmansodassa paljon kärsinyt maa on noussut jaloilleen.

Useat naapurivaltiot hamusivat Albanian alueita ja maanrajat piirrettiinkin lopulta ennen ensimmäistä maailmansotaa siten, että noin kolmasosa albaaniväestöstä jäi Albanian ulkopuolelle. Tämä hiersi muun muassa Kreikka-suhteita.

Ohjelmassa tutustutaan tarkemmin myös Albaniaa vuosikymmeniä hallinneen Enver Hoxhan ja hänen puolueensa, työn puolueen historiaan, sekä albaanien runsas kulttuurihistoria.

Toisessa ohjelmassa, Erakko vastoin tahtoaan, tutustutaan tarkemmin Albanian eristäytyneisyyteen. Euroopan köyhin valtio oli tarkan stalinistinen ja 1980-luvulla kehitti itseään Kiinan avulla.

"Albanian eristäytyminen on tulosta enemmänkin olosuhteista kuin maanjohdon määrätietoisesta politiikasta", kertoo Raija Valta. Hänen mukaansa toisen maailmansodan jälkeen tilanne Balkanilla kärjistyi ja Jugoslavian uhka pakotti Albanian erakoitumaan.

1980-luvun alussa Albaniassa kävi vain noin 2000 ulkomaista turistia vuosittain. Ohjelmassa haastatellaan amerikanalbaanialaista turistia, joka on ensi kerran synnyinmaassaan neljäänkymmeneen vuoteen. Valitettavasti hänen haastatteluaan ei ole tekstitetty.

Tietolaatikko

Ohjelmia on pätkitty tekijänoikeussyistä.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto