Hyppää pääsisältöön

Bror-Erik Wallenius syö hattunsa

Bror-Erik "Bubi" Wallenius ei malttanut odottaa Stuttgartin MM-kisojen 100 metrin juoksun virallista lopputulosta. Hätäily kostautui ja lupauksensa mukaisesti Bubi päätyi aterioimaan hattunsa.

Tietolaatikko

Artikkelin ensimmäinen videoklippi on urheiluohjelmien sopimusehtojemme johdosta katseltavissa vain Suomessa ja suomalaisten palvelimien kautta.
Artikkelin toinen videoklippi on katseltavissa myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Vuoden 1993 yleisurheilun MM-kisojen naisten 100 metrin finaali Stuttgartissa oli yksi kaikkien aikojen tiukimmista juoksukamppailuista. Yhdysvaltojen Gail Deversin ja Jamaikan Merlene Otteyn kaksintaistelu päättyi täysin rinta rinnan maaliintuloon ja voittaja julistettiin lopulta tuomarivaltuuston äänestyksellä.

Yleisradion selostaja Bror-Erik Wallenius ei kuitenkaan malttanut odottaa virallista päätöstä. Bubi ilmoitti välittömästi juoksun jälkeen oman näkemyksensä lopputuloksesta, jonka mukaan kilpailun voittajaksi kiri jamaikalainen Ottey. Arvovaltansa lisäksi Bubi pani peliin hattunsa, jonka hän lupasi suorassa lähetyksessä syödä, mikäli virallinen lopputulos poikkeaisi hänen näkemyksestään.

Valitettavasti Bubin näkemys oli väärä ja tuomariston päätöksellä maailmanmestariksi nousi silminnähden häkeltynyt Devers. Häkeltynyt oli myös Bubi, jonka onnistuu lopulta vain todeta: "Tämä on kiva syötävä tämä hattu ja sen minä mielelläni syön"

Lupauksensa Bubi lunasti saman vuoden joulukuussa Ylen Radiotalon kuppilassa, vaivaisen neljän kuukauden valmistautumisen jälkeen.

Lähemmin tarkasteltuna operaation autenttisuus jää kuitenkin kyseenalaiseksi: katumusharjoituksensa alussa Bubi nimittäin esittelee kovin erinäköistä lakkia, kuin se, jota hän taltioinnin lopussa vaivoin takeltelee poskeensa.

Teksti: Ville Matilainen

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto