Hyppää pääsisältöön

C-kasetin ei anneta unohtua

Mikkelin digitointi- ja konservointikeskuksessa huolehditaan siitä, ettei c-kasetti jää tuleville sukupolville tuntemattomaksi.

Kasettisoittimet seuraava hitti musiikin kuuntelussa // Kuva: EPA/MIKE ALQUINTO

C-kasetti, tuo menneiden vuosikymmenien rahiseva kaveri saattaisi jäädä unholaan, ellei Mikkelin digitointi- ja konservointikeskuksessa tallennettaisi nauhoja digitaaliseen muotoon. Asiasta kertoo Yle Uutiset.

Vanhoja c-kasetteja on kuljetettu Kansalliskirjastosta Mikkeliin digitoitavaksi jo viiden vuoden ajan. Digitointi- ja konservointikeskuksessa eivät työt lopu heti kesken, sillä Kansalliskirjastosta löytyvät kaikki vuoden 1981 jälkeen Suomessa julkaistut c-kasettiäänitteet.

- Me haluamme pelastaa nämä kasetit, sanoo suunnittelija Juha Korvenpää Kansalliskirjaston digitointi- ja konservointikeskuksesta.

- Nauha ei kestä ikuisuuksia. Sisältö tuhoutuu, jos nauha tuhoutuu.

Digitaaliseen muotoon on tähän mennessä tallennettu jo noin 10 000 vanhaa c-kasettia.

Mukana kaikenkirjavaa materiaalia

Nauhat digitoidaan reaaliajassa, kolme kasettia kerrallaan. Näin konservoijat kuulevat monenlaista materiaalia.

- Me laitamme usein yhteen dekkiin saarnoja ja pariin musiikkia, niin tulee vähän vastapainoa, Korvenpää paljastaa.

Digitoitavan materiaalin joukossa on puhetta, musiikkia ja jopa saarnoja. Löytyypä seasta myös 30 vuotta sitten massoittain myytyjä niin sanottuja huoltoasemakasetteja. Huoltoasemakasetit ovat pienten levy-yhtiöiden tekemiä kasetteja, joille on koottu aikakauden suosituimpia hittejä.

Kasettien historia säilötään tarkasti

C-kasettien sisällöt kirjataan tarkasti ylös ja myös niiden kannet skannataan. Samalla myös kasettien kuoret skannataan, vaikka niissä ei mitään merkintöjä olisikaan.

Näitä Mikkelissä digitoitavia, historiaan jääneitä kasetteja ei nykypäivän verkkopalveluista löydy.

- Toistaiseksi ne on päätetty säilyttää. En tiedä, mitä niille 20 vuoden päästä tapahtuu, sanoo Korvenpää.

C-kasetti on kuitenkin tehnyt paluun, ja muun muassa Karri Koira julkaisi K.O.I.R.A -debyyttialbuminsa myös c-kasettimuodossa.

Lue lisää:

Karri Koiran C-kasetti myytiin kaupoista loppuun

Kasettisoittimet seuraava hitti musiikin kuuntelussa

Lähteet: Yle Uutiset

 • Kommentti: Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä

  Superfanin kommentti suhteestaan Lady Gagaan.

  Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä Lady Gagan fanittaminen on muuttunut vuosien mittaan ystävyyden kaltaiseksi välittämiseksi, mikä korostuu koronakriisin aikana, kirjoittaa musiikkitoimittaja ja Gagan superfani Markus Hilden. Meidän Little Monstereiden kevään mittainen odotus palkittiin perjantaina 22.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.