Hyppää pääsisältöön

Bror-Erik Wallenius syö hattunsa

Bror-Erik "Bubi" Wallenius ei malttanut odottaa Stuttgartin MM-kisojen 100 metrin juoksun virallista lopputulosta. Hätäily kostautui ja lupauksensa mukaisesti Bubi päätyi aterioimaan hattunsa.

Tietolaatikko

Artikkelin ensimmäinen videoklippi on urheiluohjelmien sopimusehtojemme johdosta katseltavissa vain Suomessa ja suomalaisten palvelimien kautta.
Artikkelin toinen videoklippi on katseltavissa myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Vuoden 1993 yleisurheilun MM-kisojen naisten 100 metrin finaali Stuttgartissa oli yksi kaikkien aikojen tiukimmista juoksukamppailuista. Yhdysvaltojen Gail Deversin ja Jamaikan Merlene Otteyn kaksintaistelu päättyi täysin rinta rinnan maaliintuloon ja voittaja julistettiin lopulta tuomarivaltuuston äänestyksellä.

Yleisradion selostaja Bror-Erik Wallenius ei kuitenkaan malttanut odottaa virallista päätöstä. Bubi ilmoitti välittömästi juoksun jälkeen oman näkemyksensä lopputuloksesta, jonka mukaan kilpailun voittajaksi kiri jamaikalainen Ottey. Arvovaltansa lisäksi Bubi pani peliin hattunsa, jonka hän lupasi suorassa lähetyksessä syödä, mikäli virallinen lopputulos poikkeaisi hänen näkemyksestään.

Valitettavasti Bubin näkemys oli väärä ja tuomariston päätöksellä maailmanmestariksi nousi silminnähden häkeltynyt Devers. Häkeltynyt oli myös Bubi, jonka onnistuu lopulta vain todeta: "Tämä on kiva syötävä tämä hattu ja sen minä mielelläni syön"

Lupauksensa Bubi lunasti saman vuoden joulukuussa Ylen Radiotalon kuppilassa, vaivaisen neljän kuukauden valmistautumisen jälkeen.

Lähemmin tarkasteltuna operaation autenttisuus jää kuitenkin kyseenalaiseksi: katumusharjoituksensa alussa Bubi nimittäin esittelee kovin erinäköistä lakkia, kuin se, jota hän taltioinnin lopussa vaivoin takeltelee poskeensa.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto