Hyppää pääsisältöön

Bror-Erik Wallenius syö hattunsa

Bror-Erik "Bubi" Wallenius ei malttanut odottaa Stuttgartin MM-kisojen 100 metrin juoksun virallista lopputulosta. Hätäily kostautui ja lupauksensa mukaisesti Bubi päätyi aterioimaan hattunsa.

Tietolaatikko

Artikkelin ensimmäinen videoklippi on urheiluohjelmien sopimusehtojemme johdosta katseltavissa vain Suomessa ja suomalaisten palvelimien kautta.
Artikkelin toinen videoklippi on katseltavissa myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Vuoden 1993 yleisurheilun MM-kisojen naisten 100 metrin finaali Stuttgartissa oli yksi kaikkien aikojen tiukimmista juoksukamppailuista. Yhdysvaltojen Gail Deversin ja Jamaikan Merlene Otteyn kaksintaistelu päättyi täysin rinta rinnan maaliintuloon ja voittaja julistettiin lopulta tuomarivaltuuston äänestyksellä.

Yleisradion selostaja Bror-Erik Wallenius ei kuitenkaan malttanut odottaa virallista päätöstä. Bubi ilmoitti välittömästi juoksun jälkeen oman näkemyksensä lopputuloksesta, jonka mukaan kilpailun voittajaksi kiri jamaikalainen Ottey. Arvovaltansa lisäksi Bubi pani peliin hattunsa, jonka hän lupasi suorassa lähetyksessä syödä, mikäli virallinen lopputulos poikkeaisi hänen näkemyksestään.

Valitettavasti Bubin näkemys oli väärä ja tuomariston päätöksellä maailmanmestariksi nousi silminnähden häkeltynyt Devers. Häkeltynyt oli myös Bubi, jonka onnistuu lopulta vain todeta: "Tämä on kiva syötävä tämä hattu ja sen minä mielelläni syön"

Lupauksensa Bubi lunasti saman vuoden joulukuussa Ylen Radiotalon kuppilassa, vaivaisen neljän kuukauden valmistautumisen jälkeen.

Lähemmin tarkasteltuna operaation autenttisuus jää kuitenkin kyseenalaiseksi: katumusharjoituksensa alussa Bubi nimittäin esittelee kovin erinäköistä lakkia, kuin se, jota hän taltioinnin lopussa vaivoin takeltelee poskeensa.

Teksti: Ville Matilainen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto